Η επιστροφή του "Πατερούλη". Οι μισοί Ρώσοι βλέπουν θετικά το έργο του Στάλιν

Η επιστροφή του "Πατερούλη". Οι μισοί Ρώσοι βλέπουν θετικά το έργο του Στάλιν

Περίπου οι μισοί από τους Ρώσους πολίτες θεωρούν ότι ο Στάλιν διαδραμάτισε θετικό ρόλο στην ιστορία της χώρας.

Σχεδόν οι μισοί Ρώσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Ιωσήφ Στάλιν διαδραμάτισε "θετικό" ρόλο στη ρωσική ιστορία, ποσοστό που παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ανεξάρτητου κέντρου Levada που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Ο Στάλιν έπαιξε "αναμφισβήτητα θετικό ρόλο" για το 16% των ερωτηθέντων, το ποσοστό αυτό ήταν 9% τον Μάρτιο του 2013, ενώ το 36% πιστεύει ότι ο ρόλος του ήταν "μάλλον θετικός", ποσοστό αμετάβλητο σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση του 2013.

Αρνητική γνώμη για τον Στάλιν εξέφρασε σχεδόν το ένα τρίτο των Ρώσων: το 9% θεωρεί ότι ο ρόλος του ήταν "αδιαμφισβήτητα αρνητικός" και το 21% ότι ήταν "μάλλον αρνητικός".

Η στάση των Ρώσων και των ρωσικών αρχών απέναντι στον Στάλιν παραμένει αμφίσημη: επισήμως καταγγέλλεται το καθεστώς του τρόμου που επέβαλε από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τον θάνατό του το 1953, όμως πολλοί τον τιμούν για το ρόλο του στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 2012 σε μια άλλη δημοσκόπηση ο Στάλιν είχε χαρακτηριστεί "η σημαντικότερη προσωπικότητα" της Ρωσίας παρ' όλο που στην περίοδο της παντοδυναμίας του εκτελέστηκαν χιλιάδες άνθρωποι, άλλοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και ολόκληρες φυλές, όπως Τσετσένοι, Τάταροι της Κριμαίας και άλλοι εκτοπίστηκαν.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network