ΗΠΑ: Πέντε πολιτείες ορθώνουν τείχος προστασίας για τις αμβλώσεις

ΗΠΑ: Πέντε πολιτείες ορθώνουν τείχος προστασίας για τις αμβλώσεις
Γυναίκες υπέρ του "Ναι" στο δημοψήφισμα στην Καλιφόρνια για τις αμβλώσεις ap

Οι αμερικανοί ψηφοφόροι απέρριψαν με ηχηρό τρόπο την ανατροπή της απόφασης Roe v Wade. Νίκη υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση έδειξαν τα δημοψηφίσματα σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ.

Δυναμική ήταν οι απάντηση των πολιτών που βρέθηκαν στις κάλπες κατά τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, απέναντι στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ των περασμένο Ιούνη, με την οποία απαγορεύει το δικαίωμα στην άμβλωση.

Δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν σε πέντε πολιτείες, έδωσαν το δικό τους μήνυμα για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση, με τα ερωτήματα, ωστόσο να διατυπώνονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε πολιτεία.

Η πλειοψηφία σε Καλιφόρνια, Βερμόντ και Μίσιγκαν τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας στην πολιτεία ώστε να συμπεριληφθεί ξεκάθαρα το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και να το κατοχυρώσουν συνταγματικά, ενώ στις περιπτώσεις του Κεντάκι και της Μοντάνα, το ερώτημα στα δημοψηφίσματα διατυπώθηκε διαφορετικά.

Μίσιγκαν

Η πρόταση “Αναπαραγωγική ελευθερία για όλους” του Μίσιγκαν προστατεύει το δικαίωμα λήψης αποφάσεων για “όλα τα θέματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη” στην πολιτεία, όπως η άμβλωση και η αντισύλληψη. Το “ναι” συγκεντρώνει ποσοστό 56,7 έναντι 43,3 του όχι.

Στο Μίσιγκαν το κλίμα ήταν ήδη πανηγυρικό στο πάρτι της εκστρατείας του “ναι” πριν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα, με τους ψηφοφόρους να φωνάζουν δυνατά, να χτυπούν τα τραπέζια και να φωνάζουν για να υποστηρίξουν τους τοπικούς ψηφοφόρους, τους γιατρούς και τους ομιλητές από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών και την Planned Parenthood.

Το ισχύον πλαίσιο στην πολιτεία διαμορφωνόταν, μέχρι χθες, από έναν νόμο του 1931 που θα καθιστούσε την άμβλωση παράνομη εμποδίστηκε να τεθεί σε ισχύ με δικαστική απόφαση νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο. Ο νόμος αυτός δεν περιλάμβανε εξαιρέσεις για τον βιασμό, την αιμομιξία ή την υγεία της μητέρας, όπως συνηθίζεται σε άλλες περιπτώσεις, και απειλεί τους γιατρούς που εκτελούν τη διαδικασία με φυλάκιση έως και 15 ετών.

Καλιφόρνια

Στο δημοψήφισμα της Καλιφόρνια, οι ψηφοφόροι αποφασίζουν αν θα κατοχυρώσουν τα δικαιώματα στις αμβλώσεις στο Σύνταγμα της πολιτείας, καθώς το 64.9% τάχθηκε υπέρ του ναι, ενώ το 35.1% ψήφισε όχι.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, έχει παροτρύνει τις εταιρείες του Χόλιγουντ να σταματήσουν τα γυρίσματα σε πολιτείες όπως η Οκλαχόμα και η Τζόρτζια, όπου ισχύουν αυστηρότεροι νόμοι για τις αμβλώσεις, και πρόσφατα υπέγραψε ένα πακέτο 12 νομοσχεδίων που αποσκοπούν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων στις αμβλώσεις στην πολιτεία, όπου η διαδικασία επιτρέπεται μέχρι τη βιωσιμότητα του εμβρύου.

Βερμόντ

Η τροπολογία για την αναπαραγωγική ελευθερία, κατοχυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση στο Σύνταγμα της πολιτείας. Η άμβλωση είναι ήδη νόμιμη στην πολιτεία, χωρίς χρονικό περιορισμό, και αυτό θα συνεχιστεί ακόμη και αν η τροπολογία αποτύχει.

Το Βερμόντ θα τροποποιήσει επίσης το πολιτειακό του σύνταγμα ώστε να συμπεριλάβει “το δικαίωμα του ατόμου στην προσωπική αναπαραγωγική αυτονομία”, αφού πάνω από το 77,2% των ψηφοφόρων υποστηρίζει το μέτρο έναντι του 22,8% που το απορρίπτουν.

Το μέτρο είχε ευρεία υποστήριξη στην πολιτεία, μεταξύ άλλων και από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Φιλ Σκοτ.

“Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες στην πολιτεία μας έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν οι ίδιες τις αποφάσεις τους για την υγεία τους, το σώμα τους και το μέλλον τους”, δήλωσε ο Σκοτ τον Ιούλιο, ανακοινώνοντας ότι η πρόταση θα συμπεριληφθεί στην καμπάνια του.

Κεντάκι

Οι πολίτες του Κεντάκι απέρριψαν το δημοψήφισμα που έθετε το ερώτημα του αποκλεισμού στο δικαίωμα στην άμβλωση από το σύνταγμα της πολιτείας. Θα τροποποιούσε το νόμο ώστε να λέει ότι “τίποτα στο παρόν Σύνταγμα δεν θα ερμηνεύεται έτσι ώστε να διασφαλίζει ή να προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση ή να απαιτεί τη χρηματοδότηση της άμβλωσης”.

Πρόκειται για μια δικλείδα ασφαλείας έναντι πιθανών νομικών αμφισβητήσεων του υφιστάμενου νόμου της πολιτείας που περιορίζει τις αμβλώσεις, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το καλοκαίρι.

Οι πολίτες του Κεντάκι απέρριψαν την παραπάνω πρόταση υποστηρίζοντας το όχι με 52,4% έναντι του 47,6% που στήριξαν τον αποκλεισμό στην άμβλωση.

Μοντάνα

Το δημοψήφισμα στη Μοντάνα είναι αρκετά διαφορετικό από τα άλλα, καθώς καλούσε να αποφασιστεί το εάν έμβρυο δικαιούται ιατρική περίθαλψη, εάν “γεννηθεί ζωντανό” σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των αποπειρών έκτρωσης.

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης που παραβιάζουν το νόμο θα αντιμετώπιζαν πρόστιμο έως και 50.000 δολάρια και 20 χρόνια φυλάκισης σε περίπτωση έγκρισής του. Το όχι τελικά επικράτησε με ποσοστό 52,6% έναντι 47,4% που υποστήριζε την παραπάνω θέση.

Οι αντίπαλοι του μέτρου, συμπεριλαμβανομένου του Ιατρικού Συλλόγου της Μοντάνα και άλλων ιατρικών ομάδων, υποστήριζαν ότι θα επηρεάσει αρνητικά τα άτομα με σοβαρές επιπλοκές εγκυμοσύνης και θα ποινικοποιήσει τις πράξεις των γιατρών.

Η παραπάνω απόφαση δεν επηρεάζει την τυπική πρόσβαση στην άμβλωση στην πολιτεία, όπου η διαδικασία επιτρέπεται μέχρι το έμβρυο να θεωρηθεί ότι έχει σχηματιστεί ή εάν είναι απαραίτητη για την αποτροπή σοβαρού κινδύνου για την υγεία της μητέρας.

Αντίθετα, το μέτρο θα απαιτούσε υποχρεωτικές ιατρικές παρεμβάσεις και θα καθιέρωνε ποινικές κυρώσεις για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που αρνούνται να παρέμβουν στις κρίσιμες περιπτώσεις.

Ηχηρή νίκη για το κίνημα υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, 13 πολιτείες απαγορεύουν τις αμβλώσεις στις περισσότερες περιπτώσεις και άλλες περιορίζουν σοβαρά την πρόσβαση σε αυτές.

Ωστόσο, μετά από τις αποφάσεις στα πέντε δημοψηφίσματα, η πρόσβαση στην άμβλωση θα ξανακερδηθεί για εκατομμύρια ανθρώπους στην Αμερική. Παράλληλα όμως, αποτελούν κρίσιμο τεστ που αποδεικνύει την υποστήριξη των Αμερικανών στο δικαίωμα στην άμβλωση, μετά τις ακραίες απαγορεύσεις που τέθηκαν σε ισχύ με την πτώση της Roe v Wade.

Τον περασμένο μήνα, η Tarah Demant, διευθύντρια Προγραμμάτων, Συνηγορίας και Κυβερνητικών Υποθέσεων στη Διεθνή Αμνηστία των ΗΠΑ, βρέθηκε στην Αθήνα και περιέγραψε στο Magazine πως είναι για μια γυναίκα να ζει στις ΗΠΑ χωρίς να αποφασίζει για το σώμα της, ενώ ξεκαθάριζε πως η συντριπτική πλειοψηφία των αμερικανών διαφωνούν με την απαγόρευση του δικαιώματος στην άμβλωση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Reuters την Τρίτη (9/11), ημέρα διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκλογών, ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους σε ολόκληρη την χώρα δήλωσε ότι η άμβλωση ήταν το κύριο θέμα που τον απασχόλησε όταν αποφάσιζε τι θα ψηφίσει. Παράλληλα, όπως συμπέρανε η Pew Research, το 61% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι αμβλώσεις πρέπει να είναι νόμιμες σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, το κίνημα υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση μπορεί να μιλά για μια ηχηρή νίκη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα