Η Merck ζητεί άδεια επείγουσας χρήσης για το χάπι κατά του κορονοϊού

Η Merck ζητεί άδεια επείγουσας χρήσης για το χάπι κατά του κορονοϊού
Χάπια Merck & Co. via AP

Το φάρμακο με την ονομασία molnupiravir μπορεί να μειώσει στο μισό τις πιθανότητες θανάτου ή νοσηλείας όσων κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν σοβαρή COVID-19.

Η φαρμακευτική εταιρία Merck ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσης στις Ηνωμένες Πολιτείες του φαρμάκου της που λαμβάνεται από το στόμα για τη θεραπεία ασθενών με ήπια έως μέτρια συμπτώματα κορονοϊού.

Το σκεύασμα αυτό, το molnupiravir, έχει αναπτυχθεί από κοινού με τη Ridgeback Biotherapeutics. Αν λάβει έγκριση, θα είναι το πρώτο αντιιικό σκεύασμα για την ασθένεια το οποίο λαμβάνεται από το στόμα.

Το φάρμακο molnupiravir της Merck κατά του κορονοϊού Merck & Co. via AP

Δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα έδειξαν πως το molnupiravir μπορεί να μειώσει στο μισό τις πιθανότητες θανάτου ή νοσηλείας όσων κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν σοβαρή COVID-19. Η ιική αλληλούχηση που έχει γίνει μέχρι τώρα έδειξε ότι το χάπι είναι αποτελεσματικό εναντίον όλων των παραλλαγών του κορονοϊού, περιλαμβανομένης της Δέλτα, σύμφωνα με τη Merck.

Η φαρμακευτική Merck AP Photo/Mel Evans, File

Τα υπάρχοντα φάρμακα κατά της ασθένειας είναι το εγχεόμενο αντιιικό ρεμδεσιβίρη της Gilead Sciences και το γενόσημο στεροειδές δεξαμεθαζόνη, αμφότερα των οποίων χορηγούνται γενικά μόνο αφού ο ασθενής εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron Pharmaceuticals και της Eli Lilly έχουν μέχρι τώρα μόνο περιορισμένη χρήση λόγω της δυσκολίας στη χορήγησή τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα