"Eίπαν ψέματα για τα ελλείμματά τους και λένε ότι φταίει η Ευρώπη"

"Eίπαν ψέματα για τα ελλείμματά τους και λένε ότι φταίει η Ευρώπη"

Διαβάστε τι γράφει ο Tony Barber στους Financial Times σατιρίζοντας το ποίημα του Γκύντερ Γκρας για την Ελλάδα

Ευθεία επίθεση στον Γκύντερ Γκρας και στο ποίημα αλληλεγγύης που είχε γράψει για την Ελλάδα εξαπέλυσε μέσω των Financial Times ο Tony Barber.

Στο άρθρο του αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Πάντα πίστευα ότι ο Γκύντερ Γκρας γράφει καλύτερα μυθιστορήματα απ’ ότι ποιήματα. Θυμάστε το Τενεκεδένιο Ταμπούρλο (The Tin Drum), το ξεκαρδιστικό μυθιστόρημα του 1959, με το νανώδη πρωταγωνιστή Oskar Matzerath; Φυσικά το θυμάστε. Θυμάστε το "Αυτά που πρέπει να ειπωθούν"(What Must Be Said), ένα ποίημα που έγραψε κατά του Ισραήλ πριν από δύο μήνες; Όχι και τόσο.

Το τελευταίο ποίημα του Γκρας με θέμα την κρίση της Ελλάδας, δεν αλλάζει τη γνώμη μου ότι, στην ηλικία των 84 χρονών, θα έπρεπε πραγματικά να σταματήσει να προσπαθεί να συνδυάσει πολιτική με ποίηση. Λέγεται "Η Ντροπή της Ευρώπης". Ο τίτλος προδίδει το περιεχόμενο, σωστά;

Ο Γκρας ξεχειλίζει από περιφρόνηση για τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση – κι εμμέσως, η Γερμανία ειδικότερα – αντιμετωπίζει το οικονομικό χάος της Ελλάδας.

Ο πρώτος στίχος του ποιήματος υπονοεί ότι η Ελλάδα είναι θύμα μιας "άδικης αγοράς". Παρακάτω η Ελλάδα περιγράφεται ως "μία χώρα που υποφέρει, σαν οφειλέτης διαπομπευμένος και γυμνός".

Παρακάτω περιγράφει κάπως συγκαλυμμένα αυτούς που "με τη δύναμη των όπλων είχαν επιτεθεί στη Χώρα την ευλογημένη με νησιά και στον στρατιωτικό τους σάκο κουβαλούσαν τον Χέλντερλιν". Ναι, σωστά καταλάβατε. Ο Γκρας, ένας σκληροπυρηνικός αριστερός που ως έφηβος επιστρατεύτηκε από τα SS, καταγγέλλει την κατοχή της Ελλάδας από τους Ναζί την περίοδο 1941-1944 (Ο Χέλντερλιν ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Γερμανούς ποιητές του Ρομαντισμού).

Χμμ. Καταφέρνει αρκετά καλά να κριτικάρει δημόσια τους βίαιους Ναζί και τους σημερινούς σκληρόκαρδους Ευρωπαίους.

Αλλά το ποίημα του Γκρας, ως πολιτική δήλωση, είναι σχεδόν άσχετο λόγω της αποτυχίας του να αναφέρει τη διαφθορά του δημόσιου τομέα της Ελλάδας, την παραποίηση των επίσημων στατιστικών, τη φοροδιαφυγή και την οικονομική κακοδιαχείριση.

Ορίστε τι θα μπορούσε να είχε γράψει:

Είπαν ψέματα για τα ελλείμματά τους,

Δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους:

Και τώρα λένε ότι φταίει η Ευρώπη –

Κοίτα θράσος!

Αλλά και πάλι, φαντάζομαι ότι γι’ αυτό δεν έχω κερδίσει το Νόμπελ λογοτεχνίας".

Σε παλαιότερο άρθρο του στους FT, ο Tony Barber είχε υποστηρίξει ότι η πρόοδος που συντελέστηκε στην Ελλάδα κάλυψε την παθολογία της πελατειακής νοοτροπίας, στη βάση της οποίας συσσωρεύθηκε το χρέος της.

Μεταξύ άλλων έχει υποστηρίξει ότι εάν η Ελλάδα απολέσει τη θέση της μέσα στην ευρωζώνη, τότε οι τράπεζες δεν θα είχαν πρόσβαση στα αναγκαία κεφάλαια και θα ακολουθήσει πιθανότατα εθνικοποίηση των τραπεζών ή ξένος έλεγχος.

Τέλος, ο ίδιος έχει επισημάνει ότι η αποχώρησή της Ελλάδας από την Ευρώπη δεν αποτελεί ακόμα "βεβαιότητα", ωστόσο, ήδη επιχειρήσεις, τραπεζίτες αλλά και η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τον Barber, το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μία νέα αναδιάταξη στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο, το Ισραήλ και τη Ρωσία με συνέπειες που θα μπορούσαν να είναι για την ΕΕ εξίσου ανησυχητικές με την αποσταθεροποίηση της επιρροής της Δυτικής Ευρώπης στο κρατικό χρέος της ευρωζώνης και στην κρίση των τραπεζών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γκίντερ Γκρας: Εγώ έγραψα το ποίημα για την Ελλάδα

SHARE:

24Media Network