Βίντεο: Τέλος στο “ταξίδι” του κινεζικού μπαλονιού στις ΗΠΑ – Καταρρίφθηκε στον Ατλαντικό

Βίντεο: Τέλος στο “ταξίδι” του κινεζικού μπαλονιού στις ΗΠΑ – Καταρρίφθηκε στον Ατλαντικό
Κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού στις ΗΠΑ

Κατερρίφθη το κινέζικο κατασκοπευτικό μπαλόνι ύστερα από επιχείρηση του αμερικανικού στρατού. Η εντολή δόθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλονιού πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Την είδηση επιβεβαίωσε το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές των ΗΠΑ εξέταζαν το ενδεχόμενο κατάρριψης του μπαλονιού από την πρώτη μέρα “εισβολής” του, ωστόσο ανέμεναν να φύγει από την ηπειρωτική χώρα και βρεθεί πάνω από τον ωκεανό, προκειμένου να μην τραυματιστούν πολίτες από τα συντρίμμια του.

Όπως έγινε γνωστό, η εντολή δόθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και υποστηρίχθηκε από τη στρατιωτική ηγεσία. “Διέταξα την Τετάρτη το Πεντάγωνο να το καταρρίψει το συντομότερο δυνατόν. Θέλω να συγχαρώ τους πιλότους που το έκαναν” δήλωσε λίγη ώρα μετά την κατάρριψη σε δημοσιογραφους ο Μπάιντεν.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, αποκάλυψε πως το μπαλόνι καταρρίφθηκε σε απόσταση περίπου έξι ναυτικών μιλίων από τα παράλια των ΗΠΑ. Χτυπήθηκε από έναν πύραυλο AIM-9X που εκτοξεύτηκε από μαχητικό F-22 και δεν υπήρξαν παράπλευρες ζημιές ή κίνδυνος για τους πολίτες.

Πρόσθεσε πως ο αμερικανικός στρατός θα επιδιώξει να ανασύρει το ωφέλιμο φορτίο του μπαλονιού ενώ τα συντρίμμια του υπολογίζεται πως είναι σκορπισμένα σε μια έκταση επτά μιλίων.

Νωρίτερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ έδωσε εντολή να σταματήσουν οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις αεροσκαφών σε τρία αεροδρόμια, “για να στηρίξουμε το υπουργείο Άμυνας σε μια προσπάθεια εθνικής ασφάλειας”, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα, τα αεροδρόμια του Γουίλμινγκτον στη Βόρεια Καρολίνα, του Μιρτλ Μπιτς και του Τσάρλεστον, στη Νότια Καρολίνα διέκοψαν τη λειτουργία τους.

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, έκαναν λόγο ότι επίκειται μια επιχείρηση για την κατάρριψη του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού. Ωστόσο το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει την ανακοίνωση της FAA, λέγοντας μόνο ότι συνεχίζει να παρακολουθεί την πορεία του μπαλονιού.

Να θυμίσουμε ότι την Παρασκευή (03/02) λόγω του θέματος με το μπαλόνι, αποφασίστηκε η αναβολή της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα. Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται για κατασκοπευτικό μπαλόνι αλλά χρησιμεύει για μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικές έρευνες και ότι τους ξέφυγε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα