Η Βρετανία σκληραίνει τη λιτότητα παρά το οριακό δημοψήφισμα των Σκωτσέζων

Η Βρετανία σκληραίνει τη λιτότητα παρά το οριακό δημοψήφισμα των Σκωτσέζων

Ο υπουργός Οικονομικών Όζμπορν δηλώνει ότι η πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί ώστε να «εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον»

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση των Συντηρητικών σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές δαπανών για να ανατάξει την οικονομία της χώρας, ευελπιστώντας ότι οι ψηφοφόροι θα αποδεχθούν τη σκληρή προσέγγισή του.

Ο 43χρονος Όζμπορν ανέφερε ότι σχεδιάζει ένα διετές πάγωμα σε ένα ευρύ φάσμα επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας αλλά και στις «ωριμάνσεις» των μισθών λόγω ηλικίας, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, εν μέσω του διχασμού στις τάξεις των Τόρις σε ό,τι αφορά την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Όζμπορν πιστώνεται ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής ισχύος των Συντηρητικών, καθώς η βρετανική οικονομία άρχισε να ανακάμπτει στα μέσα της περασμένης χρονιάς. Σε μια ομιλία που εκφώνησε, επιδίωξε να κεφαλαιοποιήσει τα υψηλότερα ποσοστά της συμπολίτευσης από την αντιπολίτευση στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, που συνεχίζουν να καταγράφονται παρά το ότι το Εργατικό Κόμμα διατηρεί ένα μικρό αλλά σταθερό προβάδισμα επί των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις.

«Η οικονομία μπορεί να μην σημαίνει τίποτε για το Εργατικό Κόμμα, αλλά σημαίνει τα πάντα για τον λαό της Βρετανίας», είπε ο Όζμπορν, ειρωνευόμενος παράλληλα τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ διότι δεν αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στην κεντρική ομιλία του στο συνέδριο του κόμματός του την περασμένη εβδομάδα.

Επιμένοντας στο άλλοτε βαλλόμενο πανταχόθεν πρόγραμμα του για την περιστολή των δημοσίων δαπανών και την μείωση του ακόμη υπερβολικά υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος της Βρετανίας, ο Όζμπορν τόνισε ότι η πολιτική λιτότητας που προτείνει θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις φόρων, αλλά δεσμεύθηκε ότι θα αντιμετωπίσει με αυστηρότητα εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας, οι οποίες καταβάλλουν προσπάθειες να μην πληρώνουν φόρους στη Βρετανία.

Οι Εργατικοί αντέδρασαν στις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών, καταγγέλλοντας ότι τα σχέδια που παρουσίασε δείχνουν πως οι Τόρις είναι το κόμμα των λίγων προνομιούχων. «Το Εργατικό Κόμμα θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό το συντομότερο δυνατόν από τη στιγμή που θα εκλεγεί η επόμενη Βουλή, αλλά θα το κάνουμε με δικαιότερο τρόπο», είπε ο Κρις Λέσλι, βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα σχεδιάζει να εξαλείψει το δημοσιονομικό έλλειμμα —εξαιρουμένων των επενδύσεων για την ανάπτυξη— μέσα στην κοινοβουλευτική περίοδο 2015-2020, αλλά λέει ότι θέλει να το επιτύχει υιοθετώντας μια πολύ λιγότερο επιθετική προσέγγιση από τον Όζμπορν, που διαβεβαιώνει ότι θα το εξαλείψει σε πραγματικές τιμές.

Το σχέδιο του Όζμπορν για το πάγωμα των επιδομάτων έγινε στόχος επικρίσεων και από μέρους του ήσσονος εταίρου των Συντηρητικών στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Δείχνει πολλά για τις προτεραιότητες του Συντηρητικού Κόμματος το γεγονός ότι κάνει λόγο για περικοπές των επιδομάτων των φτωχών εργαζομένων ως κάτι που θα ικανοποιήσει το κομματικό κοινό στο συνέδριό του», είπε μια πηγή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πάντως ο Όζμπορν έσπευσε να τονίσει ότι θα εξαιρεθούν από τις περικοπές και το πάγωμα των επιδομάτων τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι συνταξιούχοι, προβλέποντας ότι το μέτρο που προτείνει θα έχει αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 3 δισεκ. λιρών (3,8 δισεκ. ευρώ) κατ' έτος.

Η μεταπήδηση ενός βουλευτή των Τόρις στο αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) το Σαββατοκύριακο αμαύρωσε την έναρξη του συνεδρίου των Συντηρητικών, του τελευταίου πριν από τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Οι Τόρις φοβούνται ότι η άνοδος του UKIP μπορεί να πλήξει το κυβερνών κόμμα και να κάνει ακόμη πιο σκληρή τη μάχη με τους Εργατικούς.

Αν και οι οικονομικοί δείκτες κατατείνουν στην ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, οι μισθοί αυξάνονται με τον βραδύτερο ρυθμό εδώ και μια δεκαετία, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται ότι θα ανέλθει στο 79% του ΑΕΠ της χώρας το 2015-16.

Ο Όζμπορν αναφέρθηκε στη λιτότητα ως την «επιλογή που πρέπει να κάνει η Μεγάλη Βρετανία, για να προστατευθεί η οικονομική σταθερότητά μας και για να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον», ενώ κατηγόρησε τους Εργατικούς ότι βασίζουν την οικονομική τους πολιτική στην συσσώρευση «περισσότερων χρεών».

SHARE:

24Media Network