Γουατεμάλα: Φόβοι για δραστηριότητα σε τρία ηφαίστεια

Πυκνός καπνός από το ηφαίστειο Φουέγο, που εξερράγη στην Γουατεμάλα την Κυριακή προκαλώντας το θάνατο 25 ατόμων
Πυκνός καπνός από το ηφαίστειο Φουέγο, που εξερράγη στην Γουατεμάλα την Κυριακή προκαλώντας το θάνατο 25 ατόμων AP

Η δραστηριότητα σε τρία ηφαίστεια αναγκάζει τους κατοίκους και τις αρχές να παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού

Ηφαιστειακή τέφρα και λάβα εκλύθηκαν την Παρασκευή από τρία ενεργά ηφαίστεια στη Γουατεμάλα, θέτοντας ξανά σε κατάσταση συναγερμού τους κατοίκους και τις αρχές, ιδίως στο Ηφαίστειο Φουέγο, η έκρηξη του οποίου πριν από δύο εβδομάδες είχε τραγικό απολογισμό, με 110 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και άλλους 197 να αγνοούνται μέχρι και σήμερα.

Εκτός του Ηφαιστείου Φουέγο («της φωτιάς»), η δραστηριότητα στο ηφαίστειο Πακάγια, που όπως και το πρώτο απέχει περίπου τριάντα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, καθώς και στο ηφαίστειο Σαντιαγκίτο, περίπου 110 χλμ. δυτικά, εντάθηκε σημαντικά, τόνισε σε έκθεση του το Εθνικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας της Γουατεμάλας.

Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας προέτρεψε την υπηρεσία Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστροφών (CONRED) να παραμείνει σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς στις πλαγιές των ηφαίστειων Φουέγο και Σαντιαγκίτο ενδέχεται να υπάρξουν ροές λάσπης και ηφαιστειακών αναβλημάτων--λαχάρ, στην ορολογία των ηφαιστειολόγων--ικανές να καταστρέψουν ό,τι βρεθεί στον δρόμο τους.

Στην έκθεση του Ινστιτούτου επισημαίνεται ότι στο Ηφαίστειο Φουέγο καταγράφονται καθημερινά από πέντε ως επτά εκρήξεις μικρής ως μέσης ισχύος, οι οποίες εκτοξεύουν ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος περίπου χιλίων μέτρων από το στόμιο του κρατήρα και προκαλούν κατολισθήσεις λάσπης και ηφαιστειακών αναβλημάτων.

Στο Σαντιαγκίτο καταγράφεται παρόμοια, έντονη δραστηριότητα, ενώ στο Ηφαίστειο Πακάγια εκτοξεύεται επίσης ηφαιστειακή τέφρα και ανέβλυσε πυρακτωμένη λάβα, που κατεβαίνει αργά κατά μήκος μιας από τις πλαγιές του.

Την 3η Ιουνίου, η έκρηξη του Ηφαιστείου Φουέγο σκόρπισε θάνατο και καταστροφή, ειδικά στην κοινότητα Σαν Μιγκέλ λος Λότες, όπου σωστικά συνεργεία επιχειρούν ακόμη, αναζητώντας τους δεκάδες αγνοούμενους μέσα σε τόνους συντριμμιών. Οι προσπάθειές τους διακόπτονται συχνά για λόγους ασφαλείας, καθώς οι καιρικές συνθήκες προκαλούν κατολισθήσεις.


Πηγή: 

ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Ξύπνησε" το ηφαίστειο Fuego: Ποτάμια λάβας και στήλες καπνού σε ύψος χιλιομέτρων

SHARE: