Ινδονησία: Ασφυκτικές πιέσεις σε γυναίκες και κορίτσια για να φορούν χιτζάμπ

Ινδονησία: Ασφυκτικές πιέσεις σε γυναίκες και κορίτσια για να φορούν χιτζάμπ
Γυναίκα με χιτζάμπ ⓒ 2021 Lefteris Pitarakis/Associated Press

Πιέσεις άνευ προηγουμένου για να φορούν χιτζάμπ δέχονται γυναίκες και κορίτσια ανεξαρτήτως θρησκείας στην Ινδονησία, σύμφωνα με νέα έκθεση. Ψυχολογικές πιέσεις, τιμωρίες και δημόσιοι εξευτελισμοί και στα σχολεία.

Οι μαθήτριες και οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ινδονησία υφίστανται “πρωτόγνωρες νομικές και κοινωνικές” πιέσεις για να φορούν χιτζάμπ, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Κάποιες φορές τις πιέσεις αυτές υφίστανται και χριστιανές ή γυναίκες άλλων θρησκειών και “έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια”, όπως αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο: “Ήθελα να φύγω: οι καταχρηστικοί ενδυματολογικοί κανόνες που επιβάλλονται στις γυναίκες και τα κορίτσια στην Ινδονησία”.

Στη χώρα αυτή που έχει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό παγκοσμίως, το ισλάμ δεν είναι επίσημη θρησκεία του κράτους. Αναγνωρίζονται επίσης ο προτεσταντισμός, ο καθολικισμός, ο ινδουισμός, ο βουδισμός και ο κουμφουκιανισμός.

Όμως τα περισσότερα δημόσια σχολεία του αρχιπελάγους με τους σχεδόν 270 εκατομμύρια κατοίκους, κυρίως στις περιοχές όπου ζουν κυρίως μουσουλμάνοι, ζητούν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις μαθήτριες να φορούν τη μαντίλα ήδη από το δημοτικό.

Τα δημόσια σχολεία κατέφυγαν “σε έναν συνδυασμό ψυχολογικών πιέσεων, δημόσιου εξευτελισμού και τιμωριών για να πείσουν τα κορίτσια να φορούν χιτζάμπ”, επισημαίνεται στην έκθεση.

“Το περιβάλλον αυτό ευνοεί την πίεση από τους συμμαθητές, αλλά και τις παρενοχλήσεις από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ‘οι καλές μουσουλμάνες’ φορούν μαντίλα”.

Η εξέλιξη αυτή είναι σχετικά πρόσφατη, καθώς τη δεκαετία του 1980 ο κανονισμός των δημόσιων σχολείων απαγόρευε το χιτζάμπ.

Η Ινδονησία, όπου το 90% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, ήταν γνωστή για καιρό ότι ακολουθούσε μια μετριοπαθή εκδοχή του ισλάμ και ότι ήταν ανοικτή στις άλλες θρησκείες. Όμως στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες σημειώνουν άνοδο οι συντηρητικοί κύκλοι.

Περίπου το 75% των μουσουλμάνων στη χώρα φορούν μαντίλα, σύμφωνα με έρευνα του ινδονησιακού κέντρου Alvara το 2019.

Μία καθολική αναγκάστηκε να φορέσει μαντίλα

Στις αρχές του έτους η περίπτωση της Τζένι Καχιάνι Χία, μιας χριστιανής μαθήτριας από την πόλη Παντάνγκ στη Σουμάτρα, την οποία το σχολείο της ανάγκασε να φορέσει χιτζάμπ προκάλεσε έντονες συζητήσεις.

Το κορίτσι αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα και οι γονείς της κατέγραψαν μυστικά μια συνάντηση στην οποία υπεύθυνοι του σχολείου τους εξηγούσαν ότι η μαντίλα είναι υποχρεωτική για όλες τις μαθήτριες ανεξαρτήτως θρησκείας.

Το βίντεο αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και το σχολείο αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.

Οι ινδονησιακές αρχές εξέδωσαν τον Φεβρουάριο διάταγμα με το οποίο απαγορεύουν στα δημόσια σχολεία να αναγκάζουν τις μαθήτριες να φορούν χιτζάμπ.

Το HRW ζητεί την άμεση εφαρμογή του διατάγματος και την υιοθέτηση νομοθετικών επιπλέον μέτρων “προκειμένου να τερματιστούν οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και των κοριτσιών”.

Καθηγήτριες αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι στην Ινδονησία επίσης αναγκάζονται να φορέσουν μαντίλα, ενώ κάποιες δημόσιες υπηρεσίες προειδοποιούν τις γυναίκες ότι δεν μπορούν να τις επισκεφθούν αν δεν φορούν χιτζάμπ, αναφέρεται στην έκθεση του HRW.

Μια καθηγήτρια ενός από τα πιο μεγάλα δημόσια πανεπιστήμια της Ινδονησίας δήλωσε ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί για να εργαστεί σε ιδιωτικό σχολείο εξαιτίας των “έντονων” πιέσεων που δεχόταν να φορέσει μαντίλα, τονίζει η ΜΚΟ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα