Η Χαμάς απελευθέρωσε μια Αμερικανίδα και την κόρη της “για ανθρωπιστικούς λόγους”

Διαβάζεται σε 3'
Η Χαμάς απελευθέρωσε μια Αμερικανίδα και την κόρη της “για ανθρωπιστικούς λόγους”
Οι δύο Αμερικανίδες που αφέθηκαν ελεύθερες Raanan Family via AP

Οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων από την Χαμάς, με μια Αμερικανίδα και της κόρη της να βρίσκονται ήδη με τους ανθρώπους του Ερυθρού Σταυρού. Το Ισραήλ ζήτησε να εκκενωθεί το νοσοκομείο Αλ Κοντς της Γάζας.

Μια Αμερικανίδα και η κόρη της, που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς, απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς λόγους» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, Αμπού Ουμπάιντα.

Η Χαμάς ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων, πρόσθεσε.

Η Χαμάς είχε ήδη δηλώσει τη διάθεσή της να προχωρήσει σε απελευθέρωση ομήρων, προκειμένου να διασφαλίσει μια κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με δήλωση της παλαιστινιακής οργάνωσης, οι δύο γυναίκες απελευθερώθηκαν για να αποδείξουν στους Αμερικανούς και σε όλο τον κόσμο ότι “οι ισχυρισμοί του Μπάιντεν και της φασιστικής του διοίκησης είναι ψεύτικες και ανυπόστατες”.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι η Χαμάς απελευθέρωσε δύο από τους ομήρους που κρατούσε, μετέδωσαν το τηλεοπτικό κανάλι Channel 13 News και η δημόσια τηλεόραση Kan.

Δεν είναι σαφές ποια ήταν η πηγή των δύο μέσων. Επίσης, δεν αποσαφηνίστηκε πού αφέθηκαν ελεύθερες η Αμερικανίδα και η κόρη της που είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου, όταν μέλη της Χαμάς εξαπέλυσαν επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό και σύντομα θα μεταφερθούν στην Αίγυπτο από τη Λωρίδα της Γάζας, πριν το ταξίδι τους πίσω στο Ισραήλ.

Όπως μεταδίδει το BBC, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για την απελευθέρωση πολλών από τους 203 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει ορισμένους με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής σε κάτι τέτοιο.

Άλλωστε, η Χαμάς δεν έχει στην κατοχή της όλους τους ομήρους, όπως επισημαίνει το BBC. Ορισμένοι κρατούνται από άλλες ένοπλες μαχητικές ομάδες.

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι κρατά 200 ομήρους και ότι άλλοι 50 κρατούνται από άλλες ένοπλες οργανώσεις στον παλαιστινιακό θύλακα. Λέει επίσης ότι περισσότεροι από 20 όμηροι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, αλλά χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Ισραήλ ζήτησε να εκκενωθεί το νοσοκομείο Αλ Κοντς της Γάζας

Την ίδια στιγμή, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι έλαβε προειδοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις να εκκενώσει αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κοντς της Γάζας.

Στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 400 ασθενείς και φιλοξενούνται 12.000 εκτοπισμένοι άμαχοι, υποστηρίζει η παλαιστινιακή οργάνωση αρωγής και περίθαλψης.

Η Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση στη διεθνή κοινότητα, αναφέροντας: «Καλούμε τον κόσμο να αναλάβει αμέσως και επειγόντως δράση για να εμποδίσει μια νέα σφαγή, σαν εκείνη που συνέβη στο Νοσοκομείο Βαπτιστών Αλ Άχλι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα