Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη να απελευθερώσει ομήρους – Τι ζητά

Διαβάζεται σε 6'
Γάζα
Γάζα AP

Την απελευθέρωση ομήρων συζητά πλέον η Χαμάς, προκειμένου να πετύχει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ευθύνες στον Νετανιάχου για την επίθεση της Χαμάς “βλέπουν” οι Ισραηλινοί.

Διατεθειμένη να προχωρήσει σε απελευθέρωση ομήρων εμφανίζεται η Χαμάς, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC προκειμένου να διασφαλίσει μια κατάπαυση του πυρός, στον απόηχο του σοκαριστικού βομβαρδισμού νοσοκομείου με εκατοντάδες νεκρούς και της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στη Γάζα, ενώ ο ισραηλινός στρατός εμφανίζεται έτοιμος για μια χερσαία εισβολή, με τις “ευλογίες” και του Τζο Μπάιντεν.

Όπως μεταδίδει το BBC, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για την απελευθέρωση πολλών από τους 203 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει ορισμένους με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής σε κάτι τέτοιο.

Άλλωστε, η Χαμάς δεν έχει στην κατοχή της όλους τους ομήρους, όπως επισημαίνει το BBC. Ορισμένοι κρατούνται από άλλες ένοπλες μαχητικές ομάδες.

Η παραμονή αιχμαλώτων στη Γάζα περιπλέκει τα πράγματα για τους ισραηλινούς διοικητές που σχεδιάζουν την εισβολή τους στην περιοχή.

Οι όμηροι, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να βγουν ζωντανοί αν αυτό μπορεί να γίνει με διαπραγματεύσεις.

Πλήρης στήριξη Μπάιντεν στο Ισραήλ

Όπως όλα δείχνουν, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για μια χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, μετά και το διάγγελμα που απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προς τον αμερικανικό λαό, όπου εξέφρασε την στήριξή του στο Ισραήλ.

Μεταξύ άλλων πως, “δεν μπορούμε να αφήσουμε τους τυράννους να νικήσουν”, αναφερόμενος στην Χαμάς και τον Πούτιν.

“Σήμερα το πρωί επέστρεψα από το Ισραήλ. Είμαι ο πρώτος που το επισκέφθηκε σε καιρό πολέμου. Ζούμε ιστορικές στιγμές και οι αποφάσεις μας θα καθορίσουν το μέλλον. Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους. Ισραηλινοί και Αμερικανοί κρατούνται όμηροι.

Ενώ όμως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απολαμβάνει την αμέριστη υποστήριξη του αμερικανού προέδρου, η δημοφιλία του στο εσωτερικό της χώρας παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης.

Το 80% των Ισραηλινών θεωρούν τον Νετανιάχου υπεύθυνο για το “φιάσκο” με την επίθεση της Χαμάς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτική εικόνα στο εσωτερικό του Ισραήλ, καθώς όπως όλα δείχνουν καταρρέει η δημοφιλία του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η συντριπτική πλειονότητα των Ισραηλινών, το 80%, θεωρεί ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου οφείλει να παραδεχθεί δημόσια την ευθύνη του για το φιάσκο που οδήγησε στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Maariv και πραγματοποιήθηκε το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου.

Οι ηγεσίες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ έχουν ήδη αναλάβει τις ευθύνες τους, όπως και οι υπουργοί Αμυνας και Οικονομικών.

Το 80% των Ισραηλινών θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθήσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανάμεσά τους το 69% των ψηφοφόρων του κόμματος Λικούντ. Μόνο το 8% των Ισραηλινών δεν θεωρεί ότι πρέπει να λογοδοτήσει.

Μόλις το 28% των Ισραηλινών των θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό

Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 49% επιλέγει τον ηγέτη του κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντς και μόνο το 28% επιλέγει τον Νετανιάχου. Οι υπόλοιποι εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι.

