Η Κίνα θέλει να κάνει το φεγγάρι δικό της

Η Κίνα θέλει να κάνει το φεγγάρι δικό της
Η Σελήνη έχει επιφάνεια 39 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. istock

Ο επικεφαλής της NASA είπε προ ημερών πως στο εγγύς μέλλον η Κίνα θα διεκδικήσει την κυριότητα της Σελήνης. Οι Κινέζοι διέψευσαν. Μπορεί ωστόσο, να γίνει κατάληψη της Σελήνης;

Σε συνέντευξη που έδωσε στις 7 Ιουλίου στην Βild o διαχειριστής της NASA, Mπιλ Νέλσον εξέφρασε την ανησυχία πως δεν θα αργήσει η ώρα που οι Κινέζοι θα διεκδικήσουν την κυριότητα της Σελήνης. Κάτι που θα κάνει αδύνατη την εξερεύνηση της, για τις άλλες χώρες.

Λίγες ώρες μετά, οι κινεζικές αρχές προχώρησαν σε διάψευση. Το ερώτημα ωστόσο, παρέμενε: είναι δυνατόν κάποια χώρα να κάνει δικό της το φεγγάρι;

Για την ιστορία, το 2019 η Κίνα έγινε το πρώτο έθνος που προσγείωσε διαστημόπλοιο της στη Σελήνη. Πριν μπούμε στο 2020, μαζί με τη Ρωσία ανακοίνωσαν τα σχέδια τους να φτάσουν στο νότιο πόλο του πλανήτη, έως το 2026.

Το δε, πρόγραμμα Artemis Accords που τελεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και συμμετέχουν 20 χώρες, θέλει να μεταφέρει ανθρώπους στη Σελήνη έως το 2025 -αφού πρώτα ‘φτιάξει’ ερευνητικό σταθμό και ένα υποστηρικτικό διαστημικό σταθμό (Gateway), το 2024.

Διαρροή εν τω μεταξύ, κινεζικών κυβερνητικών εγγράφων έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις για κατασκευή μόνιμου επανδρωμένου Διεθνή Σταθμού Έρευνας, έως το 2027.

Πολλοί θέλουν να πάνε στη Σελήνη. Ποιος μπορεί να την κάνει δική του;

Όπως ωστόσο, εξηγούν οι επίκουροι καθηγητές διαστήματος και διεθνών Σχέσεων, Svetla Ben-Itzhak και R. Lincoln Hines “υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του ‘δημιουργώ βάση στη Σελήνη’ και του ‘κατάληψη της Σελήνης’, μια επιφάνεια 39 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων (ή πέντε φορές η Αυστραλία)”.

Οι μελετητές της ασφάλειας του διαστήματος, ενημέρωσαν ότι “δεν είναι απλά παράνομη η κατάληψη ενός πλανήτη, είναι και τεχνολογικά τρομακτική. Το κόστος μιας τέτοιας προσπάθειας θα ήταν εξαιρετικά ψηλό και την ίδια ώρα, οι απολαβές είναι αβέβαιες.

Η Συνθήκη για το Διάστημα, που υιοθετήθηκε το 1967, όταν υπεγράφη από 134 χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Κίνας- αναφέρει ρητά ότι “το μακρινό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και άλλων ουράνιων σωμάτων, δεν υπόκειται σε εθνική ιδιοποίηση με αξίωση κυριαρχίας, μέσω χρήσης ή κατοχής. ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο”.

Η συνθήκη υποδεικνύει ότι καμία χώρα δεν μπορεί να καταλάβει τη Σελήνη και να την κηρύξει ως επέκταση των εθνικών της φιλοδοξιών και προνομίων. Ας πούμε ότι παρ’ όλα αυτά, η Κίνα κάνει μια τέτοια προσπάθεια. “Θα κινδύνευε με διεθνή καταδίκη και μια πιθανή διεθνή αντίδραση αντιποίνων”.

Την ώρα που καμία χώρα δεν μπορεί να διεκδικήσει την ιδιοκτησία της Σελήνης, όποια θέλει να την εξερευνήσει μπορεί να το κάνει -όπως μπορεί και να χρησιμοποιήσει το διάστημα και τα ουράνια σώματα.

Η εναλλακτική της κατάληψης

Ακόμα κι αν καμία χώρα δεν μπορεί να διεκδικήσει νομικά την κυριαρχία στη Σελήνη, όποια ενδιαφέρεται μπορεί να επιχειρήσει την σταδιακή απόκτηση του de facto ελέγχου σε στρατηγικά σημαντικές περιοχές, μέσω μιας στρατηγικής γνωστής ως ‘κόψιμο του σαλαμιού’. Δηλαδή, με τη λήψη μικρών, σταδιακών βημάτων για την επίτευξη μιας μεγάλης αλλαγής.

Πρόκειται για τακτική που χρησιμοποιεί ήδη η Κίνα στις θάλασσες της Νότιας και της Ανατολικής Κίνας. Αν επιχειρήσει να την εφαρμόσει και στη Σελήνη, θα χρειαστεί χρόνο που θα δώσει την ευκαιρία σε όποιον θέλει, να αντιδράσει.

Η όποια απόπειρα κυριαρχίας της Σελήνης θα ξεκινήσει με τον έλεγχο συγκεκριμένων, στρατηγικών πολύτιμων, περιοχών. Όπως οι κρατήρες, που έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις πάγου νερού. Ο πάγος στη Σελήνη είναι σημαντικός, γιατί θα προσφέρει νερό στους ανθρώπους που θα κάνουν την κατάληψη -για την επιβίωση και τη βιωσιμότητα. Επίσης, μπορεί να χρησιμεύσει ως ζωτική πηγή οξυγόνου και υδρογόνου -που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως καύσιμα πυραύλων.

Η εξασφάλιση και η επιβολή του ελέγχου στρατηγικών σεληνιακών περιοχών θα απαιτούσε σημαντικές οικονομικές επενδύσεις και μακροπρόθεσμες προσπάθειες. Βέβαια, καμία χώρα δεν μπορεί να το κάνει αυτό, χωρίς να το αντιληφθούν όλες οι άλλες”.

Έχει η Κίνα τους πόρους για την κατάληψη;

Είναι γνωστό πως η Κίνα κάνει τεράστιες επενδύσεις στο διάστημα. “Το 2021 ήταν στο Νο1 της λίστας των εκτοξεύσεων στην τροχιά (55, με τις ΗΠΑ να είναι στο Νο2 με 51). Την ίδια χρονιά ήταν και στο ΤΟΡ3 της

δημιουργίας διαστημικών σκαφών. Ένα χρόνο νωρίτερα (2020) ο προϋπολογισμός της Κίνας για το διάστημα ήταν ο μισός εκείνου της NASA (13.000.000.000 δολάρια). Είχε δε, κάνει αύξηση της τάξης του 17.1%, με τις ΗΠΑ να περιορίζουν τη δική τους στο 5.6%, σε σχέση με το 2019.

Το ταξίδι στη Σελήνη είναι κάτι πολύ ακριβό. Φαντάζεστε λοιπόν, τι χρήματα χρειάζονται για την κατάληψη. Σύμφωνα με όσα συμβαίνουν, η Κίνα δεν φαίνεται να επενδύσει τα λεφτά που χρειάζονται για την κατάληψη της Σελήνης. Και η κατάληψη ενός τμήματος θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο -όπως θα προκαλούσε αντίποινα“.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα