Ινδία: Ενημερώνοντας τους πιο φτωχούς για την πανδημία

Ινδία: Ενημερώνοντας τους πιο φτωχούς για την πανδημία
ActionAid

Η ActionAid έστρεψε την προσοχή της σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι οι πιο αποκλεισμένοι όλων αλλά και σε όσους ζουν σε μακρινές αγροτικές περιοχές.

Στην αχανή χώρα η προετοιμασία απέναντι στην πανδημία ξεκίνησε όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη από την πληροφόρηση. Στην Ινδία όμως και ειδικά στις παραγκουπόλεις και στα απομακρυσμένα χωριά η πρόσβαση στην πληροφορία είναι όπως το νερό και το σαπούνι, δηλαδή ένα πολύτιμο αγαθό.

Από τις 24 Μαρτίου και για 21 ημέρες ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, έχει θέσει σε καθολική απαγόρευση εξόδου από τα σπίτια τους πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους ως μέτρο προστασίας απέναντι στην εξάπλωση του ιού.

Της γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας είχε προηγηθεί ένας αγώνας δρόμου ώστε να ενημερωθούν όλοι για το νέο αυτό κορονοϊό και το πόσο σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών αλλά και το να κρατούν αποστάσεις. Αποστάσεις που εκ φύσεως είναι δύσκολο να κρατηθούν στη χώρα η οποία είναι πιο πυκνοκατοικημένη και από την Κίνα και όπου οι παραγκουπόλεις είναι το σπίτι για εκατομμύρια ανθρώπους.

Σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι οι πιο αποκλεισμένοι όλων αλλά και σε όσους ζουν σε μακρινές αγροτικές περιοχές έστρεψε την προσοχή της η ActionAid, η οποία δραστηριοποιείται στην Ινδία από το 1972. Η ενημέρωση αυτών των ευάλωτων πληθυσμών ήταν το πρώτο βήμα κινητοποίησης της οργάνωσης στη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου.

Eπισκέψεις στις παραγκουπόλεις, χρήση του κοινοτικού ραδιοφώνου, μοίρασμα φυλλαδίων αλλά και η τοποθέτηση αφισών σε στρατηγικά σημεία μέσα στα χωριά και τις γειτονιές ήταν τα εργαλεία που αξιοποιήθηκαν για να μάθουν όλοι και να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν ώστε να προφυλαχθούν. Η οργάνωση είχε ξεκινήσει την εκστρατεία ενημέρωσης από τον Φεβρουάριο όταν στην Κίνα ήταν ήδη σε εξέλιξη η καραντίνα για τους κατοίκους της επαρχίας Χουμπέι.

Οι ενημερώσεις συνεχίστηκαν από πόρτα σε πόρτα, με το σωστό πλύσιμο των χεριών αλλά και την τήρηση κανόνων υγιεινής να είναι από τα πρώτα που επισημαίνονταν. Σχεδόν ένα μήνα μετά, τα μέτρα είναι πολύ πιο δραστικά και η εικόνα πολύ διαφορετική. Καθώς ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα για να αντιμετωπίσει τον COVID-19, ο αντίκτυπός του στις ευάλωτες κοινότητες είναι τεράστιος. Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη έχει αναφέρει ότι οι συνέπειες για το εμπόριο της χώρας θα φτάσουν μέχρι και τα 348 εκατ. δολάρια.

Αν και οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες και το σύστημα υγείας είναι ανεπαρκές για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας πανδημίας, η πληροφόρηση για τους βασικούς κανόνες υγιεινής ήταν και εκεί από τα πρώτα και πολύ σημαντικά βήματα κατά της εξάπλωσης του ιού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα