Η Ρωσία εκτίμησε ως “ισορροπημένο” το κοινό ανακοινωθέν της G20

Η Ρωσία εκτίμησε ως “ισορροπημένο” το κοινό ανακοινωθέν της G20
Αφίσες της G20 στο Νέο Δελχί AP / @Channi Anand

"Οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της Ουκρανίας ήταν πολύ δύσκολες. Κατ’ αρχάς η κοινή θέση των χωρών BRICS και των εταίρων τους δούλεψε, όλα αποτυπώθηκαν με ισορροπημένο τρόπο" δήλωσε η κυβερνητική διαπραγματεύτρια της Ρωσίας στην G20.

Η Ρωσία εξήρε την κοινή ανακοίνωση της συνόδου της G20, η οποία δεν επέκρινε άμεσα τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες του μπλοκ έδρασαν υπέρ της επίλυσης της κρίσης.

Η G20 ενέκρινε χθες Σάββατο συναινετικό τελικό ανακοινωθέν το οποίο αποφεύγει να καταδικάσει τη Ρωσία για τον πόλεμο, αλλά ζητεί από όλες τις χώρες να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν βία για να καταλάβουν εδάφη.

«Οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της Ουκρανίας ήταν πολύ δύσκολες. Κατ’ αρχάς η κοινή θέση των χωρών BRICS και των εταίρων τους δούλεψε, όλα αποτυπώθηκαν με ισορροπημένο τρόπο», δήλωσε η Σβετλάνα Λούκας η κυβερνητική διαπραγματεύτρια της Ρωσίας στην G20, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Τις εβδομάδες μέχρι τη σύνοδο της G20 στο Νέο Δελχί οι χώρες της Ομάδας των 20 πάσχιζαν να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τη Δύση να ζητεί να καταδικαστεί η Μόσχα για την εισβολή της και τη Ρωσία να δηλώνει ότι θα μπλοκάρει οποιαδήποτε διακήρυξη δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις της.

«Ήταν μία από τις πιο δύσκολες συνόδους της G20 στην σχεδόν εικοσαετή ιστορία του φόρουμ (…) χρειάστηκαν σχεδόν 20 ημέρες για να υπάρξει συμφωνία για την τελική ανακοίνωση πριν τη σύνοδο και άλλες πέντε ημέρες εδώ», εξήγησε η Λούκας.

«Αυτό δεν οφειλόταν μόνο σε κάποιες διαφωνίες για το ουκρανικό ζήτημα, αλλά επίσης στις διαφορετικές απόψεις για όλα τα ζητήματα – κλειδί, κυρίως το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της μετάβασης σε συστήματα ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα…», εξήγησε.

Αξιωματούχος της ΕΕ, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ότι οι συζητήσεις για το κοινό ανακοινωθέν της G20 διήρκεσαν ως την τελευταία στιγμή, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν το ζήτημα που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις.

Ο ίδιος εξήρε τη σταθερή ηγεσία της Ινδίας και πρόσθεσε ότι η Βραζιλία και η Νότια Αφρική διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας σχολίασε χθες Σάββατο ότι η τελική ανακοίνωση της G20 «δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είναι κανείς περήφανος».

«Είναι σαφές ότι η συμμετοχή της ουκρανικής πλευράς (στη σύνοδο της G20) θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες να καταλάβουν καλύτερα την κατάσταση», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Όλεχ Νικολένκο.

Η Ουκρανία είχε ζητήσει να προσκληθεί στη σύνοδο της G20.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα