ΗΠΑ: Ο ΠΟΥ να κάνει “ξεκάθαρη και στιβαρή” έρευνα στην Κίνα για τον κορονοϊο

ΗΠΑ: Ο ΠΟΥ να κάνει “ξεκάθαρη και στιβαρή” έρευνα στην Κίνα για τον κορονοϊο
Άνθρωποι με μάσκες σε δρόμο της Γουχάν AP

Είναι απαραίτητο να εντοπιστεί η προέλευση του ιού, τόνισαν σε κάθε τόνο οι ΗΠΑ, που ζήτησαν από τον ΠΟΥ να διεξάγει "ξεκάθαρη και στιβαρή" σχετική έρευνα στην Κίνα.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί μια “ξεκάθαρη και στιβαρή” έρευνα για την προέλευση της πανδημίας της covid-19 η οποία εξακολουθεί να επιδεινώνεται παγκοσμίως, την ώρα που ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναμένει σήμερα την άδεια των αρχών για να ξεκινήσει τις έρευνές της στην Κίνα.

“Είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε” πώς ο ιός εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε, δήλωσε χθες Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Οι ΗΠΑ “στηρίζουν τη διεθνή έρευνα, η οποία κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και στιβαρή”, πρόσθεσε.

Εξάλλου η Ψάκι υπογράμμισε “τη μεγάλη ανησυχία” των ΗΠΑ για την “παραπληροφόρηση” που προέρχεται “από κάποιες πηγές στην Κίνα”.

Οι δέκα διεθνείς εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ έφτασαν στα μέσα Ιανουαρίου στην Ουχάν. Άφου έμειναν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες, αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα τις έρευνές τους στην πρώτη πόλη παγκοσμίως που τέθηκε σε lockdown στις 23 Ιανουαρίου 2020.

Η επίσκεψη αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για το κινεζικό καθεστώς, το οποίο επιθυμεί να αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνης για την πανδημία, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αν και έχει σχεδόν εξαλειφθεί στην Κίνα.

Συγγενείς θυμάτων της covid-19 στην Ουχάν έχουν κατηγορήσει τις αρχές ότι έκλεισε την ομάδα τους στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και ότι τους ασκεί πιέσεις για να μην μιλήσουν.

Η Ουάσινγκτον “θα εξετάσει την αξιοπιστία της έκθεσης της έρευνας μόλις αυτή ολοκληρωθεί” και θα βασιστεί και “στις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει και αναλύσει οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών” για το θέμα, επεσήμανε η Ψάκι.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα