Η Κούβα αποκαλύπτει: Κύκλωμα στρατολογούσε Κουβανούς για τη Ρωσία

Η Κούβα αποκαλύπτει: Κύκλωμα στρατολογούσε Κουβανούς για τη Ρωσία
Ρώσοι στρατιώτες AP

Ακόμη και πολίτες που ζούσαν στην Κούβα κατέληξαν, μέσω του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε, να πολεμούν για λογαριασμό της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της χώρας της Καραϊβικής.

Κύκλωμα λαθραίας διακίνησης ανθρώπων με στόχο τη στρατόλογηση από τη Ρωσία Κουβανών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποκάλυψε το υπουργείο Εξωτερικών του νησιού της Καραϊβικής.

Ανέφερε ότι Κουβανοί που ζουν στη Ρωσία και “ακόμη και ορισμένοι στην Κούβα” είχαν “ενσωματωθεί στις στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετείχαν στον πόλεμο στην Ουκρανία“.

Η Κούβα είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας, αλλά τόνισε στη δήλωσή της «δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία». Δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση από τη Ρωσία ενώ το κουβανικό ΥΠΕΞ δεν διευκρίνισε ποιος ήταν πίσω από την επιχείρηση.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Πούτιν διέταξε τον ρωσικό στρατό να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών του, αφού οι μάχιμες δυνάμεις του υπέστησαν μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία.

Μια ρωσική εφημερίδα, η Ryazan Gazette, ανέφερε από τότε ότι Κουβανοί που ζουν στη Ρωσία είχαν ενταχθεί στις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούσαν στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την υπόσχεση να λάβουν ρωσική υπηκοότητα.

Αν και δεν είναι σαφές εάν η δήλωση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών συνδέεται με τις αναφορές στην εφημερίδα Ryazan, τονίζει ότι «η Κούβα έχει μια σταθερή και ξεκάθαρη ιστορική θέση κατά της χρήσης μισθοφόρων».

«Θα ενεργήσουμε αποφασιστικά εναντίον όσων… εμπλέκονται σε διακίνηση ανθρώπων με στόχο τη στρατολόγηση Κουβανών πολιτών για να φέρουν όπλα σε οποιαδήποτε χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες πρόσθεσε ότι η Κούβα χρησιμοποιεί τη «δύναμη του νόμου» για να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες στρατολόγησης πολιτών της.

Να σημειωθεί ότι Κούβα και Ρωσία έχουν στενούς δεσμούς από την εποχή της κουβανικής επανάστασης και του Φιντέλ Κάστρο το 1959.Μόλις πριν από δύο μήνες, οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών είχαν συνομιλίες στη Μόσχα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ταξίδεψε στο νησί που διοικείται από τους κομμουνιστές, τον Απρίλιο στο πλαίσιο μιας περιοδείας στους συμμάχους της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα