Ινδία: Τέσσερις άνδρες κατηγορούνται για βιασμό και δολοφονία 9χρονης

Ινδία: Τέσσερις άνδρες κατηγορούνται για βιασμό και δολοφονία 9χρονης
SHUTTERSTOCK

Στο εδώλιο οδηγήθηκαν τέσσερις άνδρες, μεταξύ αυτών και ένας ιερέας, με την κατηγορία πως βίασαν ομαδικά εννιάχρονο κορίτσι το οποίο στη συνέχεια δολοφόνησαν.

Σε μια φρικιαστική υπόθεση, εμπλέκονται τέσσερις άνδρες, οι οποίοι κατηγορούνται για τον βιασμό και τη δολοφονία εννιάχρονου κοριτσιού, στην πρωτεύουσα της Ινδίας, στο Νέο Δελχί, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία το Σάββατο (28/08). Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ένας ινδουιστής ιερέας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, οι άνδρες συνελήφθησαν στις 9 Αυγούστου με τις κατηγορίες του βιασμού, του φόνου και της καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στο περιφερειακό δικαστήριο την Τρίτη (31/08), σύμφωνα με το υπουργείο.

Όπως είπε ο ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, Ingit Pratap Singh, το θύμα την ημέρα που βιάστηκε ομαδικά και έχασε τη ζωή του, βρισκόταν νοτιοδυτικά της ινδικής πρωτεύουσας όπου είχε πάει για να πάρει νερό από ένα αποτεφρωτήριο. Ο ιερέας του αποτεφρωτηρίου κάλεσε τη μητέρα του θύματος στη συνέχεια, για να της πει πως πέθανε από ηλεκτροπληξία.

Ο ιερέας μαζί με τρεις υπαλλήλους του αποτεφρωτηρίου έπεισαν τη μητέρα του θύματος να αποτεφρώσει το άψυχο σώμα, υποστηρίζοντας πως θα ήταν ταλαιπωρία να εμπλακεί η αστυνομία. Το σώμα του 9χρονου κοριτσιού αποτεφρώθηκε στη συνέχεια, με τους γονείς της παρόντες.

Ωστόσο, το περιστατικό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο χωριό της οικογένειας και το ίδιο βράδυ περίπου 200 άτομα απαίτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη, οπότε και η αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις των τεσσάρων υπόπτων.

Από το τραγικό περιστατικό, αρκετοί πολίτες ξεσηκώθηκαν εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, κατηγορώντας τον για αποτυχία να προστατεύσει νεαρά κορίτσια της χώρας, από το μείζον πρόβλημα των βιασμών.

Σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των διαδηλωτών, Ανίλ Κουμάρ, στην πρωτεύουσα υπάρχει “πλήρης ανομία”. “Απαιτούμε την αυστηρότερη ποινή στους κατηγορούμενους. Η ασφάλεια των γυναικών δεν γίνεται να αγνοείται”, πρόσθεσε ο 46χρονος διαδηλωτής.

Η Γιόγκιτα Μπαγιάνα, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα, ανέφερε σύμφωνα με το CNN, πως η διαδικασία των καταθέσεων προχώρησε αρκετά γρήγορα, αλλά μόνο εξαιτίας του γεγονότος πως υπήρξαν μαζικές αντιδράσεις και ασκήθηκε τεράστια πίεση προς τις αρχές. Όπως η ίδια δήλωσε “Χαιρετίζω την κίνηση, αλλά απαιτώ κάθε παρόμοια περίπτωση να αντιμετωπίζεται από εδώ και στο εξής με τον ίδιο τρόπο”.

Το κοινωνικό στίγμα και η βία κατά του γυναικείου πληθυσμού των ‘Νταλίτ’

Ο πληθυσμός των Νταλίτ, αντιπροσωπεύει περίπου 201 εκατομμύρια πολίτες της Ινδίας, σύμφωνα με στοιχεία της Κυβέρνησης και αποτελούν μια από τις πιο καταπιεσμένες ομάδες του συστήματος καστών. Οι Νταλίτ, ονομάστηκαν κατά το παρελθόν και ως “ανέγγιχτοι”, ενώ θεωρούνταν κοινωνικά κατώτεροι και γινόντουσαν συχνά θύματα ανεξέλεγκτων διακρίσεων σεξουαλικής βίας και επιθέσεων.

Το 1950 καταργείται επισήμως το σύστημα καστών στην Ινδία, ωστόσο τα κατάλοιπα της καταπίεσης των 2.000 ετών, ήταν ακόμα αισθητά στην κοινωνία της χώρας. Το σύστημα της κάστας κατηγοριοποιούσε τους Ινδουιστές κατά τη γέννησή τους και καθόριζε τη θέση που θα είχαν στην κοινωνία. Μεταξύ άλλων, καθοριζόταν τι εργασία επιτρεπόταν να κάνουν, ποιον μπορούν να παντρευτούν κ.α.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το Εθνικό Γραφείο Καταγραφής Εγκλημάτων της Ινδίας, το 2019 καταγράφηκαν περισσότερες από 32.000 περιπτώσεις βιασμών με θύματα γυναίκες. Ωστόσο, ακτιβιστές θεωρούν πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, καθώς πολλές γυναίκες δεν μίλησαν επειδή φοβόντουσαν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια 19χρονη σκοτώθηκε στη βόρεια πολιτεία Ουτάρ Πραντές, έπειτα από ομαδικό βιασμό. Ακολούθησε η δολοφονία ενός 13χρονου κοριτσιού Νταλίτ, στην ίδια πολιτεία. Άλλα περιστατικά καταγράφηκαν εξίσου το 2019, με δύο Νταλίτ παιδιά, τα οποία ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου. Το 2018 ένα 13χρονο κορίτσι κατώτερης κάστας, αποκεφαλίστηκε νότια της χώρας, από κάποιον που “ανήκε σε ανώτερη κάστα”.

SHUTTERSTOCK

Όλα τα εγκλήματα βιασμού και κακοποίησης, σύμφωνα με ακτιβιστές και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, αντανακλούν μια ατμόσφαιρα μίσους, η οποία πηγάζει από την άνοδο του ινδουιστικού εθνικισμού.

Σύμφωνα με έκθεση του 2020, από τη μη κυβερνητική οργάνωση, ‘Equality Now’ (‘Ισότητα Τώρα’), η σεξουαλική βία έρχεται κυρίως από ανώτερες κάστες προκειμένου να καταπιέζουν γυναίκες και παιδιά Νταλίτ. Η έρευνα διαπίστωσε πως τόσο οι γυναίκες όσο και τα παιδιά Νταλίτ, στερούνται πρόσβασης στη δικαιοσύνη, όταν πρόκειται για περιπτώσεις σεξουαλικής βίας. Αυτό συμβαίνει λόγω της κουλτούρας της ατιμωρησίας που επικρατεί, πόσω μάλλον όταν οι δράστες προέρχονται από ανώτερη κάστα.

Παρά τους νόμους που είχαν τροποποιηθεί το 2015, προκειμένου να ενισχυθούν τόσο τα προληπτικά όσο και τα τιμωρητικά μέτρα για τα εγκλήματα κατά των Νταλίτ, συνεχίζουν να διαπράττονται βιασμοί και δολοφονίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα