Η Τουρκία προκαλεί ανοίγοντας τα Βαρώσια: Ελλάδα – Κύπρος ποντάρουν στη διεθνοποίηση του ζητήματος

Η Τουρκία προκαλεί ανοίγοντας τα Βαρώσια: Ελλάδα – Κύπρος ποντάρουν στη διεθνοποίηση του ζητήματος
Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη μετά την ανακοίνωση Ερντογάν για άνοιγμα του 3,5% της Αμμοχώστου και οι ενέργειες του ΥΠΕΞ.

Την επιχείρηση διεθνοποίησης του απαράδεκτου ανοίγματος των Βαρωσίων από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επέτειο του Αττίλα, ξεκίνησαν αμέσως η Ελλάδα και η Κύπρος, θέλοντας να βάλουν στο διπλωματικό παιχνίδι την ΕΕ και ιδίως τις ΗΠΑ.

Η Αθήνα θεωρεί ότι οι σημερινές ανακοινώσεις Ερντογάν αποτελούν απόδειξη της απαράδεκτης στάσης της Τουρκίας, διαμηνύει όμως ότι Ελλάδα και Κύπρος βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και έχουν συμμάχους σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο υπό το φως των σημερινών εξαγγελιών της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συζήτησαν επίσης τον συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει ήδη τονίσει ότι η εξαγγελία Ερντογάν για το άνοιγμα του 3.5% της Αμμοχώστου “αποτελεί κατάφορη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή”.

Υπογραμμίζει δε την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).

«Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Διακοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αύριο θα βρεθεί στην Κύπρο, ενημέρωσε τηλεφωνικά την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νιούλαντ για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» έκανε εν τω μεταξύ λόγο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ με γραπτή ανακοίνωσή του.

“Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως – συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα” αναφέρει ο κ.Μπορέλ. “Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα” σημειώνει ο ύπατος εκπρόσωπος και καλεί την Τουρκία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα