Ιράν προς ΗΠΑ: Αποδεσμεύστε δεσμευμένα κεφάλαια 10 δισ. δολαρίων ως ένδειξη καλής θέλησης

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν AP

Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία του σε ξένες τράπεζες, ιδίως από εξαγωγές πετρελαίου και αερίου, λόγω των κυρώσεων που έχουν του επιβάλει οι ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε χθες Σάββατο πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσπάθησαν να συζητήσουν την επανέναρξη των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα τον περασμένο μήνα, είπε όμως πως η Ουάσινγκτον πρέπει πρώτα να αποδεσμεύσει δεσμευμένα κεφάλαια της Τεχεράνης ύψους 10 δισεκ. δολαρίων ως ένδειξη καλής θέλησης.

Το Ιράν απέρριψε τις απευθείας συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι έμμεσες συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 ώστε να αποτραπεί το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σταμάτησαν τον Ιούνιο.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ενδιάμεσους στα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο μήνα στην προσπάθεια να αποκτήσουν επαφή, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

ADVERTISING

Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία του ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένες τράπεζες, ιδίως από εξαγωγές πετρελαίου και αερίου, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στον χρηματοπιστωτικό και ενεργειακό του τομέα.

«Οι Αμερικανοί προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή μαζί μας μέσω διαφόρων διαύλων (στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη και είπα στους μεσολαβητές πως αν οι προθέσεις της Αμερικής είναι σοβαρές, τότε χρειάζεται μια σοβαρή ένδειξη... αποδεσμεύοντας τουλάχιστον 10 δισεκ. δολάρια δεσμευμένων χρημάτων», είπε ο υπουργός.

«Δεν προτίθενται να αποδεσμεύσουν 10 δισεκ. δολάρια που ανήκουν στο ιρανικό έθνος έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε πως οι Αμερικανοί έστω και μία φορά τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες έλαβαν υπόψη τους τα συμφέροντα του ιρανικού έθνους», δήλωσε στην τηλεοπτική συνέντευξή του ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Δυτικές δυνάμεις κάλεσαν το Ιράν να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις και είπαν πως ο χρόνος εξαντλείται καθώς το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης προχωράει πολύ πιο πέρα από τα όρια που θέτει η συμφωνία.

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν επανέλαβε πως το Ιράν θα επιστρέψει «σύντομα» στις πυρηνικές συνομιλίες στη Βιέννη, αρνούμενος να δώσει μια ημερομηνία.

Η Τεχεράνη λέει πως τα πυρηνικά βήματά της μπορούν να αντιστραφούν αν η Ουάσινγκτον άρει όλες τις κυρώσεις. Ιρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν πει πως πολλά θέματα παραμένουν προς επίλυση πριν από την αναβίωση της συμφωνίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιράν, ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network