ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν επέλεξε τον Μπιλ Νίλσον για να ηγηθεί της NASA

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν επέλεξε τον Μπιλ Νίλσον για να ηγηθεί της NASA
Ο πρώην γερουσιαστής Μπιλ Νίλσον J. Scott Applewhite / Associated Press

Ο 78χρονος πρώην γερουσιαστής Μπιλ Νίλσον επιλέχθηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να γίνει ο νέος διαχειριστής της NASA. Ποιος είναι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέλεξε τον πρώην γερουσιαστή των Δημοκρατικών Μπιλ Νίλσον, ο οποίος είχε πετάξει με το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια, να γίνει ο νέος διαχειριστής της NASA, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (19/03), ο Λευκός Οίκος.

Η επιλογή του Τζο Μπάιντεν δείχνει να επιβεβαιώνει τη φιλοδοξία του να διατηρήσει τις ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την κατάκτηση του διαστήματος, κι αν ο διορισμός επικυρωθεί από τη Γερουσία, ο Μπιλ Νίλσον θα πρέπει να κατευθύνει τη NASA απέναντι σε αρκετές σημαντικές προκλήσεις.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διαστημική υπηρεσία ετοιμάζεται συγκεκριμένα να επιστρέψει στη Σελήνη με το πρόγραμμά της Artemis και σε πιο μακρινό ορίζοντα προς τον Άρη, ωστόσο εστιάζει επίσης σε εμπορικές εταιρικές σχέσεις για τις αποστολές της χαμηλής τροχιάς.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει επίσης κατά το παρελθόν ότι η έρευνα για την κλιματική αλλαγή θα είναι πρωταρχική προτεραιότητα για τη NASA.

Βουλευτής της Φλόριντα στη Βουλή των Αντιπροσώπων μεταξύ 1979 και 1991, και στη συνέχεια γερουσιαστής μεταξύ 2001 και 2019, ο Μπιλ Νίλσον προήδρευσε ή ήταν μέλος κοινοβουλευτικών υποεπιτροπών για το διάστημα επί πολλά χρόνια.

“Οι περισσότεροι νόμοι για την επιστήμη και το διάστημα σημαδεύτηκαν με το αποτύπωμά του”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, “συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού νόμου για τη NASA του 2010, ο οποίος έθεσε την αμερικανική διαστημική υπηρεσία στην τρέχουσα διπλή της διαδρομή των κυβερνητικών και εμπορικών αποστολών”.

Το 1986, ο Μπιλ Νίλσον πέταξε με το διαστημικό λεωφορείο Columbia για μια αποστολή έξι ημερών στο διάστημα, όπου πραγματοποίησε δέκα επιστημονικά πειράματα.

“Ο γερουσιαστής Νίλσον ήταν στο διάστημα και γνωρίζει την πολιτική του διαστήματος σε όλες τις πτυχές της, και ανυπομονώ να εργαστώ μαζί του για να στηρίξουμε αυτή την πολλά υποσχόμενη στιγμή προόδου για τη NASA”, δήλωσε σε ανακοίνωση ο νυν πρόεδρος της υποεπιτροπής της Βουλής για το διάστημα, ο Δημοκρατικός Ντον Μπέγερ.

Ο πρώην διαχειριστής της Nasa Τζιμ Μπριντενστάιν, που διορίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε τον Μπιλ Νίλσον “εξαιρετική επιλογή” για να ηγηθεί της διαστημικής υπηρεσίας και κάλεσε τη Γερουσία να επικυρώσει τον διορισμό του “χωρίς καθυστέρηση”.

Συνομήλικος του Τζο Μπάιντεν, ο 78χρονος Νίλσον είναι σήμερα μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου της NASA.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα