Ινδική μετάλλαξη: Ντοκουμέντα ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις επιστημόνων για έξαρση

Ινδική μετάλλαξη: Ντοκουμέντα ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις επιστημόνων για έξαρση
Καύση νεκρών - θυμάτων της COVID-19 σε έδαφος που έχει μετατραπεί σε κρεματόριο για μαζική αποτέφρωση στο Νέο Δελχί, 24 Απριλίου 2021 AP Photo / Altaf Qadri

Παρά την προειδοποίηση επιστημόνων, από αρχές Μαρτίου για την επικίνδυνη ινδική μετάλλαξη, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επιδίωξε να επιβάλει περιορισμούς, αλλά επέτρεψε προεκλογικές συγκεντρώσεις και θρησκευτικές γιορτές.

Η επιτροπή επιστημονικών συμβούλων που συστάθηκε από την κυβέρνηση, προειδοποίησε τους Ινδούς αξιωματούχους στις αρχές Μαρτίου για μια νέα και πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού που είχει αρχίσει να αναπτύσσεται στη χώρα, σύμφωνα με όσα ανέφεραν πέντε επιστήμονες που συμμετέχουν στην επιτροπή σε αποκλειστικό θέμα του Reuters.

Παρά την προειδοποίηση, τέσσερις από τους επιστήμονες δήλωσαν ότι η κυβέρνηση δεν επιδίωξε να επιβάλει περιορισμούς για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Εκατομμύρια πολίτες χωρίς μάσκα παρευρέθηκαν σε θρησκευτικές γιορτές και πολιτικές συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν από τον Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, από ηγέτες του κυβερνώντος Κόμματος και πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

Εικόνα από αποτεφρωτήριο στην Ινδία 2021 Channi Anand/AP

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες, εν τω μεταξύ, συνέχισαν να διαμαρτύρονται Νέου Δελχί για τις αλλαγές του Μόντι στην γεωργική πολιτική.

Η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο αγωνίζεται τώρα για να συγκρατήσει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων πολύ πιο σοβαρό από το πρώτο πέρυσι, το οποίο ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι επιταχύνεται σημαντικά από τη νέα παραλλαγή. Η Ινδία ανέφερε 386.452 νέα κρούσματα την Παρασκευή (29/4), παγκόσμιο ρεκόρ.

Γυναίκα με κορονοϊό φοράει μάσκα οξυγόνου σε όχημα της Ινδίας AP

Η προειδοποίηση για τη νέα παραλλαγή στις αρχές Μαρτίου εκδόθηκε από την Indian SARS-CoV-2 Genetics Consortium ή το INSACOG. Διαβιβάστηκε σε έναν ανώτατο αξιωματούχο που αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με έναν από τους επιστήμονες και διευθυντή ενός ερευνητικού κέντρου στη βόρεια Ινδία, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του. Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει εάν τα ευρήματα του INSACOG μεταβιβάστηκαν στον ίδιο τον Μόντι.

Το γραφείο του εξάλλου δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού από το Reuters.

Άλλη μια δύσκολη μέρα σε πόλη της Ινδίας με τρομακτική έλλειψη σε οξυγόνο. 2021/Associated Press'/Anupam Nath

Το INSACOG ιδρύθηκε ως φόρουμ επιστημονικών συμβούλων από την κυβέρνηση στα τέλη Δεκεμβρίου ειδικά για τον εντοπισμό γονιδιωματικών παραλλαγών του κορονοϊού που ενδέχεται να απειλήσουν τη δημόσια υγεία. Το INSACOG συγκεντρώνει 10 εθνικά εργαστήρια που μελετούν παραλλαγές ιών.

Οι ερευνητές του INSACOG εντόπισαν για πρώτη φορά το B.1.617, το οποίο είναι τώρα γνωστό ως η ινδική παραλλαγή του ιού, ήδη από τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο Ajay Parida, διευθυντής του κρατικού Ινστιτούτου Επιστημών Ζωής και μέλος του INSACOG.

Μοιράστηκαν τα ευρήματά τους με το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (NCDC) του υπουργείου Υγείας πριν από τις 10 Μαρτίου, προειδοποιώντας ότι οι μολύνσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν γρήγορα. Τα ευρήματα στη συνέχεια διαβιβάστηκαν στο ινδικό υπουργείο Υγείας, το οποίο δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ινδία AP

Εκείνη την ημερομηνία, η INSACOG άρχισε να προετοιμάζει ένα προσχέδιο δηλώσεων στα ΜΜΕ για το υπουργείο Υγείας. Μια έκδοση αυτού του προσχεδίου, που έφερε στο φως το Reuters, παρουσιάζει τα ευρήματα του φόρουμ: η νέα ινδική παραλλαγή είχε δύο σημαντικές μεταλλάξεις στο τμήμα του ιού που προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα και είχε εντοπιστεί στο 15% έως 20% των δειγμάτων από την Μαχαράστρα, το μέρος που πλήττεται περισσότερο από στην Ινδία.

Το προσχέδιο δήλωσης ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις, που ονομάζονται E484Q και L452R, ήταν «μεγάλης ανησυχίας». Με άλλα λόγια, ουσιαστικά, αυτό σήμαινε ότι οι μεταλλαγμένες εκδοχές του ιού θα μπορούσαν πιο εύκολα να εισέλθουν σε ένα ανθρώπινο κύτταρο και να αντισταθμίσουν την ανοσολογική αντίδραση ενός ατόμου σε αυτό.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved/Channi Anand

Το υπουργείο δημοσιοποίησε τα ευρήματα περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, στις 24 Μαρτίου, όταν εξέδωσε δήλωση στα μέσα ενημέρωσης που δεν περιελάμβαναν τις λέξεις “μεγάλη ανησυχία”. Η δήλωση ανέφερε μόνο ότι απαιτούνται περισσότερα περιοριστικά μέτρα και καραντίνα. Τα τεστ από τότε σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 1,9 την ημέρα.

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε πιο άμεσα στα ευρήματα, περιορίζοντας, για παράδειγμα, τις μεγάλες συγκεντρώσεις, ο Shahid Jameel, πρόεδρος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας του INSACOG, δήλωσε ότι ανησυχεί πως οι αρχές δεν δίνουν αρκετή προσοχή στα αποδεικτικά στοιχεία, δίνοντας προτεραιοότητα στην πολιτική τους καριέρα.

Γιατρός λαμβάνει δείγμα από ασθενή σε νοσοκομείο στην Ινδία AP


“Η πολιτική πρέπει να βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία και όχι το αντίστροφο”, είπε στο Reuters. «Ανησυχώ ότι η επιστήμη δεν ελήφθη υπόψη για να οδηγήσει την πολιτική. Αλλά ξέρω πού σταματά η δικαιοδοσία μου. Ως επιστήμονες παρέχουμε τα στοιχεία, η χάραξη πολιτικής είναι έργο της κυβέρνησης”.

Η ινδική παραλλαγή έχει φτάσει σε τουλάχιστον 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Ελβετίας και του Ιράν, οδηγώντας αρκετές κυβερνήσεις να κλείσουν τα σύνορά τους σε άτομα που ταξιδεύουν από την Ινδία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει κηρύξει την μετάλλαξη της Ινδίας ως «παραλλαγή ανησυχίας», όπως έκανε για παραλλαγές που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Ωστόσο, ο ΠΟΥ δήλωσε στις 27 Απριλίου ότι η πρώιμη μοντελοποίησή του, με βάση την αλληλουχία γονιδιώματος, έδειξε ότι το Β.1.617 είχε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Ινδία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα