Η χώρα της Ευρώπης που ακόμα γίνονται εκτελέσεις με σφαίρα στο κεφάλι

Η χώρα της Ευρώπης που ακόμα γίνονται εκτελέσεις με σφαίρα στο κεφάλι
Διαμαρτυρία κατά των εκτελέσεων στη Λευκορωσία ASSOCIATED PRESS

Στη Λευκορωσία οι εκτελέσεις πραγματοποιούνται με πυροβολισμό στο κεφάλι, αλλά ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος καθώς τελούνται υπό άκρα μυστικότητα.

Η Λευκορωσία είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης στην οποία εφαρμόζεται ακόμα η θανατική ποινή.

Το 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρε τις περισσότερες από τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στο Μινσκ προκειμένου να ενθαρρύνει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο οι εκτελέσεις θανατοποινιτών συνεχίζονται.

Το 2019 η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε αυξήσεις στις εκτελέσεις στη Λευκορωσία, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, το Νότιο Σουδάν και τις ΗΠΑ.

Στη Λευκορωσία οι εκτελέσεις πραγματοποιούνται με πυροβολισμό στο κεφάλι, αλλά ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος καθώς τελούνται υπό άκρα μυστικότητα.

Στη χώρα εκτιμάται ότι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 300 εκτελέσεις από το 1991 και μετά, απ’ όταν δηλαδή έγινε ανεξάρτητο κράτος.

Επίσης, θανατική ποινή προβλέπεται μόνο για άνδρες. Σύμφωνα με τους νόμους του κράτους οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να καταδικαστούν σε θάνατο, αλλά όσες έχουν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία κρατούνται σε υπόγειες φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Μινσκ.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του BBC, τα άψυχα σώματα των εκτελεσθέντων δεν επιστρέφονται ποτέ στις οικογένειες και ο τόπος όπου ενταφιάζονται παραμένει κρατικό μυστικό.

Η κυβέρνηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994 εξακολουθεί να επικαλείται ένα δημοψήφισμα του 1996 βάσει του οποίου το 80% των Λευκορώσων τάσσονταν υπέρ της θανατικής ποινής.

Η επόμενη εκτέλεση θανατοποινίτη θα είναι εκείνη του 48χρονου Viktar Syarhel, ο οποίος καταδικάστηκε για δολοφονία με αποκεφαλισμό, ενός οκτάμηνου κοριτσιού, μια υπόθεση που είχε προκαλέσει αποτροπιασμό στη Λευκορωσία. Ο ίδιος ο δράστης αρνήθηκε να κινηθεί νομικά εναντίον της θανατικής ποινής, αποδεχόμενός τη.

Η 26χρονη μητέρα του κοριτσιού καταδικάστηκε επίσης σε 25 χρόνια φυλάκιση. Ο 48χρονος σκότωσε το μικρό παιδί σε κατάσταση μέθης στο διαμέρισμα όπου διέμενε με τη μητέρα του. Η 26χρονη Nataliya Kolb καταδικάστηκε για συναυτουργία αλλά όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο νόμος την προστατεύει από τη θανατική εκτέλεση.

Το 2019 είχε εκτελεστεί ο 45χρονος Αλεξάντρ Τζιλνίκοφ ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2015, επειδή ξυλοκόπησε και σκότωσε ένα νεαρό ζευγάρι.

Πριν δύο χρόνια η Διεθνής Αμνηστία κυκλοφόρησε ένα βίντεο έξι λεπτών που δείχνει τον αντίκτυπο της θανατικής ποινής στις οικογένειες των θανατοποινιτών της Λευκορωσίας.

Το βίντεο είναι βασισμένο στην περίπτωση του Gennadii Yakovitskii που εκτελέστηκε στη Λευκορωσία το 2016 και αποκαλύπτει τί πέρασε η οικογένειά του για να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη στον άνθρωπό τους.

Η οικογένεια δεν ενημερώθηκε ποτέ για το πότε θα εκτελεστεί ο Yakovitskii. Το έμαθε αφότου είχε εκτελεστεί με ένα απλό γράμμα στο οποίο επιβεβαιωνόταν ο θάνατός του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα