Ιράν: Στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Διαβάζεται σε 2'
Εκλογές στο Ιράν
Εκλογές στο Ιράν AP

Οι κάλπες άνοιξαν στο Ιράν για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Οι δύο διεκδικητές.

 

Οι Ιρανοί άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχίντι στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Οι εκλογές διεξάγονται εν μέσω απάθειας του εκλογικού σώματος, αλλά και κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων.

Οι δύο υποψήφιοι

Ηλικίας 69 ετών και χειρουργός στο επάγγελμα, ο Μασούντ Πεζεσκιάν είναι βουλευτής της Ταμπρίζ, της μεγάλης πόλης του βορειοδυτικού Ιράν, και έχει περιορισμένη κυβερνητική πείρα, η οποία συνοψίζεται σε μια θέση υπουργού Υγείας από το 2001 ως το 2005 στη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Μοχαμάντ Χαταμί.

Ο Πεζεσκιάν δεν δίστασε να επικρίνει την εξουσία στη διάρκεια του κινήματος διαμαρτυρίας που προκλήθηκε από το θάνατο της Μαχσά Αμινί το Σεπτέμβριο του 2022 ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Υποστηρίζει επίσης μια αναθέρμανση των σχέσεων του Ιράν με τις δυτικές χώρες, με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να αρθούν οι κυρώσεις που πλήττουν σκληρά την οικονομία.

Αντιθέτως, ο 58χρονος Σαΐντ Τζαλιλί, υποστηρίζει μια άκαμπτη πολιτική έναντι της Δύσης και το έδειξε στη διάρκεια των έξι ετών που διεξήγε τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από το 2007 ως το 2013.

Στη διάρκεια της καριέρας του, ο Τζαλιλί κατείχε θέσεις κλειδιά στους κόλπους της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχοντας την εμπιστοσύνη του ανώτατου ηγέτη, του αγιατολάχ Χαμενεΐ. Αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους δύο αντιπροσώπους του στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας, τον κορυφαίο θεσμό ασφαλείας της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα