Η ισπανική κυβέρνηση απειλεί την Καταλωνία

Pro independence supporters hold banners calling for voting Yes on a planned independence referendum in the Catalonia region, during a demonstration in Barcelona, Spain, Sunday, Sept. 17, 2017. The Spanish government has vowed to stop the planned Oct. 1 vote that it calls illegal. But Catalonia's leaders have pushed ahead even after Spain's Constitutional Court suspended the law passed by Catalonia's regional parliament that convoked the referendum. (AP Photo/Emilio Morenatti)
Pro independence supporters hold banners calling for voting Yes on a planned independence referendum in the Catalonia region, during a demonstration in Barcelona, Spain, Sunday, Sept. 17, 2017. The Spanish government has vowed to stop the planned Oct. 1 vote that it calls illegal. But Catalonia's leaders have pushed ahead even after Spain's Constitutional Court suspended the law passed by Catalonia's regional parliament that convoked the referendum. (AP Photo/Emilio Morenatti) AP

Ο υπουργός Οικονομικών Λουΐς ντε Γκίνδος υποστηρίζει πως το καταλανικό ΑΕΠ θα πέσει κατά 30% και η ανεργία θα διπλασιασθεί σε περίπτωση ανεξαρτησίας της περιοχής

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουΐς ντε Γκίνδος υποστήριξε χθες πως η ανεξαρτησία της Καταλωνίας είναι αδύνατη και πως σε μία τέτοια περίπτωση το ΑΕΠ της βορειοανατολικής αυτής περιοχής της Ισπανίας θα κατέρρεε κατά 30%, θα διπλασιαζόταν η ανεργία, ενώ παράλληλα θα απομονωνόταν οικονομικά.

Κατά την άποψη του υπουργού, η διαδικασία προς το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας δεν θα έχει επιπτώσεις στην αξιολόγηση της Ισπανίας στις εκθέσεις που οι αντίστοιχοι οίκοι, όπως ο Moody’s, πρόκειται να δημοσιεύσουν στα τέλη του μήνα, καθώς κανείς τους δε θεωρεί «δυνατή» την ανεξαρτησία.

«Η ανεξαρτησία είναι τόσο παράλογη που ούτε οι επενδυτές, ούτε οι αγορές κεφαλαίων, ούτε οι συνάδελφοί μου στο Ecofin θεωρούν πως αυτό αποτελεί ένα δυνατό και παραδεκτό σενάριο, και ως εκ τούτου δεν το ενσωματώνουν στους υπολογισμούς τους. Συνεπώς η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την πραγμάτωσή του», τόνισε ο υπουργός σε δηλώσεις του που αναμεταδίδονται από το Europa Press.

Ο ντε Γκίνδος επέμεινε στο γεγονός ότι από οικονομικής πλευράς η απόσχιση της Καταλωνίας θα ήταν «απολύτως παράλογη» και προειδοποίησε για ορισμένες από τις επιπτώσεις που αυτή θα είχε, αλλά αποσιωπούνται από τους διοργανωτές του δημοψηφίσματος. Όπως τόνισε, σε αντίστοιχη περίπτωση η Καταλωνία θα έφευγε από την ευρωζώνη και την ΕΕ, συνεπώς το 75% της παραγωγής της θα υπόκειτο σε δασμούς. Από την άλλη πλευρά, όλες οι τράπεζες με έδρα την Καταλωνία θα άλλαζαν έδρα, κάτι που θα οδηγούσε σε «σκληρή αβεβαιότητα».

Την ίδια στιγμή, μία ανεξάρτητη Καταλωνία θα έπρεπε να κόψει το δικό της νόμισμα, που θα υφίστατο μία υποτίμηση μεταξύ του 30 και του 50%. Το ΑΕΠ της θα μειωνόταν κατά 25-30%, ενώ ο δείκτης ανεργίας θα διπλασιαζόταν. «Η φτωχοποίηση της καταλανικής κοινωνίας θα ήταν ωμή», τόνισε ο ντε Γκίνδος, προσθέτοντας πως κανείς εχέφρων δεν πιστεύει πως η ανεξαρτησία της Καταλωνίας αποτελεί ένα δυνατό σενάριο.

Κατ’ αυτόν, το δημοψήφισμα αποτελεί «τον Δούρειο Ίππο» προκειμένου να εδραιωθεί «μία ριζοσπαστική κυβέρνηση» στην Καταλωνία. «Και αυτό είναι που θα επιτευχθεί εν τέλει», κατέληξε.

Ο ντε Γκίνδος πρόσθεσε πως η απάντηση που αντιτείνει η κυβέρνηση στην πρόκληση των Καταλανών είναι «ισορροπημένη, σθεναρή και σώφρων», τονίζοντας πως δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση στις λειτουργίες της Καταλωνίας, απλώς παρακολουθούνται τα έξοδα που πραγματοποιεί η τοπική ‘Γκοβερν’ (κυβέρνηση), ώστε να μην διοχετεύονται στην πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος.

Στις δηλώσεις του ντε Γκίνδος απάντησε ο σύμβουλος (υπουργός) Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας της Καταλωνίας Σάντι Βίλα: «η προαναγγελία των Πληγών του Φαραώ που θα επιπέσουν στους Καταλανούς για τις αποφάσεις που λαμβάνουμε δεν βοηθά στην επίλυση της κατάστασης», ιδίως όταν τα οικονομικά στοιχεία της περιοχής είναι τα καλλίτερα της τελευταίας δεκαετίας.

Πηγή: El Periodico. Απόδοση: ΑΜΠΕ

Φωτογραφία: AP Photo/Emilio Morenatti

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ισπανία: Υπέρ του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας τάσσονται εκατοντάδες δήμαρχοι

Ο Ασάνζ εργάζεται για την προστασία του δημοψηφίσματος της Καταλωνίας

SHARE:

24Media Network