Ιαπωνία: Νομισματική πολιτική κόντρα στο ρεύμα – Κρατά χαμηλά τα επιτόκια

Διαβάζεται σε 2'
Ιαπωνία: Νομισματική πολιτική κόντρα στο ρεύμα – Κρατά χαμηλά τα επιτόκια
AP Photo/Eugene Hoshiko

Στο αντίθετο ρεύμα η Τράπεζα της Ιαπωνίας που κρατά τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, κόντρα στη σφιχτή νομισματική πολιτική της Δύσης.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο σήμερα, αλλά και θα διαβεβαιώσει τις αγορές ότι θα εξακολουθήσει να πηγαίνει στο παγκόσμιο ρεύμα των τραπεζών που ακολουθούν σφιχτή νομισματική πολιτική, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Η οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα προκαλέσει περαιτέρω μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ιαπωνικού νομίσματος από τα χαμηλά 24 ετών που καταγράφηκαν κατά τις πρόσφατες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους, στην απόσταση που χωρίζει τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στην Ιαπωνία από τη μια μεριά και από την άλλη μεριά, τα σχέδια επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων που έχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Στη διήμερη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου που ολοκληρώνεται σήμερα, η BOJ αναμένεται ότι θα αφήσει αμετάβλητο τον στόχο για μεσοπρόθεσμα επιτόκια στο -0,1%, αλλά και στο 0% για το δεκαετές κυβερνητικό ομόλογο, σε εφαρμογή της ειδικής πολιτικής (YCC) που εφαρμόζει η ίδια τράπεζα.

Οι αγορές επικεντρώνουν την προσοχή τους στο ενδεχόμενο μικροδιορθώσεων στην νομισματική πολιτική της Κεντρικής Ιαπωνικής Τράπεζας για “την παραμονή τους στα σημερινά επίπεδα ή περαιτέρω μείωσή τους,” αλλά και μία δέσμευση για την επιτάχυνση της διασφάλισης κινήτρων οικονομικής ανάπτυξης “χωρίς καθυστέρηση,” με το βλέμμα στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας COVID-19.

Εκτινάχθηκε το γιεν την Πέμπτη

Την ίδια ώρα, το ιαπωνικό γιεν αυξήθηκε απότομα έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, μετά την παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών στην αγορά συναλλάγματος για πρώτη φορά από το 1998 για να στηρίξουν το γεν.

Σύμφωνα με το Reuters, το δολάριο υποχώρησε σχεδόν 1%, στα 143,5 γεν, έχοντας νωρίτερα διαπραγματευτεί πάνω από 1% υψηλότερα έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.

Η ιαπωνική κυβέρνηση παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος για να πουλήσει δολάρια για γιεν ώστε να ανακόψει από την πρόσφατη απότομη πτώση του ιαπωνικού νομίσματος, όπως δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα