Ιαπωνία: Λύκοι – ρομπότ κρατούν τις αρκούδες μακριά από τις πόλεις

Διαβάζεται σε 2'
Λύκος - ρομπότ
Λύκος - ρομπότ BBC

Ένα εντυπωσιακό και συνάμα τρομακτικό δημιούργημα επιστράτευσαν οι Ιάπωνες για να κρατήσουν μακριά τους τις αρκούδες. Πώς η εσωτερική μετανάστευση προσέγγισε αρκούδες κοντά στα αστικά κέντρα.

Καθώς οι αρκούδες προσεγγίζουν ολοένα και περισσότερο τα αστικά κέντρα στην Ιαπωνία, οι αρχές υιοθετούν μια νέα μέθοδο προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδό τους στις πόλεις.

Η λύση βρίσκεται σε τεράστιους λύκους ρομπότ, που έχουν κατασκευαστεί για να τρομάζουν τις αρκούδες και να μην πλησιάζουν περισσότερο στις πόλεις, όπου η πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με κάποιον άνθρωπο είναι μεγάλη.

Αρχικά σχεδιάστηκε για να κρατάει τα άγρια ζώα μακριά από τα αγροκτήματα, αλλά τώρα οι αρχές χρησιμοποιούν αυτόν το ρομπότ για να εμποδίζουν τις αρκούδες να εισέρχονται σε αστικές περιοχές και να επιτίθενται σε ανθρώπους.

Η εγκατάσταση του ρομπότ στην πόλη Takikawa το φθινόπωρο του 2020 σηματοδότησε την πρώτη φορά που το εντυπωσιακό ρομπότ χρησιμοποιήθηκε για την απώθηση αρκούδων, δήλωσε ο Motohiro Miyasaka, πρόεδρος της Wolf Kamuy, της εταιρείας που ανέπτυξε το προϊόν σύμφωνα με το BBC.

Έκτοτε, περισσότερες τοπικές αρχές έχουν δώσει παραγγελίες για το Monster Wolf, όνομα.. αρκετά ταιριαστό με την εικόνα του, σε μια περίοδο όπου οι επιθέσεις αρκούδων ολοένα και αυξάνονται.

Οι ειδικοί λένε ότι ο κύριος λόγος είναι η μετανάστευση των ανθρώπων από τα αγροτικά χωριά. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου ζωής των Ιαπώνων -ιδιαίτερα της νεολαίας.

“Ο αστικός πληθυσμός της Ιαπωνίας επεκτείνεται, οι νεότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να ζουν σε βουνά ή κοντά σε βουνά”, δήλωσε ο Shinsuke Koike, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γεωργίας και Τεχνολογίας του Τόκιο, του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στις αρκούδες, τη βιοποικιλότητα και τα δασικά οικοσυστήματα.

Πολλοί από αυτούς έχουν μεταναστεύσει στις μεγάλες πόλεις, αδειάζοντας τα χωριά ή τις κωμοπόλεις τους που έχουν ήδη συρρικνωθεί τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης γήρανσης του πληθυσμού.

Ως αποτέλεσμα, οι νεαρές αρκούδες μετακινούνται σταδιακά και έχουν φτάσει να ζουν πιο κοντά στις πόλεις, έχουν συνηθίσει τα έντονα φώτα και τους δυνατούς θορύβους και δεν φοβούνται τον άνθρωπο.

Περιπλανώνται σε κατοικημένες περιοχές επειδή ο βιότοπός τους έχει επεκταθεί από τα βουνά στις πεδινές περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στους ανθρώπινους πληθυσμούς.

Τις τελευταίες έξι δεκαετίες, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 150 επιθέσεις αρκούδων στο Χοκάιντο. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν το 2021 – μία από τις πιο θανατηφόρες χρονιές που έχουν καταγραφεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα