ΗΠΑ: Μοιράζει 55 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19

ΗΠΑ: Μοιράζει 55 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19
2021 ELAINE THOMPSON/AP PHOTO

"Έχουμε υπεραρκετές δόσεις για να μοιραστούμε με τον κόσμο, αλλά αυτό είναι μία εφοδιαστική πρόκληση", ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Τις χώρες στις οποίες θα σταλούν 55 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, μέρος των 80 εκατομμυρίων δόσεων που η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να παραδώσει μέχρι το τέλος του Ιουνίου, ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, και σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, το 75% των δόσεων (δηλαδή 41 εκατομμύρια) θα διανεμηθούν μέσω του μηχανισμού Covax, που έχει συσταθεί για να διασφαλίσει ισότιμη διανομή εμβολίων στον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, 16 εκατομμύρια δόσεις θα σταλούν στην Ασία (Ινδία, Νεπάλ, Πακιστάν, Ταϊβάν...), αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Περί 14 εκατομμύρια δόσεις θα κατευθυνθούν προς την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία, Περού, Αϊτή...) και περί τα 10 εκατομμύρια θα σταλούν στην Αφρική, «σε χώρες που θα επιλεγούν σε συνεργασία με την Αφρικανική Ενωση», σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Επίσης, το 25% που απομένει (άλλα 14 εκατομμύρια δόσεις) θα διανεμηθούν σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Δυτική Οχθη, η Γάζα, η Ουκρανία και η Γεωργία.

Στις αρχές του Ιουνίου, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει με λεπτομέρειες την κατανομή των πρώτων 25 εκατομμυρίων δόσεων.

Τα 55 εκατομμύρια δόσεις θα προέρχονται από τις προμήθειες των ΗΠΑ από τις Pfizer Inc, Moderna Inc και Johnson & Johnson, ενώ όταν το εμβόλιο της AstraZeneca λάβει την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων (FDA) θα προστεθεί επίσης στο μείγμα.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα οργάνωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας στην αποστολή εμβολίων σε άλλες χώρες.

«Εχουμε υπεραρκετές δόσεις για να μοιραστούμε με τον κόσμο, αλλά αυτό είναι μία ηράκλεια εφοδιαστική πρόκληση», είπε στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο για την αναγκαία ενημέρωση για τους όρους ασφαλείας, τις συνθήκες αποθήκευσης και τους γλωσσικούς φραγμούς που πρέπει να ξεπεραστούν.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι πρόθεσή του είναι η προτεραιότητα να δοθεί στο υγειονομικό προσωπικό και στους πλέον ευάλωτους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Εμβόλιο κορονοϊού
SHARE:

24Media Network