Η Αυστρία αγνοεί την Ευρώπη και θέτει σε εφαρμογή ημερήσιες ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων

Φωτό αρχείου: Πρόσφυγες στην Λέσβο
Φωτό αρχείου: Πρόσφυγες στην Λέσβο EUROKINISSI

Την ώρα που οι 28 της Ευρώπης πασχίζουν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο συμπερασμάτων, η αυστριακή κυβέρνηση επιβάλλει όριο προσφύγων που θα εισέρχονται στην εδαφική της επικράτεια. Ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο χαρακτήρισε την απόφαση η Κομισιόν

Όπως το είχε εξαγγείλει, η αυστριακή κυβέρνηση έθεσε από την Παρασκευή ποσόστωση υποδοχής προσφύγων στην επικράτειά της. Η απόφαση της Βιέννης τίθεται σε εφαρμογή την ώρα που οι 28 προσπαθούν να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή πρόταση, αποδεικνύοντας πως τελικά κάθε χώρα καταλήγει να λαμβάνει μέτρα κατά το δοκούν και αγνοώντας τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Από τις 07.00 το πρωί, τοπική ώρα, η Αυστρία δεν θα υποδέχεται περισσότερους από 80 αιτούντες άσυλο, καθώς και 3.200 πρόσφυγες που διέρχονται από την Αυστρία για άλλη χώρα. Όλοι πρέπει να παρουσιαστούν στο Spiefiled, στα σύνορα με την Σλοβενία για τους απαραίτητους ελέγχους.

Πάντως, δεδομένων των κακών καιρικών συνθηκών, κανείς πρόσφυγας δεν έφτασε από την Πέμπτη το βράδυ στα αυστριακά σύνορα, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Η αυστριακή κυβέρνηση, που μοιάζει να συμμετέχει προσχηματικά στο διάλογο για το προσφυγικό στην ΕΕ, εφόσον εξακολουθεί την εθνική της πολιτική ανεμπόδιστη, δικαιολόγησε την απόφασή της στην αδυναμία της Ένωσης να ελέγξει τις προσφυγικές ροές και να υπακούσει σε έναν μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης, όπως αυτό προτάθηκε από τη Γερμανία.

Αντιδράσεις από την Κομισιόν

Η Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, άσκησε έντονη κριτική στην απόφαση, χαρακτηρίζοντας τη "καθαρά ασύμβατη" με το κοινοτικό δίκαιο. Από τη Βιέννη ωστόσο, δεν θεωρούν πως υπάρχει κάποια παραβίαση ευρωπαϊκής νομοθεσίας και αποκλείουν την περίπτωση να επανεξετάσουν το ζήτημα.

Η Αυστρία έχει δεχτεί από την περασμένη χρονιά 90.000 αιτήσεις ασύλου, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Οι αρχές αναφέρουν πως αδυνατούν να φιλοξενήσουν περισσότερους από 37.500 επιπλέον πρόσφυγες τη φετινή χρονιά.

Πηγή: 20minutes.fr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έκτακτη συνάντηση με την Τουρκία στις αρχές Μαρτίου σχεδιάζει η Ε.Ε.

Brexit: Τι ζητά η Βρετανία για να μείνει στην Ένωση

Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου για το προσφυγικό. Ικανοποίηση από την κυβέρνηση

SHARE:

24Media Network