Ημέρα μνήμης στις ΗΠΑ για την 11η Σεπτεμβρίου

Ημέρα μνήμης στις ΗΠΑ για την 11η Σεπτεμβρίου

Σιωπηλοί έμειναν πολλοί Αμερικανοί οι οποίοι τίμησαν τη μνήμη των 2.753 νεκρών οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους το 2001, στις επιθέσεις στην Νέα Υόρκη

Τη μνήμη των 2.753 νεκρών τίμησαν πλήθος Αμερικανοί οι οποίοι έμειναν σιωπηλοί στις 08.46 ακριβώς, την ώρα δηλαδή που ξεκίνησαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στην Νέα Υόρκη.

Στα σημεία των επιθέσεων υπήρξαν εκδηλώσεις μνήμης, χωρίς πάντως πολιτικές ομιλίες. Στις 09:03 ακριβώς, την ώρα που το δεύτερο αεροπλάνο κατέπεσε στο βόρειο πύργο του World Trade Center τηρήθηκε εκ νέου ενός λεπτού σιγή.

Όπως γίνεται κάθε χρόνο, διαβάστηκαν και φέρτος όλα τα ονόματα των νεκρών πολλοί εκ των οποίων προέρχονταν από τις τάξεις των πυροσβεστών και αστυνομικών.

Στο Πεντάγωνο, όπου η πτήση της American Airlines έπεσε στις 09:37 της 11ης Σεπτεμβρίου, αναμένεται να έχει σύντομη τοποθέτηση ο Μπαράκ Ομπάμα αλλά σε κλειστό κύκλο με τους συγγενείς των 184 ανθρώπων που σκοτώθηκαν εκεί.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους τήρησαν ενός λεπτού σιγή στους κήπους του Λευκού Οίκου.

Στις 09:45 τοπική ώρα Πενσιλβάνια, θα αρχίσουν να διαβάζονται τα ονόματα των 40 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους σαν ήρωες όμως όταν προσπάθησαν να αποτρέψουν τους πειρατές να ρίξουν το αεροπλάνο σε άγνωστο στόχο.

Ομπάμα: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πονάνε

Οι ΗΠΑ "εξακολουθούν να πονούν", δώδεκα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

"Προσευχόμαστε για όλους αυτούς που μας πήραν, σχεδόν 3.000 αθώες ψυχές", δήλωσε ο Ομπάμα σε τελετή που έγινε στην μνήμη των θυμάτων στο Πεντάγωνο, το οποίο είχε αποτελέσει στόχο του ενός εκ των τεσσάρων αεροσκαφών στα οποία είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία από μέλη της Αλ Κάιντα.

"Οι καρδιές μας εξακολουθούν να πονούν για το μέλλον που τους έκλεψαν, από τους γονείς που θα γνώριζαν την ευτυχία να γίνουν παππούδες, από τους πατέρες και τις μητέρες που θα γνώριζαν την χαρά να δουν τα παιδιά τους να παίρνουν πτυχίο, τους γιους και τις κόρες που θα μεγάλωναν, που θα παντρεύονταν ίσως, θα αποκτούσαν παιδιά", συνέχισε ο πρόεδρος, ο οποίος είχε καταθέσει λίγο νωρίτερα ένα στεφάνι με λευκά λουλούδια κοντά στο μνημείο το οποίο έχει εγερθεί στην μνήμη των 184 ανθρώπων που σκοτώθηκαν εκεί πριν από 12 χρόνια.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τους Αμερικανούς "να βρουν την δύναμη να αντιμετωπίσουν τις απειλές που εξακολουθούν να υπάρχουν, ακόμη κι αν είναι ίσως διαφορετικές απ' ό,τι ήταν πριν από 12 χρόνια". "Όσο ορισμένοι θα θέλουν να επιτεθούν στους συμπολίτες μας, εμείς θα παραμένουμε σε επαγρύπνηση και θα υπερασπιζόμαστε την χώρα μας", διαβεβαίωσε.

Έπειτα από περισσότερο από 12 ώρες από το διάγγελμα που απηύθυνε στον αμερικανικό λαό για την Συρία, κατά το οποίο δέχθηκε να δώσει μια ευκαιρία στην διπλωματία προτού εξαπολυθούν ενδεχόμενα πλήγματα κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σε τιμωρία για την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα, ο Ομπάμα σημείωσε επίσης ότι "είναι φρόνιμο να ξέρουμε ότι αν και η χρήση ισχύος είναι μερικές φορές απαραίτητη, η χρήση ισχύος από μόνη της δεν μπορεί να οικοδομήσει τον κόσμο τον οποίο προσδοκούμε".

Προτού μεταβεί στο Πεντάγωνο, ο Ομπάμα μαζί με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τις συζύγους τους τήρησαν σιγή ενός λεπτού στην μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων στους κήπους του Λευκού Οίκου στις 08:46 (15:46 ώρα Ελλάδος), την ώρα κατά την οποία το πρώτο αεροσκάφος στο οποίο είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία έπεσε πάνω στον έναν από τους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (WTC) στην Νέα Υόρκη.

Σε αυτήν την πόλη οι συγγενείς των θυμάτων συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Σημείο Μηδέν. Ο πρώην δήμαρχος της πόλης Ρούντολφ Τζουλιάνι δάκρυσε την ώρα που άρχιζε η τελετή στην μνήμη των θυμάτων των δίδυμων πύργων, και εκεί με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στις 08:46.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network