ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει το ομοσπονδιακό διαβατήριο εμβολιασμού

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει το ομοσπονδιακό διαβατήριο εμβολιασμού
Πιστοποιητικό εμβολιασμού shutterstock

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στέκεται ενάντια στη δημιουργία ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, με το επιχείρημα ότι ελλοχεύει κίνδυνος για τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε την Τρίτη (6/4) ότι δεν πρόκειται να επιβάλλει στους Αμερικανούς να αποκτήσουν πιστοποιητικό εμβολιασμό για τον νέο κορονοϊό, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι ελεύθερος να εξετάσει την ιδέα αυτή.

«Η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει, ούτε θα υποστηρίξει, ένα σύστημα που θα απαιτεί από τους Αμερικανούς να διαθέτουν πιστοποιητικό» εμβολιασμού, δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι.

«Δεν θα υπάρξει ομοσπονδιακή βάση δεδομένων για τους εμβολιασμούς, ούτε το ομοσπονδιακό κράτος θα επιβάλλει στους πάντες την υποχρέωση να αποκτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού», πρόσθεσε η κυρία Ψάκι κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Το εντονότερο ενδιαφέρον για αυτή την ιδέα εκφράζεται από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αδημονούν να ανοίξουν ξανά εγκαταστάσεις όπου εργάζεται «μεγάλος αριθμός ανθρώπων», όπως τα στάδια ή οι αίθουσες θεαμάτων, σημείωσε ακόμη η εκπρόσωπος.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα δημοσιοποιήσει σύντομα «συμβουλές» που θα δίνουν «σημαντικές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν οι Αμερικανοί, ιδιαίτερα όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, την ασφάλεια και τις διακρίσεις».

«Από πλευράς ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι απλό, είναι ότι τα προσωπικά δεδομένα και τα δικαιώματα των Αμερικανών πρέπει να προστατεύονται, επομένως τα συστήματα του είδους αυτού να μη χρησιμοποιηθούν σε βάρος ανθρώπων με άδικο τρόπο», συμπλήρωσε η Τζεν Ψάκι.

Αρκετές χώρες έχουν ήδη δημιουργήσει ή σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα υγειονομικό «διαβατήριο», που θα καταγράφει ότι κάποιος ή κάποια έχει εμβολιαστεί για τον νέο κορονοϊό, ώστε να διευκολυνθεί η επανέναρξη των συναθροίσεων μεγάλων αριθμών ανθρώπων και των ταξιδιών.

Η ιδέα όμως προκαλεί επικρίσεις και ανησυχίες που αφορούν ενδεχόμενες διακρίσεις και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα