Γιορτή της μητέρας: Oι μαμάδες που παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο!

Γιορτή της μητέρας: Oι μαμάδες που παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο!
Karin Schermbrucker

Μερικές από τις μητέρες που μας εμπνέουν όλες και όλους ώστε να μην παραιτούμαστε ποτέ και να διεκδικούμε πάντα το καλύτερο!

Σε αυτή τη γιορτή της μητέρας ας γιορτάσουμε όλες τις θαρραλέες μαμάδες που σε κάθε γωνιά αυτού του κόσμου δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη για έναν καλύτερο κόσμο με ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά τους. Γνωρίστε μερικές από τις μητέρες που μας εμπνέουν όλες και όλους ώστε να μην παραιτούμαστε ποτέ και να διεκδικούμε πάντα το καλύτερο!

Η Asiah έχοντας ζήσει όλη της τη ζωή σε ένα χωριό της Ουγκάντας, όπου οι ευκαιρίες για εκπαίδευση ήταν λίγες, μεγάλωσε τα παιδιά της λέγοντας τους συνέχεια ότι πρέπει να εργαστούν σκληρά στη ζωή τους για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Καλύτερο από εκείνο που η ίδια είχε διαλέξει για τον εαυτό της. Δυστυχώς για πολλά χρόνια βίωνε ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση από τον σύζυγό της χωρίς να ξέρει πώς μπορεί να σωθεί από αυτή την κατάσταση.

Βρήκε μια διέξοδο όταν γνώρισε τους ανθρώπους που δουλεύουν για την ActionAid και ενημερώθηκε για έναν χώρο στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο γυναίκες επιζήσασες βίας από ολόκληρη τη χώρα. Ασφάλεια, τρόφιμα και ιατρικές και νομικές συμβουλές ήταν αυτά που βρήκε εκεί όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τον άντρα της για να γλυτώσει.

H Αsiah μαζί με την κόρη της Rhinet Karin Schermbrucker

 

Τα παιδιά της φυσικά τα πήρε μαζί της και συνέχισε να τους μιλάει για το πώς μπορούν να είναι καλοί και χρήσιμοι στην κοινωνία. Σήμερα η μεγάλη της κόρη η Rhinet τη θαυμάζει για τη δύναμή της και το κουράγιο που έδειξε. «Για μένα η μαμά μου είναι η ηρωίδα μου. Είναι θαρραλέα και στάθηκε στα πόδια της για εμάς», δηλώνει γνωρίζοντας πώς η εκπαίδευση είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για τις γυναίκες και τα κορίτσια ώστε να είναι εφοδιασμένες με τα κατάλληλα εργαλεία για να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές τη βία εάν τη βιώσουν.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε μια γωνιά της Βραζιλίας, η Cleonice, κατάφερε να εμπνεύσει τη δική της κόρη Alda, με την ενέργειά της και τις συνεχείς της προσπάθειες να υποστηρίζει γυναίκες και κορίτσια που έρχονται αντιμέτωπες με τη βία.

H Cleonice με την κόρη της Alda ActionAid

 

Και οι δύο γυναίκες συνεργάζονται με την ActionAid με σκοπό την εκπαίδευση και ενδυνάμωση γυναικών και κοριτσιών ώστε να μάθουν και να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, να μπορούν να προστατεύουν τους εαυτούς τους από κάθε μορφή βίας και να αποκτήσουν την εκπαίδευση που χρειάζονται και αξίζουν. Ρωτώντας την Cleonice ποιος ενέπνευσε την ίδια απαντάει: «στην αρχή ήταν η δική μου μητέρα και τώρα πια η κόρη μου. Η μητέρα μου γιατί με έφερε στον κόσμο, με μεγάλωσε και μού έμαθε όλα όσα ξέρω και τώρα η κόρη μου που για μένα είναι τα πάντα. Είναι τα χέρια μου και τα πόδια μου. Είναι τα πάντα».

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να υποστηρίξετε τη δράση της ActionAid εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα