ΗΠΑ: Φαβορί ο Τζο Μπάιντεν για το χρίσμα των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Φαβορί ο Τζο Μπάιντεν για το χρίσμα των Δημοκρατικών
Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν AP

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προηγείται κατά πολύ έναντι των συνυποψηφίων του για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται κατά πολύ έναντι των άλλων υποψηφίων των Δημοκρατικών για το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020, με ποσοστό 39%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη λίγες ημέρες αφού ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Ο 76χρονος Μπάιντεν προηγείται του κυβερνήτη του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς (15%), του μοναδικού από τους άλλους 19 υποψήφιους των Δημοκρατικών που ξεπερνά το όριο του 10%, όπως δείχνει η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 25 ως τις 28 Απριλίου από το ινστιτούτο SSRS.

Ακολουθούν η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν (8%), ο νεαρός δήμαρχος Πιτ Μπούτιτζατζ (7%), ο πρώην βουλευτής του Τέξας Μπέτο Ο’ Ρουρκ (6%) και η γερουσιαστής Καμάλα Χάρις (5%). Έπειτα από πολλούς μήνες εικασιών ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας αύξηση 11% στη δημοτικότητά του σε σχέση με δημοσκόπηση του Μαρτίου οπότε ακόμη δεν ήταν επισήμως υποψήφιος. Και η δημοτικότητα του Μπούτιτζατζ αυξήθηκε κατά 6%, ενώ αντίθετα μειώθηκε κατά επτά μονάδες του Ο’ Ρουρκ και της Χάρις.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, βετεράνος της πολιτικής, εισήλθε στην κούρσα για να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ υιοθετώντας το προφίλ του ενωτικού και έναν μετριοπαθή λόγο, προτάσσοντας την απλή του καταγωγή. Τη Δευτέρα εκφώνησε την πρώτη του προεκλογική ομιλία στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια.

Την Τρίτη και την Τετάρτη υιοθέτησε πιο εντατικούς ρυθμούς στην Άιοβα, την πρώτη πολιτεία που θα γίνουν οι εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών τον Φεβρουάριο του 2020. Εξάλλου στις 18 Μαΐου θα διοργανώσει μεγάλη συγκέντρωση στη Φιλαδέλφεια.

Ωστόσο η πραγματική μάχη για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος έχει μόλις ξεκινήσει όπως δείχνει η δημοσκόπηση, με το 64% των ερωτηθέντων να απαντά ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει οριστικά ποιον υποψήφιο θα ψηφίσει.

Το 46% των ερωτηθέντων τόνισε ότι βασικό κριτήριο για την επιλογή υποψηφίου είναι να μπορεί να νικήσει τον Τραμπ και το 31% εκτίμησε ότι είναι σημαντικό να έχει πείρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα