Ισπανία: Η Αγιούσο που θριάμβευσε χωρίς ατζέντα και ο Ιγκλέσιας που δεν είναι Τσίπρας

Ισπανία: Η Αγιούσο που θριάμβευσε χωρίς ατζέντα και ο Ιγκλέσιας που δεν είναι Τσίπρας
H Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο ενώ ψηφίζει AP

Δύο Ισπανοί δημοσιογράφοι αναλύουν για λογαριασμό του NEWS 24/7 το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στη Μαδρίτη που είχαν, μεταξύ άλλων, ως συνέπεια την αποχώρηση του Πάμπλο Ιγκλέσιας από την ενεργό πολιτική.

Κεραυνός εν αιθρία; Σε καμία περίπτωση! Οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει την σαρωτική νίκη της Ισαμπέλ Ντιαθ Αγιούσο, την καθίζηση των Πολιτών αλλά και την σαφέστατη ήττα των Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές της Μαδρίτης. Αυτό που δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να προβλέψουν οι δημοσκοπήσεις ήταν ότι ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης των Podemos και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, θα αποχωρούσε από την ενεργό πολιτική.

Δύο Ισπανοί δημοσιογράφοι, ο Λουίς Πράδος που εργαζόταν στην El Pais μέχρι το 2018 (μεταξύ άλλων και συγγραφέας) και η Σεσίλια Μπαγεστέρος, της ίδιας εφημερίδας, προχωρούν στην ανάλυση και την εκτίμηση για τις άμεσες πολιτικές συνέπειες που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο πολιτικό αποτέλεσμα στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ισπανίας. Οι δύο δημοσιογράφοι απάντησαν στις ίδιες τέσσερις ερωτήσεις που ακολουθούν:

1. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Λαϊκό Κόμμα έφτασε σε μία μεγάλη νίκη. Ποιος όμως ήταν ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών: Το PSOE (Σοσιαλιστικό Κόμμα) οι Ποδέμος ή οι Πολίτες;

Λουίς Πράδος: Και τα τρία κόμμα που αναφέρατε έχασαν. Οι Πολίτες θα έλεγε κανείς ότι έκαναν ένα ακόμη βήμα προς την πολιτική τους εξαφάνιση που ήταν αναπόφευκτη. Οι Podemos είναι δύσκολο από εδώ και πέρα να ορθοποδήσουν χωρίς την ηγεσία του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Πιθανότατα όμως ο μεγάλος ηττημένος είναι το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, είναι πια ένα κόμμα χωρίς πρωταγωνιστιό ρολο στην πολιτική αλλά και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι εκλογές στη Μαδρίτη είχαν έναν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση συνασπισμού Σάντσεθ και Ιγκλέσιας. Το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει ότι στην πρωτεύουσα η συγκεκριμένη δεν απολαμβάνει δημοφιλία, αυτή είναι η πραηματικότητα. Στην αρχή τόσο το PSOE όσο και οι Podemos επιχείρησαν να αντιμετωπίζουν την Αγιούσο με επιθέσεις για τον τρόπο με τον οποίο η ίδια προσέγγιζε την πανδημία. Η τακτική αυτή δεν πέτυχε, δεν μείωσε τη δημοτικότητα της Αγιούσο. Στη συνέχεια έβαλαν το δίλημμα “ή εμείς ή ο φασισμός” παραπέποντας στον εμφύλιο του 36-39. Η πλειοψηφία των Μαδριλένων έκρινε ψευδές αυτό το δίλημα. Κατά τους προηγούμενους μήνες το PSOE και οι Podemos έκαναν συνεχείς επιθέσεις στην τοπική κυβέρνηση.

Η Αγιούσο κατηγορήθηκε ότι μετέτρεψε τη Μαδρίτη σε φορολογικό παράδεισο, ότι παραποίησε τα αριθμητικά δεδομένα της πανδημίας και ότι έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία επιτρέποντας στα μπαρ να μένουν ανοιχτά. Και αυτές οι επιθέσεις θεωρήθηκαν ψευδείς από τους Μαδριλένους. Τα κρούσματα στη Μαδρίτη είναι αναλογικά όσα και στην υπόλοιπα Ισπανία ενώ οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν είναι λιγότερες από τον αντίστοιχο εθνικό μέσο όρο. Το PSOE και ο Πέδρο Σάντσεθ πρέπει να διδαχθούν από αυτήν την ταπεινωτική ήττα, τη μεγαλύτερη της ιστορίας τους στη Μαδρίτη. Το αποτέλεσμα της Τρίτης έχει αναμφίβολα μία εθνική διάσταση. Απομένει να δούμε αν το κυβερνών κόμμα έλαβε το μήνυμα.

Σεσίλια Μπαγεστέρος: Και οι τρεις έχασαν αλλά η ήττα τους έχει διαβαθμίσεις. Ο κύριος ηττημένος ήταν οι Πολίτες το οποίο έχασε όλες του τις έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο. Σίγουρα η “φτωχή” εκλογική επίδοση του PSOE αποδυναμώνει τον Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Μην ξεχνάμε ότι οι Σοσιαλιστές έχουν συνασπιστεί στην κεντρική πολιτική σκηνή με τον Πάμπλο Ιγκλέιας ο οποίος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την Αγιούσο και τελικά έχασε με εμφατικό τρόπο.

2. Mε ποια πολιτική ατζέντα εκλέχθηκε η Aγιούσο;

Λουίς Πράδος: Θα έλεγα ότι δεν επρόκειτο για μία ελκυστική ατζέντα με συγκεκριμένα πρότζεκτ και μεταρρυθμίσεις. Στην πραγματικότητα κανείς από τους υποψηφίους δεν πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα. Η επιτυχία της Αγιούσο έγκειται στο γεγονός ότι κατάφερε να αναδειχθεί σε ηγετική φιγούρα της αντιπολίτευσης προς την κυβερνητική συμμαχία και ιδιαίτερα προς μία αριστερά η οποία αρέσκεται να λέει στους ανθρώπους τι να λένε και πως να σκέφτονται. Αυτή η νέα αριστερά αντλεί τη δύναμή της περισσότερο από ένα σύνολο μικρο-ταυτοτήτων, παρά από μεταρρυθμίσεις που οφελούν την πλειοψηφία.

Σεσίλια Μπαγεστέρος: Η Αγιούσο αντιλήφθηκε την πανδημική κόπωση και το φόβο των πολιτών για την οικονομική κρίση. Κρατώντας ανοιχτά τα μαγαζιά και τη νυχτερινή ζωή (μέχρι τις 11) δημιούργησε στους πολίτες μία ψευδαίσθηση κανονικότητας, μίας κανονικότητας υπερατομικίστικης και υπερφιλελεύθερης. Οι ψηφοφόροι ενθουσιάστηκαν με το χάρισμά της και με τις σκληρές, από τα δεξιά, προσκλήσεις που έφεραν τις αναπόφευκτες συγκρίσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η επιτυχία της Αγιούσο στηρίχθηκε στην ανυπακοή στη γραμμή της κεντρικής κυβέρνησης.

3. Η απόφαση του Πάμπλο Ιγκλέσιας να εγκαταλείψει την πολιτική προξένηση έκπληξη στους Ελληνες. Περιμένατε αυτήν την απόφαση; Πως την ερμηνεύετε;

Λουίς Πράδος: Δεν ήταν μία εντελώς απροσδόκητη απόφαση. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έγινε γνωστό ότι θέλει να αρχίσει μία πολιτική εκπομπή στην τηλεόραση. Για πολλούς Ισπανούς, ο Ιγκλέσιας είχε χάσει το ανανεωτικό πνεύμα με το οποίο είχε μπει στην πολιτική αρένα. Τα τελευταία χρόνια είχε γίνει πηγή μίσους, οργής και διχασμού. Πολλοί επίσης εντοπίζουν μία κατάφωρη υποκρισία μεταξύ του πολτικού του μηνύματος και μερικών στοιχείων της ιδιωτικής του ζωής.

Σεσίλια Μπαγεστέρος: Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν είναι Αλέξης Τσίπρας. Θεωρείται από πολλούς πολίτες ως τυχοδιώκτης και λαϊκιστής ο οποίος εγκατέλειψε με ανεύθυνο τρόπο την κυβέρνηση για να πάρει μέρος σε μία εκλογική μάχη στην οποία τελικά έχασε.

4. Πιστεύετε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα επηρεάσει την κυβέρνηση Σάντσεθ; Ο κυβερνητικός συνασπισμός PSOE και Podemos είναι ακόμα βιώσιμος;

Λουίς Πράδος: Σίγουρα το PSOE θα επηρεαστεί από το αποτέλεσμα. Μπορεί να σταματήσει να αποτελεί ατού η ηγεσία του Σάντσεθ και να επενδύσει πολλά στην οικονομικά ανάκαμψη που αναμένεται να έρθει με τα ευρωπαϊκά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Μπορεί επίσης να κινηθεί προς το πολιτικό κέντρο, προς τη μετριοπάθεια. Δεν νομίζω ότι ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να παραμείνει ανεπηρέαστος ενώ σίγουρα η απουσία πλέον του Ιγκλέσιας αποδυναμώνει την επιρροή των Podemos. Ολες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι. Ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να προχωρήσει σε αναδιάταξη δυνάμεων, οι εθνικές εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα. Επίσης, το κυβερνητικό σχήμα θα μπορούσε να μείνει αμετάβλητο αν και εξασθενημένο. Ο χρόνος θα δείξει…

Σεσίλια Μπαγεστέρος: Δεν ξέρω τι σκοπεύει να κάνει ο Πέδρο Σάντσεθ αν και έχει διαμηνύσει ότι δεν θα προχωρήσει σε αναμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος. Στην πραγματικότητα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει είναι μεγαλύτερες. Οι Podemos, κυβερνητικοί του εταίροι, αποδυναμώθηκαν αλλά οι ψήφοι τους στη Βουλή εξακολουθούν να θεωρούνται κρίσιμης σημασίας. Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών ήταν η επιτυχία του Mas Madrid, του σχήματος του οποίου ηγέιται ο Ινίγκο Ερεχόν, πρώην ηγετικό στέλεχος των Podemos και τώρα πολιτικός εχθρός του Ιγκλέσιας. Προς το παρόν υφίσταται ως περιφερειακή πολιτική δύναμη. Αλλά παρουσιάζεται ως μία σύγχρονη, οικολογική, φεμινιστική αριστερά. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Πως και “κέρδισε” την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του PSOE;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα