Η Άμπιγκεϊλ Ντίσνεϊ κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες “να φορολογήσετε τώρα εμάς τους πλούσιους”

Η Άμπιγκεϊλ Ντίσνεϊ κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες “να φορολογήσετε τώρα εμάς τους πλούσιους”
H Άμπιγκεϊλ Ντίσνεϊ ανήκει στο κλειστό club των 205 πολυεκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, στους οποίους ανήκει το 63% του συνολικού 'νέου πλούτου'. Charles Sykes/Invision/AP

Σε ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν εκατομμυριούχοι από 13 χώρες, η κληρονόμος της Disney, Άμπιγκεϊλ Ντίσνεϊ τόνισε πως "τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπιστεί ο ακραίος πλούτος. Πρέπει να φορολογήσετε άμεσα τους εξαιρετικά πλούσιους".

Tην πρώτη ημέρα του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός παρουσιάστηκε έκθεση που αποκάλυψε πως η ανισότητα έχει φτάσει στο πικ της.

Συγκεκριμένα, για κάθε δολάριο που έβγαλε ο μέσος άνθρωπος από το ξέσπασμα της πανδημίας έως το τέλος του 2021, ένας δισεκατομμυριούχος κέρδιζε 1.700.000.

Έγινε σαφές πως το το 1% των πιο πλούσιων κατοίκων της Γης ‘έβγαλαν’ 26 τρισεκατομμύρια δολάρια “σε νέο πλούτο”, κυρίως επειδή φορολογούνται πολύ χαμηλά.

Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν στο 63% του συνολικού “νέου πλούτου”, με το υπόλοιπο 37% να αφορά το 99% του υπόλοιπου πληθυσμού.

Έτσι, για πρώτη φορά σε 25 χρόνια, η αύξηση του ακραίου πλούτου συνοδεύεται από αύξηση της ακραίας φτώχειας.

Επισημάνθηκε και πως φόρος έως και 5% στους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1.7 τρις δολάρια ετησίως. Ποσό επαρκές για να ‘βγάλει’ 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και να χρηματοδοτήσει ένα παγκόσμιο σχέδιο για τον τερματισμό της πείνας.

Την τρίτη ημέρα του Φόρουμ, η εγγονή του Roy Disney, συνιδρυτή της Wall Disney Company, Abigail Disney (μέλος των 205 εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων της Γης) κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να εισάγουν επειγόντως φόρους περιουσίας “ώστε να αντιμετωπιστεί η ακραία ανισότητα”.

Στην ανοιχτή της επιστολή που είχε τίτλο “το κόστος του ακραίου πλούτου”, η κληρονόμος της Disney πρόσθεσε ότι “η τρέχουσα έλλειψη δράσης είναι σοβαρά ανησυχητική. H συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ στο Νταβός, προκειμένου να να συζητηθεί η συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο θα είναι άσκοπη, εάν δεν αμφισβητηθεί η βασική αιτία του διχασμού.

Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και η οικοδόμηση συνεργασίας απαιτεί δράση για την οικοδόμηση δικαιότερων οικονομιών αυτή τη στιγμή. Δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αφεθεί στα παιδιά μας να επιλύσουν.

Τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε τον ακραίο πλούτο.

Εσείς, οι παγκόσμιοι εκπρόσωποί μας, πρέπει να φορολογήσετε εμάς, τους εξαιρετικά πλούσιους, και πρέπει να το κάνετε τώρα”.

Την επιστολή της Disney υπέγραψαν εκατομμυριούχοι από 13 χώρες που αυτοχαρακτηρίζονται “πατριώτες εκατομμυριούχοι” που τόνισαν ότι “το κόστος της δράσης είναι πολύ φθηνότερο από το κόστος της αδράνειας – ήρθε η ώρα να συνεχίσετε τη δουλειά”.

Η Abigail Disney είναι γνωστή ως “πολέμια του καπιταλισμού”. Προ ημερών, μέσω του Twitter πρότεινε στα άλλα μέλη του ‘κλειστού’ club των πιο πλούσιων του κόσμου, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της και να αφήσουν στην άκρη τα ιδιωτικά τζετ. Τα χαρακτήρισε “καρκίνο” για τον πλανήτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα