Η απάντηση στο ερώτημα “γιατί χρειάζονται τα Pride;” είναι αυτή η φωτογραφία

Διαβάζεται σε 3'
Η απάντηση στο ερώτημα “γιατί χρειάζονται τα Pride;” είναι αυτή η φωτογραφία
Τα κατεστραμμένα γραφεία τou Pride Info Center στο Βελιγράδι European Pride Organisers Association

Αυτή είναι η 19η επίθεση στο Pride Info Center από την ίδρυσή του, πριν από 6 χρόνια.

Το Pride Info Center στο Βελιγράδι έγινε και πάλι στόχος ακροδεξιών στοιχείων. Αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει την ανησυχητική κατάσταση που βιώνει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στη Σερβία.

Η επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα της 7ης Ιανουαρίου, όταν ένα άγνωστος άνδρας, φορώντας μάσκα χτύπησε επανειλημμένα τα μπροστινά παράθυρα του Pride Info Centre, με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή του.

Αυτή είναι η 19η επίθεση στο Pride Info Center από την ίδρυσή του τον Αύγουστο του 2017, και καμία από τις προηγούμενες επιθέσεις δεν έχει ερευνηθεί ενδελεχώς, ούτε έχει ασκηθεί δίωξη σε κανέναν από τους δράστες μέχρι σήμερα.

Σε ανάρτηση στη σελίδα του European Pride Organisers Association στο Facebook, γνωστοποιήθηκε η επίθεση, μαζί με φωτογραφίες που δείχνουν τη σπασμένη τζαμαρία.

«Χθες το γραφείο του Belgrade Pride δέχθηκε επίθεση από έναν κακοποιό που κλωτσούσε το παράθυρο μέχρι να σπάσει. Αυτή είναι η 19η επίθεση, σχεδόν όλες είναι καταγεγραμμένες σε βίντεο, και παρόλα αυτά κανείς δεν έχει διωχθεί ποινικά», αναφέρεται στην ανάρτηση.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον συνεχή κίνδυνο και την ευάλωτη κατάσταση που βιώνει η κοινότητα. Είναι σημαντικό να δράσουμε τώρα και να εργαστούμε μαζί για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την ευημερία όλων», δήλωσε ο Goran Miletić, Διευθυντής της οργάνωσης Civil Rights Defenders Europe & Mena.

Η οργάνωση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την κοινότητα, αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα και τις προκλήσεις της, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως σημείο ενημέρωσης για το Belgrade Pride και το ευρύτερο κίνημα της LGBTI+ κοινότητας.

Επιπλέον, λειτουργεί ως κόμβος κοινωνικής και δημιουργικότητας, φιλοξενώντας εκθέσεις, παραστάσεις, προβολές ταινιών, συζητήσεις και συζητήσεις που διοργανώνονται από διάφορες LGBTI+ οργανώσεις.

Τέτοιες εικόνες αποτελούν απάντηση στο ερώτημα γιατί χρειάζεται να διοργανώνονται Παρελάσεις Υπερηφάνειας.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο στο Pride του Βελιγραδίου σημειώνονται συμπλοκές μεταξύ συμμετεχόντων και ομοφοβικών που προσπαθούν να διαλύσουν την εκδήλωση.

Το φετινό Pride στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε με εκατοντάδες ακτιβιστές να συγκεντρώνονται εν μέσω ισχυρής αστυνομικής παρουσίας αλλά και πολλών αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ μηνυμάτων που μετέδωσε η συντηρητική ηγεσία της χώρας αλλά και ακροδεξιές οργανώσεις.

Το Pride του 2022  “έσπασε” μετά από σκληρές συμπλοκές μεταξύ της αστυνομίας και αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ χριστιανικών ομάδων.

Στη φετινή παρέλαση, παρά τον “πόλεμο” που δέχθηκαν, περίπου 15.000 άτομα συμμετείχαν, ζητώντας ίσα δικαιώματα και σεβασμό.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, αρκετοί συμμετέχοντες συνελήφθησαν από τις σερβικές αρχές χωρίς καμία απολύτως αφορμή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα