ΗΠΑ: Η σημασία του Connecticut για τον αμερικανικό στόλο και το πιθανό αίτιο του ατυχήματος στην Κίνα

ΗΠΑ: Η σημασία του Connecticut για τον αμερικανικό στόλο και το πιθανό αίτιο του ατυχήματος στην Κίνα
Το υποβρύχιο Connecticut AP/Greg Baker

Το υποβρύχιο Connenticut των ΗΠΑ που προσέκρουσε σε άγνωστο αντικείμενο στη νότια Σινική θάλασσα είναι ένας από τους πιο δυνατούς κρίκους του αμερικανικού στόλου.

Μάλλον απορημένος παρακολουθεί ο πλανήτης το θρίλερ με το ατύχημα του αμερικανικού υποβρυχίου το οποίο, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιες οι αμερικανικές αρχές, προσέκρουσε σε άγνωστο αντικείμενο στη νότια Σινική Θάλασσα.

Για τις συγκεκριμένη περιοχη αλλά και γενικότερα για το ευρύτερο κομμάτι του ειρηνικού, οι ΗΠΑ και οι συμμαχοί τους, βρίσκονται σ’ ένα τεράστιο ανταγωνισμό με την Κίνα ο οποίος εντάθηκε ακόμη περισσότερο με την υπογραφή της AUKUS, της συμφωνίας, δηλαδή, των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας για κοινή δράση στον Ειρηνικό

Η σημασία του για τον αμερικανικό στόλο

Οπως τόνισε εκπρόσωπος του ναυτικού στο CNN, το υποβρύχιο υπέστη ζημιά στο μπροστινό του κομμάτι. Συμπλήρωσε, δε, ότι θα λάβει χώρα πλήρης έρευνα και πλήρης εκτίμηση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα.

To Connenticut, αν και παλιό υποβρύχιο (πλέει για 20 χρόνια) είναι ένα από τα πολύ σημαντικά γρανάζια του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Εχει βάρος 9.300 τόνους, αξίζει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει πλήρωμα 140 στελέχη.

Οπλικά μπορεί να φέρει μέχρι και 50 τορπίλες αλλά και πυραύλους Τόμαχοκ και ως προς αυτό θεωρείται καλύτερο ακόμα και από τα νέας γενιάς υποβρύχια όπως τα Virginia.

Παρά την παλαιότητά του επίσης, δεν υπολείπεται σε τεχνολογική εξέλιξη. Ο καθηγηγητής πολέμου στο King College του Λονδίνου Αlessio Patalano έχει τονίσει ότι “υποβρύχια όμως αυτό διαθέτουν τις πιο προηγμένες δυνατότητες” κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Αναλυτές, επίσης, τονίζουν ότι σε μία θάλασσα όπως αυτή της Νότιας Κίνας, η οποία θεωρείται ότι είναι μία από τις πλέον “πολυσύχναστες” του κόσμου, είναι πολύ πιθανό ρόλο στο ατύχημα να έπαιξε ο θόρυβος ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τους αισθητήρες του υποβρυχίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το αντικείμενο ίσως να μην έγινε έγκαιρα αντιληπτό από το πλήρωμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα