ΗΠΑ: Ταύτιση απόψεων με την Κίνα για την Ταϊβάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. SHUTTERSTOCK

Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ έχουν κοινή οπτική με την Κίνα για την επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι έγινε συζήτηση με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ σχετικά με την Ταϊβάν και ότι οι δυο τους συμφώνησαν να τηρήσουν τη διμερή διευθέτηση για τη νήσο, ενώ η ένταση δεν σταματά να ανεβαίνει ανάμεσα στην Ταϊπέι και στο Πεκίνο τις τελευταίες ημέρες.

«Μίλησα με τον Σι για την Ταϊβάν. Συμφωνούμε (...) θα τηρήσουμε τη συμφωνία για την Ταϊβάν», ανέφερε. «Κάναμε σαφές πως δεν νομίζω πως πρέπει να κάνει οτιδήποτε άλλο πέραν του να τηρήσει τη συμφωνία».

Αν και δεν το διευκρίνισε, ο κ. Μπάιντεν προφανώς αναφερόταν στην πολιτική της «ενιαίας Κίνας» που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον εδώ και δεκαετίες, βάσει της οποίας αναγνωρίζει επίσημα το Πεκίνο, όχι την Ταϊπέι, και στον Νόμο για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν, ο οποίος αποσαφηνίζει πως η απόφαση των ΗΠΑ να διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία βασίζεται στην προσδοκία πως το μέλλον της Ταϊβάν θα αποφασιστεί με ειρηνικά μέσα. Ακόμη – παρότι δεν διευκρίνισε ούτε αυτό –, ο αμερικανός πρόεδρος μάλλον αναφερόταν στην τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον κ. Σι την 9η Σεπτεμβρίου, την πρώτη έπειτα από επτά μήνες.

ADVERTISING

Τα σχόλια που έκανε ο κ. Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο – μετά την επιστροφή του από το Μίσιγκαν, όπου διαλάλησε τα σχέδιά του για δημόσιες επενδύσεις – καταγράφονται την ώρα που η ένταση μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν κλιμακώνεται.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο, όπου κυβερνά σήμερα δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί. Η Ταϊβάν, όπου κατέφυγαν οι εθνικιστές του Κουομιντάνγκ όταν ηττήθηκαν από τις δυνάμεις του Μάο Τσετούνγκ στον κινεζικό εμφύλιο, λέει πως είναι ανεξάρτητη χώρα και ότι θα υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τη δημοκρατία της. Η Ταϊπέι επιρρίπτει την ευθύνη στο Πεκίνο για την πρόσφατη κλιμάκωση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τζο Μπάιντεν, ΗΠΑ, Κίνα
SHARE:

24Media Network