Απαντώντας στην ερώτηση «τι θα ψηφίζατε εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα;», οι Ισραηλινοί δίνουν στον κυβερνώντα συνασπισμό μόλις 43 έδρες (από τις 64 που διαθέτει), ενώ το κόμμα του Μπένι Γκαντς συγκεντρώνει 40 έδρες, έναντι 12 σήμερα.

Τι πιστεύουν οι Ισραηλινοί για τον πόλεμο στη Γάζα

Τις τελευταίες ώρες, ο ισραηλινός στρατός δηλώνει σε πλήρη ετοιμότητα για μια χερσαία εισβολή στη Γάζα η οποία φαντάζει αναπόφευκτη μετά και το διάγγελμα Μπάιντεν με το οποίο έδωσε ουσιαστικά το “πράσινο φως” στο Ισραήλ για μια τέτοια επιχείρηση.

Ως προς τον πόλεμο στην Γάζα, το 65% των Ισραηλινών υποστηρίζει μία χερσαία επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας, έναντι 21% που εμφανίζεται αντίθετο.

Επιπλέον, το 51% των Ισραηλινών υποστηρίζει μία ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο μέτωπο μετά τις συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με την Χεζμπολάχ και την Χαμάς στην ισραηλινή μεθόριο με τον Λίβανο, ενώ το 30% τάσσεται υπέρ μίας περιορισμένης σε κλίμακα επιχείρησης.

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Άχλι που επλήγη το βράδυ της Τρίτης (17/10), με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 471 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό της Χαμάς, στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής έγινε το βράδυ της Πέμπτης (19/10) ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα, όπου είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στην πόλη της Γάζας, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι από την επιδρομή προκλήθηκαν ζημιές στην πρόσοψη του ναού και κατέρρευσε παρακείμενο οικοδόμημα. Εκτίμησαν πως στόχος της επίθεσης ήταν χώρος κοντά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, όπου πολλοί άμαχοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο εν μέσω του συνεχιζόμενου σφυροκοπήματος από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Αιμορραγεί η Γάζα – Αγωνία για την ανθρωπιστική βοήθεια

Την ίδια ώρα, κλειστό παραμένει το πέρασμα της Ράφα από όπου υπολογίζεται ότι, τουλάχιστον στην αρχή, θα περάσουν μέχρι και 20 φορτηγά μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στην ταλαιπωρημένη από την κρίση Γάζα.

Τα φράγματα από μπετόν, που είχαν εγκατασταθεί από τους Αιγυπτίους στα σύνορά τους με την πολιορκούμενη Γάζα αφαιρέθηκαν, γεγονός που δείχνει πως είναι πιθανό να διέλθει προσεχώς η ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά να ανοίξει τα μεθοριακά περάσματα με τη Γάζα. Όμως οι Αμερικανοί κατάφεραν να πείσουν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή βοήθειας.

Μολονότι εδώ και ημέρες αεροπλάνα απ’ όλο τον κόσμο φέρνουν βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, κανένα από τα φορτία αυτά δεν έχει καταστεί μέχρι τώρα δυνατό να μπει στην Γάζα.

Η Αίγυπτος συνεχίζει να επισκευάζει τους βομβαρδισμένους δρόμους που οδηγούν στον παλαιστινιακό τερματικό σταθμό και σήμερα «αιγυπτιακά οχήματα και υλικό εισήλθαν για να επισκευάσουν το δρόμο από την παλαιστινιακή πλευρά».

Πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο ισραηλινό έδαφος από τους μαχητές της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν από πυρά, κάηκαν ζωντανοί ή υπέκυψαν έπειτα από ακρωτηριασμούς την πρώτη ημέρα της επίθεσης που εξαπέλυσαν μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, και 203 συνελήφθησαν όμηροι.

Στην Λωρίδα της Γάζας, πάνω από 3.700 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στους αδιάκοπους βομβαρδισμούς στους οποίους προέβη σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των τοπικών αρχών, οι οποίες έχουν επίσης καταμετρήσει πάνω από 12.000 τραυματίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα