ΗΠΑ: Καμία δίωξη στους αστυνομικούς που σκότωσαν τον Αφροαμερικανό Άντριου Μπράουν

ΗΠΑ: Καμία δίωξη στους αστυνομικούς που σκότωσαν τον Αφροαμερικανό Άντριου Μπράουν
H Glenda Brown Thomas δείχνει στο κινητό της τη φωτογραφία Andrew Brown Jr. που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών AP Photo/Allen G. Breed

Δεν θα ασκηθούν διώξεις στους αστυνομικούς που πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 42χρονο Αφροαμερικανό Άντριου Μπράουν. Το θύμα "επιχείρησε να τους παρασύρει με το αυτοκίνητό του", αποφάνθηκαν οι αρχές.

Οι εισαγγελικές αρχές της Βόρειας Καρολίνας αποφάσισαν να μην ασκήσουν δίωξη σε κανέναν αστυνομικό για τον θάνατο του Άντριου Μπράουν Τζούνιορ, ενός Αφροαμερικανού ο οποίος σκοτώθηκε από τους αστυνομικούς ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, σε μια μικρή κοινότητα αυτής της Πολιτείας, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας που είχε αναλάβει να ερευνήσει την υπόθεση.

Ο θάνατος του Μπράουν «αν και τραγικός, ήταν δικαιολογημένος», είπε ο εισαγγελέας της κομητεάις Πάσκουοτανκ, Άντριου Γουόμπλ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να παρουσιάσει, για πρώτη φορά, την επίσημη εκδοχή των γεγονότων.

Σύμφωνα με τον Γουόμπλ, επτά αστυνομικοί, έχοντας στην κατοχή τους εντάλματα έρευνας και σύλληψης, πήγαν το πρωί της 21ης Απριλίου στο σπίτι του 42χρονου, στην Ελίζαμπεθ Σίτι. Ο Μπράουν, που ήταν ύποπτος για διακίνηση ναρκωτικών, βρισκόταν ήδη μέσα στο αυτοκίνητό του, που ήταν σταθμευμένο απ’ έξω. Περικύκλωσαν το όχημα και, υπό την απειλή όπλων, του ζήτησαν να βγει έξω.

Ο Μπράουν όμως επιχείρησε να φύγει. «Η απόφασή του μετέτρεψε αυτό που μέχρι τότε ήταν επίδειξη δύναμης σε χρήση βίας» είπε ο Γουόμπλ, υποστηρίζοντας ότι οδήγησε το αυτοκίνητό του εναντίον ενός αστυνομικού. Για αυτό και χαρακτήρισε «εύλογη» την απόφαση των αστυνομικών να ανοίξουν πυρ, δεδομένου ότι θεώρησαν ότι κινδύνευαν.

Μέσα σε διάστημα 44 δευτερολέπτων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αστυνομικοί πυροβόλησαν 14 φορές, στην αρχή στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και στη συνέχεια στο πίσω, όταν ο Μπράουν έκανε αναστροφή. Από τη νεκροψία-νεκροτομή διαπιστώθηκε ότι δύο σφαίρες πέτυχαν τον οδηγό, η μία εκ των οποίων στον σβέρκο.

Η πληροφορία αυτή είχε ανακοινωθεί ήδη από την οικογένεια του θύματος και ο γιος του, ο Χαλίλ Φέρεμπρι, είχε δηλώσει ότι ο πατέρας του «εκτελέστηκε». «Τον πυροβόλησαν ενώ είχε τα χέρια του στο τιμόνι», είπε ο δικηγόρος της οικογένειας Χάρι Ντάνιελς, κατηγορώντας τους αστυνομικούς ότι ενήργησαν «ως δικαστές, ένορκοι και δήμιοι».

Ο θάνατος του Άντριου Μπράουν Τζούνιορ, μία ημέρα μετά την απόφαση που εξέδωσε δικαστήριο της Μινεάπολις για την υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ, στάθηκε αφορμή για κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στην πόλη του και σε άλλες περιοχές. Αρχικά οι δικαστικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα τις εικόνες από τις κάμερες των αστυνομικών, ένα γεγονός που τροφοδότησε τις εικασίες.

Για να αποφευχθούν τυχόν ταραχές, η δήμαρχος της Ελίζαμπεθ Σίτι, η Μπέτι Πάρκερ, απαγόρευσε την κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της νύχτας για πολλές ημέρες.

Ο εισαγγελέας Γουόμπλ παρουσίασε τελικά σήμερα πολλά αποσπάσματα από αυτά τα βίντεο, που επιβεβαιώνουν ότι είχε αναπτυχθεί σημαντική αστυνομική δύναμη για να συλλάβει τον Μπράουν και ότι εκείνος επιχείρησε να διαφύγει. Είναι ωστόσο δύσκολο να καθοριστεί από αυτά τα πλάνα η ταχύτητα του αυτοκινήτου και αν οι αστυνομικοί βρίσκονταν πάνω στην πορεία που ακολουθούσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα