ΗΠΑ: Το 43% των Αμερικανών εγκρίνει την αθώωση Τραμπ από τη Γερουσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του μετά την αθώωσή του
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του μετά την αθώωσή του AP

Με βάση τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, το 43% των Αμερικανών συμφωνεί με την αθώωση Τραμπ, το 41% διαφωνεί και το 17% είναι αναποφάσιστο.

Οι Αμερικανοί μοιράζονται σχεδόν εξίσου, κατά μήκος των κομματικών γραμμών, ως προς την απόφαση της Γερουσίας να αθωώσει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη δίκη του για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου, μολονότι οι περισσότεροι πιστεύουν πως πιθανόν πράγματι έκανε κάτι παράνομο, κατέγραψε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που μεταδόθηκε χθες Πέμπτη.

Η αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε εθνικό επίπεδο κατέδειξε ότι το 43% των ενηλίκων στις ΗΠΑ τάσσεται υπέρ της απόφασης της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσίας να αθωώσει τον Τραμπ και να τον διατηρήσει στην προεδρία μετά το τέλος της δίκης του για τις δοσοληψίες του με τον ομόλογό του της Ουκρανίας. Το 41% των ερωτηθέντων εναντιώθηκε στην αθώωση του μεγιστάνα των ακινήτων, ενώ το 17% απάντησε ότι είναι αναποφάσιστο.

ADVERTISING

Ωστόσο, το 48% του δείγματος έκρινε ότι ο Τραμπ «πιθανόν είναι ένοχος» για όσα του πρόσαψαν οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, που τον παρέπεμψαν σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης και απλά «η Γερουσία τον προστατεύει», ενώ το 39% συμφώνησε με τη θέση ότι «πιθανόν είναι αθώος» και «η Γερουσία έλαβε τη σωστή απόφαση να τον αθωώσει».

Τα αποτελέσματα μοιάζουν να υποδεικνύουν πως μέρος του δείγματος έχει πειστεί από το επιχείρημα των Ρεπουμπλικάνων πως ακόμη κι αν ο Τραμπ έκανε κάτι ανάρμοστο, δεν ήταν τέτοιας τάξεως που να καθιστά δικαιολογημένη την καθαίρεσή του.

Η έρευνα σε δείγμα 1.006 αμερικανών ψηφοφόρων, που έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±4% έγινε αφού η Γερουσία ενέκρινε με 52 ψήφους υπέρ έναντι 48 κατά την απαλλαγή του Τραμπ από την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και με 53 ψήφους υπέρ έναντι 47 κατά την απαλλαγή του από την κατηγορία της παρακώλυσης της έρευνας και άρα της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνι ήταν το μοναδικό στέλεχος του GOP που τάχθηκε υπέρ της καταδίκης του Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας. Κανένα στέλεχος των Δημοκρατικών δεν ψήφισε υπέρ της απαλλαγής του προέδρου για κάποια από τις κατηγορίες.

Τα πλήρη αποτελέσματα της δημοσκόπησης


Page: /
Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τραμπ
SHARE:

24Media Network