ΗΠΑ: Χάρη από τον Τραμπ ζητάει ο Ελληνοαμερικανός πρώην σύμβουλός του Τζορτζ Παπαδόπουλος

Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος βγαίνει από δικαστήριο στην Ουάσινγκτον
Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος βγαίνει από δικαστήριο στην Ουάσινγκτον AP

Ο Παπαδόπουλος είχε παραδεχτεί ότι είπε ψέματα στο FBI για τις επαφές που είχε με δύο Ρώσους και έναν Μαλτέζο, ενώ εργαζόταν στο προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, ο πρώην συνεργάτης του προεκλογικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ και ο πρώτος στον οποίο ασκήθηκε δίωξη στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι δικηγόροι του υπέβαλαν αίτημα για να του απονεμηθεί χάρη από τον πρόεδρο και ότι ενδέχεται να αποσύρει τη δήλωση ενοχής του.

"Οι δικηγόροι μου αιτήθηκαν τη χάρη από τον πρόεδρο για εμένα" είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, διευκρινίζοντας ότι αυτό έγινε πριν από μερικές ημέρες. "Αν μου προσφερθεί χάρη, θα τη δεχόμουν ευχαρίστως, ασφαλώς", είπε.

ADVERTISING

Ο Παπαδόπουλος εργαζόταν ως σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ το 2016. Τον Δεκέμβριο εξέτισε ποινή φυλάκισης 12 ημερών και έκτοτε έχει αναδειχθεί σε έναν από τους δριμύτερους επικριτές της έρευνας του Μάλερ. Τον Οκτώβριο του 2017 είχε δηλώσει ένοχος, παραδεχόμενος ότι είπε ψέματα σε πράκτορες του FBI για τον χρόνο και το είδος των επαφών που είχε με δύο Ρώσους και έναν Μαλτέζο καθηγητή ενώ εργαζόταν στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ.

Την Τρίτη κυκλοφόρησε το βιβλίο του στο οποίο ισχυρίζεται ότι δεν είπε ψέματα στο FBI και ότι τον πίεσαν οι εισαγγελείς να δηλώσει ένοχος, απειλώντας τον ότι θα του ασκούσαν δίωξη επειδή δεν καταγράφηκε ως ξένος πράκτορας, λόγω μιας δουλειάς που έκανε με το Ισραήλ. "Βρέθηκα αντιμέτωπος με μια επιλογή: να αποδεχτώ την κατηγορία ότι είπα ψέματα ή να αντιμετωπίσω δίωξη με βάση τη FARA (σ.σ. Νόμος περί Καταγραφής Ξένων Πρακτόρων)" γράφει στο βιβλίο.

"Η ιστορία μου είναι τμήμα μιας ευρύτερης ιστορίας. Της ιστορίας του Τραμπ και του πως να σταματήσουν τον Τραμπ ή να προσπαθήσουν. Πρωταρχικός στόχος όλης αυτής της τρέλας ήταν η προεδρία Τραμπ", συνεχίζει στο βιβλίο του.

Με βάση τη συμφωνία που έκανε, ο Παπαδόπουλος παραδέχτηκε ότι ο Τζόζεφ Μιφσούντ, ο Μαλτέζος καθηγητής, του είπε τον Απρίλιο του 2016 ότι η Ρωσία είχε "χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου" επιβαρυντικά για τη Χίλαρι Κλίντον, την τότε υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία. Τον Ιούλιο του 2016 ο ιστότοπος WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα πληθώρα μηνυμάτων που είχαν υποκλαπεί από τους υπολογιστές της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Παπαδόπουλος παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα όταν δήλωσε στο FBI ότι ο Μιφσούντ του έδωσε αυτήν την πληροφορία πριν αναλάβει σύμβουλος του Τραμπ.

Ο Μιφσούντ από την πλευρά του αρνείται ότι συζήτησε το θέμα των emails με τον Παπαδόπουλο.

Στο βιβλίο του ο Τζορτζ Παπαδόπουλος ισχυρίζεται ότι δεν είπε εκ προθέσεως ψέματα αλλά ότι "χωρίς να συμβουλευτεί το ημερολόγιό του ή τα μηνύματα του δεν θυμόταν ακριβώς τη χρονική σειρά των γεγονότων".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καλούν τον πρώην σύμβουλο του Τραμπ Τζορτζ Παπαδόπουλο να παρουσιαστεί στη φυλακή

Ποινή φυλάκισης στον Ελληνοαμερικανό πρώην σύμβουλο του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλο

SHARE:

24Media Network