Η Ουάσινγκτον εξετάζει πλέον την πλήρη αποχώρηση των δυνάμεων της από το Αφγανιστάν

Η Ουάσινγκτον εξετάζει πλέον την πλήρη αποχώρηση των δυνάμεων της από το Αφγανιστάν

Ο Χαμίντ Καρζάι αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα του τον επόμενο χρόνο.

Ο αφγανός πρόεδρος δήλωσε στην Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Σούζαν Ράις χθες στην Καμπούλ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις επιδρομές εναντίον κατοικιών αμάχων, να στείλουν στο Αφγανιστάν τους αφγανούς κρατούμενους που παραμένουν στη Βάση του Γκουαντάναμο, να δείξουν την προσήλωσή τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες και να δεσμευθούν ότι δεν θα υποστηρίξουν κανέναν υποψήφιο εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους, πριν υπογράψει τη διμερή συμφωνία ασφαλείας, δήλωσε εκπρόσωπος του Χαμίντ Καρζάι.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο αφγανός πρόεδρος έθεσε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τη Σούζαν Ράις νέους όρους και έκανε σαφές ότι δεν είναι έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία.

Χωρίς την υπογραφή, οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αρχίσουν το σχεδιασμό μίας πλήρους αποχώρησης 2014, μετά την οποία δεν θα υπάρχει καμία αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που επικαλείται τις δηλώσεις της Σούζαν Ράις.

Η πλήρης αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων ονομάζεται "μηδενική επιλογή" και είναι αντίστοιχη με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ πριν από δύο χρόνια.

Την περασμένη Κυριακή, η συνέλευση των προεστών, η Λόγια Ζίργκα, ενέκρινε τη συμφωνία ασφαλείας, αλλά ο Καρζάι άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν και να μην την υπογράψει παρά μετά τη διεξαγωγή των εκλογών την προσεχή άνοιξη.

Στο Αφγανιστάν, παραμένουν σήμερα 47.000 αμερικανοί στρατιώτες., Οι ΗΠΑ συζητούν με τις αφγανικές αρχές τη διατήρηση δύναμης 8.000 περίπου ανδρών μετά το 2014. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ Τζον Κέρι και Τσακ Χέιγκελ έχουν δηλώσει ότι η συμφωνία ασφαλείας πρέπει να υπογραφεί πριν από το τέλος του 2013 ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για τον σχεδιασμό της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας μετά την αποχώρηση του κύριου όγκου των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Η Σούζαν Ράις, η οποία πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Καμπούλ δήλωσε στον Καρζάι ότι δεν είναι δυνατή η αναβολή της υπογραφής της συμφωνίας, διότι θα καταστήσει αδύνατο τον σχεδιασμό της περιόδου μετά το 2014 και την αμερικανική αποχώρηση.

Δεν είναι γνωστό πότε η κυβέρνηση Ομπάμα θα αποφασίσει να εγκαταλείψει τις συνομιλίες για τη διμερή συμφωνία και θα προχωρήσει στην εφαρμογή της "μηδενικής επιλογής".

Ο εκπρόσωπος του αφγανού προέδρου Αϊμάλ Φαΐζι δήλωσε ότι ο Χαμίντ Καρζάι ζήτησε από την υπό την Σούζαν Ράις αμερικανική αντιπροσωπεία να επιστρέψει στις ΗΠΑ δίνοντας το εξής μήνυμα στον πρόεδρο Ομπάμα: "Το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στη δική σας πλευρά".

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network