Στα άκρα η ένταση: Το Ιράν απειλεί να πλήξει αμερικανικά αεροπλανοφόρα - Περιορισμένα περιθώρια ελιγμών από την ΕΕ

Παγκόσμια ανησυχία από την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Παγκόσμια ανησυχία από την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν AP

"Αν οι Αμερικανοί κάνουν κάποια κίνηση, θα τους χτυπήσουμε στο κεφάλι", προειδοποιεί ο επικεφαλής του αεροπορικού κλάδου των Φρουρών της Επανάστασης. Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ συζητούν σήμερα για τις προσπάθειες που καταβάλλονται, ώστε να συνεχίσει το Ιράν να τηρεί τις δεσμεύσεις του, στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.

Ένας υψηλόβαθμος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κόλπου συνιστούσε απειλή, όμως σήμερα οι δυνάμεις αυτές αποτελούν στόχο.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει στη Μέση Ανατολή ένα αεροπλανοφόρο και βομβαρδιστικά Β-52, για να απαντήσουν στις “απειλές” του Ιράν στην περιοχή. Το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln αντικατέστησε ένα άλλο που αποχώρησε από τον Κόλπο τον περασμένο μήνα.

“Ένα αεροπλανοφόρο που διαθέτει τουλάχιστον 40-50 αεροπλάνα και 6.000 (άνδρες) αποτελούσε σοβαρή απειλή για εμάς στο παρελθόν, όμως τώρα είναι στόχος και οι απειλές έχουν μετατραπεί σε ευκαιρίες”, είπε ο Αμιραλί Χατζιζαντέχ, σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA. “Αν (οι Αμερικανοί) κάνουν κάποια κίνηση, θα τους χτυπήσουμε στο κεφάλι”, πρόσθεσε ο επικεφαλής του αεροπορικού κλάδου των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο διοικητής του πολεμικού ναυτικού του Ιράν, αντιναύαρχος Χοσεΐν Χανζαντί, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι Αμερικανοί πρέπει να φύγουν από τον Κόλπο.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο σήμερα, ο αντιστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, που διορίστηκε επικεφαλής των Φρουρών τον περασμένο μήνα, υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον έχει ξεκινήσει έναν “ψυχολογικό πόλεμο” στην περιοχή.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σε ανάρτησή του στο Twitter, υποστήριξε ότι ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας, σχεδίαζε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία και μια πιο επιθετική στάση απέναντι στην Τεχεράνη πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του. Επικαλέστηκε ένα άρθρο του Μπόλτον που είχε δημοσιευτεί το 2017 στο National Review με τον τίτλο “Πώς να αποχωρήσουμε από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν”.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζητούν για το Ιράν

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα όσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε το Ιράν να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ιράν συμφώνησε τότε να επιβληθούν περιορισμοί στο πρόγραμμα, που είχαν στόχο να αποτραπεί το ενδεχόμενο η χώρα να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλονταν στη χώρα. Αλλά η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από τη συμφωνία πέρυσι, επαναφέροντας έκτοτε σε ισχύ κυρώσεις που μειώνουν δραστικά, αν δεν εκμηδενίζουν, τα οφέλη για το Ιράν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις τόνισαν ότι «απορρίπτουν οποιοδήποτε τελεσίγραφο» μετά την προειδοποίηση που τους απηύθυνε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί την περασμένη εβδομάδα, όταν τους έδωσε 60 ημέρες για να αμβλύνουν τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων, ειδικά στους τομείς του πετρελαίου και της τραπεζικής, διαμηνύοντας πως σε διαφορετική περίπτωση η Τεχεράνη θα πάψει να εφαρμόζει μέρος των περιορισμών.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, των τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων που είχαν υπογράψει τη συμφωνία στη Βιένη το 2015, όπως και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, αφού η ΕΕ την είχε επίσης υπογράψει, ανέφεραν πάντως πως παραμένουν προσηλωμένες στην τήρηση του ΚΟΣΔ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ταξιδεύει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσει σχετικά με το Ιράν με ευρωπαίους αξιωματούχους, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει με ποιους. Πάντως αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του των τριών χωρών που είχαν υπογράψει τη συμφωνία το 2015.

Η Ουάσινγκτον εντείνει την πίεση που ασκεί στην Τεχεράνη το τελευταίο διάστημα: ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει κι άλλες δυνάμεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανάμεσά τους ένα αποβατικό πλοίο με αμφίβια οχήματα και συστοιχίες Patriot, που προστίθενται σε ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του και βομβαρδιστικά B-52 τα οποία είχε ήδη ανακοινώσει πως αναδιατάσσει.

Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον κατέστησαν σαφές το Σαββατοκύριακο ότι καμιά τους δεν έχει διάθεση να αποκλιμακώσει την ένταση.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναγνωρίζουν ότι η ΕΕ έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών.

Οι ιρανικές εξαγωγές μειώθηκαν δραστικά το πρώτο δίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, σύμφωνα με στατιστικές της ΕΕ.

Υπάρχουν πολλές δυσκολίες στη λειτουργία του INSTEX, του μηχανισμού που δημιουργήθηκε προκειμένου ευρωπαϊκές εταιρείες να συναλλάσσονται με το Ιράν χωρίς να κινδυνεύουν να τους επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις, παραδέχθηκαν διπλωμάτες υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Στο συμβούλιο των υπουργών αναμένεται να γίνει επίσης συζήτηση για τις κρίσεις στη Λιβύη και στη Βενεζουέλα.

Πηγή: 

militaire.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Ιράν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ένταση ΗΠΑ - Ιράν: Αμερικανικοί πύραυλοι Patriot στη Μέση Ανατολή

Παγκόσμια αγωνία για σύγκρουση ΗΠΑ - Ιράν: Αμερικανικά B-52 στο Κατάρ

Το Ιράν απαντά σε Τραμπ - Μακρόν για τη συμφωνία με τα πυρηνικά

Ιράν: Ο Τραμπ συνιστά απειλή για τη Μέση Ανατολή

SHARE: