Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στο “κόκκινο” τις μηχανές πυρομαχικών για την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στο “κόκκινο” τις μηχανές πυρομαχικών για την Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία AP Photo/Libkos, File

Το Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της αύξησης των πυρομαχικών για την Ουκρανία - Αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής πυρομαχικών και πυραύλων με επιτάχυνση της παράδοσής τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ του σχεδίου νομοθεσίας για την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής πυρομαχικών και πυραύλων.

H νομοθεσία για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών («Act in Support of Ammunition Production” – ASAP) έχει ως στόχο να επιταχύνει την παράδοση πυρομαχικών και πυραύλων στην Ουκρανία και να βοηθήσει τα κράτη μέλη να εμπλουτίσουν τα οπλοστάσια τους. Με την θέσπιση στοχευμένων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης χρηματοδότησης 500 εκατ. ευρώ, το ASAP αποσκοπεί στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρέχουσας έλλειψης αμυντικών προϊόντων, ιδίως πυρομαχικών εδάφους – εδάφους και πυροβολικού, πυραύλων και των εξαρτημάτων τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εντοπίζει, θα χαρτογραφεί και θα παρακολουθεί συνεχώς τη διαθεσιμότητα των εν λόγω αμυντικών προϊόντων, των συστατικών τους στοιχείων και των αντίστοιχων εισροών πρώτων υλών. Η πρόταση θεσπίζει μηχανισμούς, αρχές και προσωρινούς κανόνες για τη διασφάλιση της έγκαιρης και διαρκούς διαθεσιμότητας των εν λόγω αμυντικών προϊόντων για τους αγοραστές τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αποτελεσματικότητα του κανονισμού θα αξιολογηθεί έως τα μέσα του 2024, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο ασφάλειας. Με βάση τα αποτελέσματα, μπορεί να εξεταστεί η επέκταση των μέτρων αυτών και η κατανομή του πρόσθετου προϋπολογισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε την πρόταση για τη νομοθεσία ASAP στις 3 Μαΐου 2023 και οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν τον ίδιο μήνα να ενεργοποιήσουν την διαδικασία κατεπείγοντος του Κοινοβουλίου για την επιτάχυνση της έγκρισής της.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΕΚ, Cristian Bușoi (ΕΛΚ, Ρουμανία), δήλωσε την Πέμπτη:

“Η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ασφάλεια και την άμυνα της Ένωσής μας, και ιδιαίτερα για την ακλόνητη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία ενόψει της συνεχιζόμενης ρωσικής επίθεσης. Θα ενισχύσει την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Είναι μια νίκη για την Ευρώπη και για τη συλλογική μας ασφάλεια. Το Κοινοβούλιο είναι τώρα έτοιμο να διαπραγματευτεί με το Συμβούλιο και ελπίζουμε να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατόν”.

Η νομοθεσία εγκρίθηκε με 446 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 112 αποχές. Οι ευρωβουλευτές θα αρχίσουν τώρα διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας, την οποία οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν στη συνέχεια στην ολομέλεια τον Ιούλιο.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές εργάζονται για την έγκριση της νομοθεσίας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω κοινών προμηθειών (EDIRPA) για τη στήριξη της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα των αμυντικών προμηθειών για την κάλυψη των πλέον επειγόντων και κρίσιμων κενών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version