ΗΠΑ: ΜΚΟ καταγγέλλουν θανάτους σε κέντρα κράτησης μεταναστών ελλείψει ιατρικής φροντίδας

ΗΠΑ: ΜΚΟ καταγγέλλουν θανάτους σε κέντρα κράτησης μεταναστών ελλείψει ιατρικής φροντίδας

"Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι οι έγκλειστοι στα κέντρα κράτησης μεταναστών πεθαίνουν χωρίς λόγο", τόνισε η Γκρέις Μενγκ, ανώτερη ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η ιατρική περίθαλψη παράτυπων μεταναστών που τελούν υπό κράτηση από τις αμερικανικές αρμόδιες αρχές είναι σε τέτοιο βαθμό ελλιπής, που συνετέλεσε στον θάνατο επτά κρατουμένων, όπως αποκαλύπτει έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και της οργάνωσης Κοινοτικές Πρωτοβουλίες για την Επίσκεψη Έγκλειστων Μεταναστών (CIVIC).

Τα ευρήματα της έκθεσης έρχονται στην δημοσιότητα, καθώς οι αμερικανικές αρχές υπό τις εντολές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενισχύσουν τα μέτρα για την κράτηση μεταναστών, που βρίσκονται στις ΗΠΑ χωρίς να κατέχουν τα κατάλληλα έγγραφα.

Όπως αναφέρει η έκθεση, οι κρατούμενοι μετανάστες έχουν συστηματικά «υποδεέστερη και επικίνδυνη ιατρική περίθαλψη», όπως μεγάλες καθυστερήσεις και προσωπικό που παρέχει ιατρική φροντίδα, δίχως να κατέχει επαγγελματική άδεια.

Οι συντάκτες της έκθεσης ανέλυσαν αρχεία της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) και διεξήγαγαν περισσότερες από 90 συνεντεύξεις.

«Η κατώτερης ποιότητας φροντίδα συνετέλεσε στους επτά» από τους 18 θανάτους κρατουμένων που διερευνήθηκαν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες από το 2012 έως το 2015, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους το HRW και η CIVIC.

«Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι οι έγκλειστοι στα κέντρα κράτησης μεταναστών πεθαίνουν χωρίς λόγο», τόνισε η Γκρέις Μενγκ, ανώτερη ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου.

Ένας 44χρονος, ο οποίος πέθανε από ανεπάρκεια οργάνου σε κέντρο κράτησης στην Καλιφόρνια, είχε αναφέρει στους υπεύθυνους ότι είχε συμπτώματα καρκίνου για δύο χρόνια, αλλά έλαβε επαρκή ιατρική παρακολούθηση ένα μήνα πριν τον θάνατό του, ανέφερε η έκθεση.

Η ICE, ρόλος της οποίας είναι η σύλληψη μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ και η κράτησή τους αν αυτό κριθεί σκόπιμο, τόνισε ότι θα εξετάσει τα ευρήματα της έκθεσης.

Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Τζένιφερ Ελζέα είπε στο Thomson Reuters Foundation πως η υπηρεσία είναι δεσμευμένη να διασφαλίζει την υγεία όσων τελούν υπό κράτηση από την υπηρεσία, όπως η παροχή πρόσβασης στην απαραίτητη και κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

Η HRW και η CIVIC εξέφρασαν την ανησυχία τους για το σχέδιο του Τραμπ να αυξήσει τις κρατήσεις μεταναστών, επισημαίνοντας πως τα ευρήματα τους δηλώνουν μια «κρίση» στην υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων.

(Φωτογραφία: AP Images/David Goldman)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα