ΗΠΑ: 90 εκατ. δολάρια “Δημοκρατικές” δωρεές μετά τον θάνατο της Γκίνσμπουργκ

ΗΠΑ: 90 εκατ. δολάρια “Δημοκρατικές” δωρεές μετά τον θάνατο της Γκίνσμπουργκ
Άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο το πρωί μετά το θάνατο της δικαστή Ruth Bader Ginsburg για να τιμήσουν την μνήμη της, 19 Σεπτεμβρίου 2020 στην Ουάσινγκτον. AP

Αυτός ο αριθμός που προέρχεται από 1,5 εκατομμύρια δωρεές, έσπασε ρεκόρ για δολάρια που συγκεντρώθηκαν σε μια μέρα και δολάρια που συγκεντρώθηκαν σε μία ώρα.

Οι προοδευτικοί στις ΗΠΑ συγκέντρωσαν πάνω από 90 εκατομμύρια δολάρια σε 28 ώρες από τις 18 Σεπτεμβρίου το βράδυ, μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ.

Καθώς οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι προετοιμάζονται για την μία μάχη αναφορικά με την υποψηφιότητα για το Ανώτατο Δικαστήριο, οι Δημοκρατικοί δωρητές έσπασαν ρεκόρ συγκέντρωσης χρημάτων, διοχετεύοντας περισσότερα από 90 εκατομμύρια δολάρια σε υποψηφίους και προοδευτικές ομάδες μετά τον θάνατο την Παρασκευή της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ.

Καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας ετοιμάζονται να προχωρήσουν με την αντικατάσταση της Γκίνσμπουργκ, οι πολιτικοί κάθε παράταξης και κάθε εκλογικού επιπέδου – από τους προεδρικούς υποψήφιους έως τους γερουσιαστές που διεκδικούσαν την επανεκλογή – χρησιμοποίησαν την πένθιμη κατάσταση για να απευθύνουν έκκληση στους υποστηρικτές και ψηφοφόρους τους για χρήματα.

Ένας Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Joni Ernst της Αϊόβα, ζήτησε συγγνώμη για ένα email συγκέντρωσης χρημάτων που στάλθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Γκίνσμπουργκ.

Στην άλλη πλευρά του διαδρόμου, η διαδικτυακή οργάνωση συγκέντρωσης χρημάτων ActBlue είπε ότι οι δωρητές έδωσαν 91,4 εκατομμύρια δολάρια σε δημοκρατικούς υποψηφίους και δημοκρατικές πρωτοβουλίες, μέσα σε 28 ώρες μετά τις 8 μ.μ. την Παρασκευή, περίπου την ώρα των ειδήσεων για τον θάνατο της Γκίνσμπουργκ.

Άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο το πρωί μετά το θάνατο της δικαστή Ruth Bader Ginsburg για να τιμήσουν την μνήμη της, 19 Σεπτεμβρίου 2020 στην Ουάσινγκτον. AP


Αυτός ο αριθμός που προέρχεται από 1,5 εκατομμύρια δωρεές, έσπασε ρεκόρ για δολάρια που συγκεντρώθηκαν σε μια μέρα και δολάρια που συγκεντρώθηκαν σε μία ώρα, δήλωσε ο Erin Hill, εκτελεστικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι δωρητές έδωσαν 70,6 εκατομμύρια δολάρια μόνο το Σάββατο και 6,3 εκατομμύρια δολάρια σε μία ώρα την Παρασκευή, δήλωσε ο Hill, κερδίζοντας κατά πολύ προηγούμενα ρεκόρ των 41,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια μέρα και 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε μία ώρα.

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ πετύχει μια συντηρητική αντικατάσταση στην θέση της φιλελεύθερης Γκίνσμπουργκ, η κίνηση αυτή θα ενισχύσει τη συντηρητική πλειοψηφία (6-3) στο δικαστήριο. Οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν να αποτρέψουν τον διορισμό, για τον οποίο δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν ήδη πει ότι δεν πρέπει να διεξαχθεί ψηφοφορία πριν από τις εκλογές.

Μεγάλο μέρος των “Δημοκρατικών” χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για βασικά έξοδα των προεκλογικών αγώνων της Γερουσίας, καθώς το κόμμα επιδιώκει να ξανακερδίσει την αίθουσα και ταυτόχρονα να πιέσει τους ευάλωτους Ρεπουμπλικάνους να αντιταχθούν στον διορισμό νέου προσώπου στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν από τις εκλογές.

Άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο το πρωί μετά το θάνατο της δικαστή Ruth Bader Ginsburg για να τιμήσουν την μνήμη της, 19 Σεπτεμβρίου 2020 στην Ουάσινγκτον. AP

“ΠΡΟΣΟΧΗ: το μέλλον του Ανώτατου Δικαστηρίου βρίσκεται στο προσκήνιο”, ανέφερε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συγκέντρωσης χρημάτων της Ρεπουμπλικανικής εκστρατείας, του γερουσιαστή Ernst στην Αϊόβα, λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου της δικαστή.

“Οι συντηρητικές μας αξίες και τα συνταγματικά μας δικαιώματα είναι τώρα στο προσκήνιο”, ανέφερε το email. “Ο επόμενος υποψήφιος του Ανώτατου Δικαστηρίου θα διαμορφώσει σημαντικές αποφάσεις για τις επόμενες δεκαετίες.”

Ο Ernst εξέδωσε αργότερα μια συγνώμη.

“Αυτό το email δεν έπρεπε ποτέ να είχε βγει”, είπε σε μια δήλωση. “Αν και δεν το είδα ποτέ, στάλθηκε με το όνομά μου και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτό. Απόψε, οι προσευχές μου είναι με την οικογένεια της δικαστή Γκίνσμπουργκ”.

Το Σάββατο, δηλαδή μία ημέρα μετά τον θάνατο της δικαστή, η εκστρατεία του Τραμπ έστειλε επίσης μια πρόσκληση για συγκέντρωση χρημάτων.

“Ο Πρόεδρος Τραμπ θα καλύψει την κενή θέση του Ανώτατου Δικαστηρίου με μια συντηρητική δικαιοσύνη”, αναφέρει το μήνυμα. “Κάνε την Αμερική ξανά υπέροχη!”

Η εκστρατεία Μπάιντεν ζήτησε επίσης χρήματα.

Μια προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων ονομάζεται «Get Mitch or Die Trying» που ονομάστηκε για τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell, τον άνθρωπο που θα καθοδηγήσει τη διαδικασία υποψηφιότητας.

Η προσπάθεια, η οποία μοιράζει τις δωρεές μεταξύ των διεκδικητών της Δημοκρατικής Γερουσίας, ανέφερε ότι μέσα σε λίγες ώρες από το θάνατο της Γκίνσμπουργκ, υπερδιπλασίασε το ποσό που είχε συγκεντρώσει.

“Σε φόρο τιμής στην εξαιρετική ζωή της δικαστή Ginsberg, κάνω δωρεά 10.000 $ απόψε”, έγραψε στο Twitter η Krista Vernof, γνωστή από το Greys Anatomy.

Μια δημοκρατική καμπάνια στο FundBlue που επικεντρώθηκε στη Γερουσία, ανέφερε συγκεκριμένα την κληρονομιά που άφησε η Γκίνσμπουργκ.

“Αυτή τη στιγμή είναι ζωτικής σημασίας να δώσουμε [πόρους] στους υποψηφίους της Γερουσίας”, διαβάζουμε σε μια σελίδα συγκέντρωσης χρημάτων που ονομάζεται “Protect RBG’s Legacy”.

“Ώρα να ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση, ώστε να κάνουν το σωστό και να αρνηθούν να ψηφίσουν για αντικαταστάτη πριν από τις εκλογές του 2020”. Αυτή την έκκληση κάνει το κάλεσμα, το οποίο έχει μαζέψει ήδη πάνω από 900.000 υπογραφές, με στόχο τις ένα εκατομμύριο υπογραφές.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα