ΗΠΑ: Στα 21 αυξήθηκε η νόμιμη ηλικία για την αγορά προϊόντων καπνού και ατμίσματος

ΗΠΑ: Στα 21 αυξήθηκε η νόμιμη ηλικία για την αγορά προϊόντων καπνού και ατμίσματος
Άτμισμα 123rf

Πλέον το κάπνισμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με το αλκοόλ καθώς και την κάνναβη.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε σήμερα νόμο με τον οποίο αυξάνεται από τα 18 στα 21 έτη η νόμιμη ηλικία αγοράς προϊόντων καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε όλες τις Πολιτείες, μετά την κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης μεταξύ των εφήβων.

Ο καπνός και το ηλεκτρονικό τσιγάρο εντάσσονται έτσι στην ίδια κατηγορία με το αλκοόλ και την κάνναβη (στις Πολιτείες όπου είναι νόμιμη η χρήση της), ως προϊόντα που προορίζονται για ενήλικες άνω των 21 ετών. Μέχρι σήμερα ο κανονισμός αυτός ίσχυε μόνο σε 19 από τις 50 Πολιτείες και οι περισσότερες τον υιοθέτησαν αυτήν τη χρονιά.

Ο νέος ομοσπονδιακός νόμος επιβάλει τον περιορισμό αυτό παντού, από την Αλάσκα μέχρι τη Φλόριντα. Θα τεθεί σε ισχύ σε περίπου εννέα μήνες, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να δημοσιοποιηθούν οι απαγορεύσεις και να διευκρινιστούν οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται στους παραβάτες.

Η αύξηση της νόμιμης ηλικίας αγοράς προϊόντων καπνού έχει ως στόχο να καταπολεμηθεί η καλπάζουσα δημοτικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των μαθητών λυκείων και των σπουδαστών κολεγίων τα τελευταία χρόνια, την ώρα που ολοένα και λιγότεροι νέοι καταναλώνουν αλκοόλ ή καπνίζουν παραδοσιακά τσιγάρα. Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγαν οι κυβερνητικές υπηρεσίες, το 27,5% των μαθητών της τελευταίας τάξης του λυκείου απάντησε ότι έκανε χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μέσα στον μήνα που προηγήθηκε. Το ποσοστό αυτό ήταν 11,3% το 2016.

Μια άλλη έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η αποκαλούμενη Monitoring the Future, δείχνει ότι πάνω από τους μισούς τελειόφοιτους μαθητές λυκείου (52%) ήπιαν αλκοόλ τη χρονιά που πέρασε. Το ποσοστό αυτό ήταν 73% το 2000. Όσο για το τσιγάρο, το ποσοστό εκείνων που κάπνισαν μέσα στον προηγούμενο μήνα έπεσε στο 5,7%, είναι δηλαδή σχεδόν το μισό σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του 2016.

Το μέτρο που ψηφίστηκε σήμερα απέχει πάντως πολύ από αυτό που αρχικά ήθελε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ τον Σεπτέμβριο: την πλήρη απαγόρευση των προϊόντων ατμίσματος με άρωμα, τα οποία προτιμούν οι νέοι.

Το καλοκαίρι σημειώθηκε μια σημαντική υγειονομική κρίση: ατμιστές, συνήθως νέοι ηλικίας 20-30 ετών, παρουσίασαν μια σοβαρή πνευμονική πάθηση. Από την έρευνα που ακολούθησε κρίθηκε ότι οφειλόταν σε ένα συστατικό που συνήθως προστίθεται στα προϊόντα ατμίσματος με κάνναβη που πωλούνται στη μαύρη αγορά. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 2.409 ασθενείς και οι 52 από αυτούς πέθαναν.

Ο πρόεδρος Τραμπ αρχικά τασσόταν υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των αρωματικών προϊόντων, όμως τελικά υποχώρησε, καθώς πιθανότατα πείστηκε από τους συμβούλους του ότι κάτι τέτοιο θα του στοίχιζε ψήφους, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020. Η βιομηχανία του ατμίσματος –παραγωγοί προϊόντων και πωλητές– οργάνωσε ακόμη και διαδήλωση έξω από τον Λευκό Οίκο, υπό το σύνθημα «Ατμίζουμε, Ψηφίζουμε».

Στο μεταξύ, η αμερικανική εταιρεία Juul, ο κολοσσός των ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ, σταμάτησε οικειοθελώς να πουλάει υγρά αναπλήρωσης με γεύσεις φρούτων και διαθέτει στην αγορά μόνο εκείνα με γεύση καπνού και μεντόλ. Στις άλλες χώρες πάντως εξακολουθεί να πουλάει κανονικά όλα τα προϊόντα της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα