ΗΠΑ: Αναβολή του ταξιδιού του Μπλίνκεν στην Κίνα λόγω του “κατασκοπευτικού” μπαλονιού

ΗΠΑ: Αναβολή του ταξιδιού του Μπλίνκεν στην Κίνα λόγω του “κατασκοπευτικού” μπαλονιού
Ο Άντονι Μπλίνκεν 2023 Stefani Reynolds/AP

Η Κίνα μπορεί να εξέφρασε τη λύπη της για το μπαλόνι της που παρασύρθηκε και βρέθηκε στις ΗΠΑ, ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για "απαράδεκτο" γεγονός.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα λόγω των εντάσεων που προκάλεσε ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που εντοπίστηκε να πετά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, δήλωσε την Παρασκευή (03/02) υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι ο Μπλίνκεν θα επιδιώξει να ταξιδέψει στην Κίνα «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

«Έχουμε λάβει γνώση της ανακοίνωσης που η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) εκφράζει την λύπη της, αλλά η παρουσία αυτού του μπαλονιού στον εναέριο χώρο μας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας μας καθώς και του διεθνούς δικαίου και είναι απαράδεκτο που συνέβη κάτι τέτοιο», είπε ο αξιωματούχος σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους.

«Μετά από διαβουλεύσεις με τους διυπηρεσιακούς εταίρους μας καθώς και με το Κογκρέσο, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες αυτή τη στιγμή για να ταξιδέψει ο υπουργός Μπλίνκεν στην Κίνα», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Πεντάγωνο: Πάνω από τις κεντρικές ΗΠΑ το μπαλόνι, άλλαξε πορεία

Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ άλλαξε πορεία και πλέον πετά προς τα ανατολικά, περίπου 60.000 πόδια πάνω από το κεντρικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα συνεχίσει να βρίσκεται στον αμερικανικό εναέριο χώρο για λίγες ακόμη ημέρες.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ αρνήθηκε να διευκρινίσει πού ακριβώς βρίσκεται το μπαλόνι, λέγοντας ότι δεν θέλει να μπει σε έναν κύκλο ενημερώσεων «ώρα με την ώρα».

Τόνισε πως το μπαλόνι έχει ένα μεγάλο ωφέλιμο φορτίο και κάτω από αυτό υπάρχει ένα εξάρτημα παρακολούθησης.

Συμπλήρωσε ότι δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τους ανθρώπους στο έδαφος, πως όσοι θέλουν μπορούν να κοιτούν ψηλά στον ουρανό και πως το Πεντάγωνο δεν έχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι το μπαλόνι φέρει πυρηνικό ή ραδιενεργό υλικό.

Εξηγήσεις ζητά ο Καναδάς

Ο Καναδάς κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας μετά τον εντοπισμό ενός κατασκοπευτικού μπαλονιού που πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής σύμφωνα με την Οτάβα, δήλωσε εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε με σθένος τη θέση μας στους Κινέζους αξιωματούχους μέσω πολλαπλών διαύλων», είπε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

Πεκίνο: “Μας ξέφυγε το μπαλόνι και πήγε στις ΗΠΑ”

Το Πεκίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή (03/02) ότι ένα «αερόπλοιο» που πετούσε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και προοριζόταν για μη στρατιωτικούς σκοπούς, διενεργούσε μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικούς έρευνες, εκφράζοντας τη λύπη του καθώς το αερόπλοιο παρασύρθηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Πέμπτη, πως παρακολουθεί κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, που πετά πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ σε μεγάλο ύψος, περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σε ανακοίνωση νωρίτερα την Παρασκευή, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί επαφές με την Ουάσινγκτον για να χειριστεί σωστά την απροσδόκητη κατάσταση.

«Το αερόπλοιο είναι από την Κίνα, έχει μη στρατιωτικό σκοπό και χρησιμοποιείται για μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικές έρευνες. Λόγω των δυτικών ανέμων και της περιορισμένης ικανότητας να ελεγχθεί, το αερόπλοιο παρεξέκλινε της προβλεπόμενης πορείας του», ανέφερε το Πεκίνο.

«Η Κίνα λυπάται που το αερόπλοιο παρασύρθηκε στις ΗΠΑ κατά λάθος για λόγους ανωτέρας βίας. Η Κίνα θα συνεχίσει να διατηρεί επικοινωνία με την αμερικανική πλευρά για να χειριστεί σωστά αυτό το ατύχημα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την κινεζική μεταμέλεια, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου απάντησε: «Το γεγονός είναι ότι πρόκειται για ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι», αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει χθες πως παρακολουθεί το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ, περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, διαβεβαιώνοντας πως δεν εγείρει κάποια «απειλή».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στρατιωτικά ηγετικά στελέχη εξέτασαν το ενδεχόμενο να το καταρρίψουν πάνω από τη Μοντάνα την Τετάρτη, αλλά τελικά συνέστησαν στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μην προχωρήσουν με αυτή την επιλογή, λόγω του κινδύνου ασφαλείας από συντρίμμια.

Ωστόσο στη σημερινή του ενημέρωση ο Ράιντερ ανέφερε ότι το Πεντάγωνο επανεξετάζει τις επιλογές του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα