Ιράν: Γλίτωσαν την εκτέλεση μετά από online καμπάνια

Ιράν: Γλίτωσαν την εκτέλεση μετά από online καμπάνια
Οι τρεις Ιρανοί που γλίτωσαν την εκτέλεση social media

Οι τρεις νεαροί Ιρανοί συμμετείχαν τον περασμένο Νοέμβριο σε διαδηλώσεις κατά της απόφασης της κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή της βενζίνης. Ομολόγησαν μετά από βασανιστήρια, σύμφωνα με ειδικούς.

Ένα hashtag, το οποίο χρησιμοποιήθηκε εκατομμύρια φορές στα social media, φαίνεται ότι έσωσε τη ζωή τριών Ιρανών, οι οποίοι επρόκειτο να εκτελεστούν λόγω της συμμετοχής τους σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πέρσι.

Σύμφωνα με το BBC, ο δικηγόρος τους ανακοίνωσε ότι το αίτημα για επανεκδίκαση της υπόθεσής τους έγινε δεκτό από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι οι άντρες ομολόγησαν μετά από βασανιστήρια και υποβλήθηκαν σε “άδικες δίκες”. Ήταν κατηγορούμενοι για “οπλοφορία με σκοπό τον φόνο και για να δημιουργήσουν φόβο στην κοινωνία” και για “συμμετοχή σε βανδαλισμούς και εμπρησμούς κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν”.

Ο Amirhossein Moradi, ο Mohammad Rajabi και ο Saeed Tamjidi, οι οποίοι φέρεται να είναι γύρω στα 20, ήταν μεταξύ χιλιάδων διαδηλωτών σε ολόκληρο το Ιράν που κατέβηκαν στους δρόμους τον περασμένο Νοέμβριο κατά της απόφασης της κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή της βενζίνης.

Οι τρεις άνδρες καταδικάστηκαν σε θάνατο νωρίτερα το τρέχον έτος αλλά αυτό που προκάλεσε έντονη αντίδραση ήταν η προ ημερών απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου να διατηρήσει την ποινή, με το hashtag #do_not_execute να χρησιμοποιείται επτά εκατομμύρια φορές στο διαδίκτυο.

Περισσότεροι από 300 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν αυθαίρετα κατά τη διάρκεια της καταστολής των αρχών κατά της αναταραχής του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία.

Το Ιράν πραγματοποιεί περισσότερες εκτελέσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα, εκτός από την Κίνα, και συνεχίζει να εφαρμόζει τη θανατική ποινή παρά το γεγονός ότι προσπαθεί να “δαμάσει” τον κορονοϊό, ούσα η χώρα της Μέσης Ανατολής που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα