Η Ευρώπη “στερεύει” από φυσικό αέριο και στέλνει μήνυμα στον Πούτιν: “Σεβάσου τα συμβόλαια”

Η Ευρώπη “στερεύει” από φυσικό αέριο και στέλνει μήνυμα στον Πούτιν: “Σεβάσου τα συμβόλαια”
Φυσικό αέριο ISTOCK

Παραμένει... ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα μεταξύ Ε.Ε και Ρωσίας, μετά την απόφαση της τελευταίας να κρατήσει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου κλειστή. Αγωνία για τον Nord Stream, έτοιμη δηλώνει η Ευρώπη.

Συνεχίζεται το “μπρα ντε φερ” Ευρώπης-Ρωσίας για την ενέργεια στον απόηχο του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αλλά και του “λουκέτου” στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε το Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τα συμβόλαια της Ρωσίας, αλλά στην περίπτωση που η Μόσχα δεν το πράξει, τότε, η ΕΕ είναι έτοιμη.

Να σημειωθεί πως η ροή του αγωγού φυσικού αερίου
παρέμενε μηδενική στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος του Σαββάτου, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι ο Nord Stream 1 προς τη Γερμανία δεν θα ξαναρχίσει να λειτουργεί το Σάββατο, ανέφερε ότι η απόφαση να παραμείνει κλειστός ο αγωγός έγινε με “ψευδή προσχήματα”.

Σε tweet δήλωσε ότι η κίνηση επιβεβαιώνει την “αναξιοπιστία” της Gazprom ως προμηθευτή και κάνει λόγο για “απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας”.

Το πλαφόν έφερε… διαρροή

Η κρατική εταιρεία της Ρωσίας λέει ότι η βλάβη εντοπίστηκε στον σταθμό συμπίεσης Portovaya, με την επιθεώρηση να πραγματοποιείται μαζί με εργάτες από τη Siemens – τη γερμανική εταιρεία που βοηθά στη συντήρηση του αγωγού.

Η Gazprom ισχυρίζεται ότι η διόρθωση διαρροών πετρελαίου σε βασικούς κινητήρες είναι δυνατή μόνο από εξειδικευμένα συνεργεία, για τα οποία η Ρωσία έχει πει στο παρελθόν ότι παρεμποδίζονται από τις δυτικές κυρώσεις.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου έχουν σταματήσει μέχρι να επιλυθεί αυτό, προσθέτει η δήλωση.

Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση περί διαρροής προέκυψε την ίδια μέρα που η G7 αποφάσισε την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ενώ έντονη είναι η συζήτηση τις τελευταίες μέρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση περί ίδιας κίνησης.

Μόλις την Πέμπτη (01/09) η Ρωσία, μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, απειλούσε όσες χώρες προχωρήσουν σε πλαφόν στις τιμές, “Εάν επιβάλουν όριο στην τιμή, τότε δεν θα προμηθεύσουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου αυτές τις εταιρίες ή κράτη, καθώς δεν θα εργαστούμε σε μη ανταγωνιστικές συνθήκες“, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν επιβεβαιώνει η Siemens Energy για τον Nord Stream

Η Siemens Energy ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο ότι από χθες στις 23:00 ώρα Ελλάδος δεν έχει λάβει μέρος σε εργασίες συντήρησης του Nord Stream 1, ενώ δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα παροχής τεχνικής υποστήριξης από τη ρωσική Gazprom.

Νωρίτερα σήμερα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι η Siemens Energy ήταν έτοιμη να βοηθήσει στην επισκευή του εξοπλισμού που παρουσίασε βλάβη για τον αγωγό, ενώ -σύμφωνα με την Gazprom- δεν ήταν πουθενά διαθέσιμη η τεχνική υποστήριξη από την πλευρά της Siemens Energy.

Η Siemens Energy ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει άμεσα την ανακοίνωση της Gazprom.

Γερμανία: Σε κρίσιμη κατάσταση ο εφοδιασμός της

Η κατάσταση εφοδιασμού της Γερμανίας με φυσικό αέριο είναι επί του παρόντος εγγυημένη, αλλά κρίσιμη, ενώ περαιτέρω επιδείνωσή της δεν μπορεί να αποκλειστεί, ανακοίνωσε ο διαχειριστής του ενεργειακού δικτύου της χώρας, μετά την κίνηση της ρωσικής Gazprom να παρατείνει μία διακοπή λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.

“Οι ισχυρισμοί της ρωσικής πλευράς για ελαττώματα, δεν έχουν τεχνική αιτίαση για τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού,” ανέφερε ο διαχειριστής στην ημερήσια αναφορά του σχετικά με την κατάσταση του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα