Η Τουρκία αποχώρησε από τη συνθήκη προστασίας των γυναικών “γιατί αντίκειται των κοινωνικών της αξιών”

Η Τουρκία αποχώρησε από τη συνθήκη προστασίας των γυναικών “γιατί αντίκειται των κοινωνικών της αξιών”
Φωτό αρχείου @2021 AP Photo/Kemal Aslan

Κατόπιν της δικαστικής απόφασης που απέρριψε το αίτημα να εμποδιστεί η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης -είχε υπογραφεί προ δεκαετίας και αφορούσε την έμφυλη βία-, οι γείτονες εγκατέλειψαν και επίσημα. Στην Τουρκία γίνεται μια γυναικοκτονία την ημέρα.

Πριν τρεις ημέρες (29/6) είχε προκαλέσει φρίκη σε όλον τον πλανήτη, το βίντεο άνδρα που χτυπούσε μια γυναίκα, σε δημόσιο χώρο και ενώπιον ενός βρέφους, στην επαρχία Μανίσα της Τουρκίας. Το ζευγάρι που έχει αποκτήσει τρία παιδιά, χώρισε πριν τρεις μήνες. Στη συνάντηση που είχαν για τα διαδικαστικά, δημιουργήθηκε εκνευρισμός και ο άνδρας άρπαξε ένα ποτήρι, χτύπησε με αυτό τη γυναίκα. Ακολούθησαν χτυπήματα με μαχαίρι. Η άτυχη διεσώθη από την παρέμβαση δυο γυναικών που ήταν στο χώρο, με τον θύτη να τρέπεται σε φυγή.

Η Τουρκία είναι η χώρα όπου προ δεκαετίας υπεγράφη η Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο πρώτος που έβαλε την υπογραφή του και άρα συναινούσε να κάνει τα δέοντα για α) την προστασία των γυναικών ενάντια σε όλες τις μορφές βίας, καθώς και την πρόληψη, την ποινική δίωξη και εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών καθώς και της ενδοοικογενειακής βίας, β) τη συνεισφορά στην εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών και στην προώθηση ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών συμπεριλαμβανομένης της παροχής ενδυνάμωσης στις γυναίκες, γ) το σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, πολιτικών και μέτρων για την προστασία και την υποβοήθηση όλων των θυμάτων βίας κατά των γυναικών καθώς και της ενδοοικογενειακής βίας, δ) την προαγωγή διεθνούς συνεργασίας με σκοπό την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και ε) την παροχή υποστήριξης και συνδρομής σε οργανισμούς και φορείς επιβολής του δικαίου για αποτελεσματική συνεργασία τους με στόχο την υιοθέτηση μίας συνεκτικής προσέγγισης που οδηγεί στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Στο πλαίσιο της Σύμβασης τα μέλη που την υπέγραψαν θα τελούσαν υπό μηχανικό παρακολούθησης που δημιουργήθηκε ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Αυτός ενημέρωσε πως την τελευταία πενταετία, στη γείτονα γίνεται μια γυναικοκτονία τη μέρα. Μέσα στο 2021 έχουν δολοφονηθεί 189.

Πέραν του ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε τη Σύμβαση, ήταν και η πρώτη (ακολούθησε η Πολωνία) που εξέφρασε αντιρρήσεις επί των συμφωνηθέντων, πριν ανακοινώσει το Μάρτιο του 2021 την πρόθεση της να αποχωρήσει. Επισήμως, η έξοδος έγινε τις τελευταίες ώρες. Προηγήθηκε η δικαστική απόρριψη αιτήματος να αποτραπεί αυτή η απομάκρυνση. Μόλις ανακοινώθηκε αυτή η είδηση, ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, με την αστυνομία να κάνει χρήση εκτεταμένης βίας. Οι διαδηλωτές ξεκαθάρισαν πως “δεν έχει τελειώσει τίποτα για εμάς”.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των τουρκικών Ενώσεων για τα δικαιώματα της γυναίκας, Canan Gullu επισήμανε ότι «θα συνεχίσουμε τη μάχη μας. Η Τουρκία βγάζει μόνη της τα μάτια της, με αυτήν την απόφαση» και η Διεθνής Αμνηστία σχολίασε πως «η αποχώρηση στέλνει ένα απερίσκεπτο και επικίνδυνο μήνυμα σε αυτούς που κακοποιούν, κακομεταχειρίζονται και δολοφονούν, πως μπορούν να συνεχίζουν να κάνουν ό,τι κάνουν και να μένουν ατιμώρητοι».

“Η Σύμβαση είναι αταίριαστη με τις κοινωνικές και οικογενειακές αξίες της Τουρκίας”

Ο Σουλτάνος δήλωσε ότι “κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν την αποχώρηση μας ως πισωγύρισμα. Ο αγώνας μας για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών δεν ξεκίνησε με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και η αποχώρηση δεν θα οδηγήσει σε νομικά ή πρακτικά μειονεκτήματα της πρόληψης της βίας κατά των γυναικών. Η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι επίσης, ένας αγώνας για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και την τιμή των μητέρων, των συζύγων και των κορών μας”.

Την ίδια ώρα, διεθνή μέσα μετέδιδαν πως τα όσα περιλαμβάνει η Σύμβαση έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με το συντηρητισμό των υποστηρικτών του Ερντογάν, οι οποίοι είχαν ενημερώσει ότι αντιτίθενται “η Σύμβαση ‘καταλήφθηκε’ από αυτούς που επιχειρούν να κάνουν κανονική την ομοφυλοφιλία -κάτι που είναι αταίριαστο με τις κοινωνικές και τις οικογενειακές αξίες της Τουρκίας”.

Στη χώρα αυτή, γυναίκες δολοφονούνται από τους συντρόφους/συζύγους και τους συγγενείς τους, για ‘λόγους τιμής’, με τις τιμωρίες να είναι ελαστικές για τους θύτες. Σε κάποιες περιοχές υπάρχει ακόμα ‘η τιμή της νύφης’ (προίκα) με αυτόν που θέλει να την παντρευτεί να πρέπει να πληρώσει το ποσό που θέλει η οικογένεια της γυναίκας -που σώζεται από αυτήν την ‘πώληση’ και δεν ασχολείται με θέματα όπως η ηλικία του γαμπρού. Κατά μέσο όρο, το 28% των γυναικών στην Τουρκία παντρεύεται πριν ‘κλείσει’ τα 18. Στο πρώτο μισό του 2018 στην Κωνσταντινούπολη είχαν καταγραφεί 625 εγκυμοσύνες ανήλικων γυναικών.

Το 2019 δολοφονήθηκαν 474 γυναίκες -180 περισσότερες από το 2014 και 109 περισσότερες από το 2017. Το 15% των θυμάτων του 2017 έκανε το ‘έγκλημα’ να ζητήσει διαζύγιο. Το 11% ήθελε να αποφασίζει μόνο για τη ζωή του, το 7% έχασε τη ζωή του για οικονομικούς λόγους και το 4% για διαφωνίες ως προς τα παιδιά. Ένα πολύ μικρό ποσοστό των κακοποιημένων ζητούν βοήθεια ή καταγγέλλουν την κακοποίηση, καθώς οι αρχές έχουν ως προτεραιότητα να ‘εξομαλυνθούν’ οι σχέσεις και όχι να προστατέψουν το θύμα. Ένα μεγάλο ποσοστό αστυνομικών (66%), ψυχιάτρων, ψυχολόγων και άλλων εκπροσώπων των ειδικοτήτων που θα μπορούσαν να σώσουν μια γυναίκα, δηλώνουν πως “ο τρόπος που συμπεριφέρονται και ντύνονται προκαλεί τους άνδρες να τις βιάσουν”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα