H ιστορία του Greek Food Tales

H ιστορία του Greek Food Tales

Τι είναι και πως στήθηκε το Greek Food Tales. Τι λέει ο Γιώργος Μήτρακας

Ο Γιώργος Μήτρακας υπήρξε πρωταγωνιστής ενός από τα πρώτα μίνι ντοκιμαντέρ της New Diaspora, το Morning Tales. Έχοντας ανοίξει ένα παραδοσιακό ελληνικό καφενείο-παντοπωλείο στο Wageningen της Ολλανδίας, στη συνέχεια το εξέλιξε στο πιο επιτυχημένο εστιατόριο της πόλης, και τώρα ετοιμάζεται να επεκταθεί παραπέρα, προωθώντας την ποιοτική ελληνική κουζίνα σε ένα κοινό που μόλις τώρα ανακαλύπτει ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο ούζο, σουβλάκι και συρτάκι. Ορίστε τι είχε να μας πει ο ίδιος ο Γιώργος:

“Πριν από τρία, περίπου, χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια στησίματος του Greek Food Tales. Σκοπός μας ήταν η δημιουργία κάτι νέου, κάτι φρέσκου, κάτι διαφορετικού που θα προωθούσε την ελληνική διατροφική κουλτούρα μαζί με κάποια πολιτιστικά στοιχεία. Στη απόφαση αυτή συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες. Οι σπουδές στην Επιστήμη των Τροφίμων, η εμπειρία στο κομμάτι της εστίασης, ο υπάρχων τρόπος προώθησης της διατροφικής μας κουτλούρας στην Ολλανδία και το απογοητευτικό πέρασμα από το ερευνητικό κέντρο ανάπτυξης τροφίμων μεγάλης εταιρείας ήταν αυτά που με ώθησαν να αφήσω το επιστημονικό κομμάτι και να ασχοληθώ με κάτι άλλο. Η απώλεια του πατέρα μου ήταν αυτό που με έσπρωξε να πάρω την μεγάλη απόφαση και να δημιουργήσω ο ίδιος κάτι.

Το πρώτο βήμα έγινε στο Wageningen όπου ζούσα ήδη λόγω του μεταπτυχιακού. Η αρχή ήταν δύσκολη ενώ τα γραφειοκρατικά προβλήματα με το “αφιλόξενο” δημαρχείο οδήγησαν το Greek Food Tales να γίνει Morning Tales. Η αρχή έγινε στις 25/3/13. Συμβολική ημερομηνία μιας και ήταν η ονομαστική εορτή του πατέρα μου.

H ιστορία του Greek Food Tales

Μέσα σε αυτά τα 2,5 περίπου χρόνια το μαγαζί εξελίχθηκε. Από βρέφος άρχισε να γίνεται παιδί. Καταφέρα στο μικρό Wageningen να έχω περί τους 30 προμηθευτές από Ελλάδα και πάνω από 300 κωδικούς. Κατάφερα το μαγαζί μας, αν και διαθέτει υποτυπώδη κουζίνα λόγω διαφορετικού στησίματος στην αρχή, να είναι 1ο στο TripAdvisor πάνω από εστιατόριο με αστέρι Michelin. Κατάφερα να έχω πελάτες που αφήνουν το Άμστερνταμ, τη Χάγη, την Ουτρέχτη, το Άρνεμ, ακόμα και την Κολωνία για να μας επισκεφτούν. Πολλοί από αυτούς ξανά και ξανά.

Παράλληλα έχουμε και άλλες δράσεις. Υπάρχει πλέον συνεργασία με τον ΕΟΤ των Κάτω Χωρών για την προώθηση των ελληνικών τροφίμων. Η αρχή έγινε στο Vakantiebeurs της Ουτρέχτης και συνεχίστηκε στην έκθεση της Filotechnia στο Άμστερνταμ. Ήμασταν σπόνσορες στην παράσταση Oedipus Rex της Θεοδώρας Βουτσά και θα είμαστε και στην Antigone. Φέραμε δύο φορές το Θέατρο Σκιών Όναρ για παράσταση Καραγκιόζη στην αγγλική γλώσσα. Στις επετείους του 1ου και του 2ου χρόνου υπήρξε συλλογή χρημάτων τα οποία δόθηκαν ως δωρεά στην Πτέρυγα Στοργή του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης ήδη συμμετείχαμε δύο φορές ως ομηλιτές σε σεμινάριο αγρο-επιχειρηματικότητας στο Orange Grove.

Κάπου εκεί πίστεψα πως ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα. Για αυτό όμως η ομάδα έπρεπε να μεγαλώσει. Μίλησα λοιπόν με ανθρώπους που πίστεψαν και αγάπησαν αυτή την προσπάθεια και ήρθαμε σε συμφωνία. Στις 29/8/15 το Greek Food Tales μεγάλωσε και αποτελείται, εκτός από εμένα, από το Χρήστο Παναγουλάκο, το Θοδωρή Ματακιάδη και το Νίκο Αλεξανδράκη. Το πρώτο μας βήμα είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου e-shop στα δικά μας στάνταρ και ο εμπλουτισμός της γκάμας των προϊόντων μας. Το επόμενο βήμα είναι η παρουσία μας στην Ουτρέχτη, είτε ως παντοπωλείο, είτε ως καφενείο, είτε κατα προτίμηση ως συνδυασμό των δύο!”

(Πηγή: Newsdiaspora)

SHARE: